Deze blog gaat over de eerste van de vier pijlers van zingeving: relaties met andere mensen.

Erbij horen, dat is het gevoel dat we allemaal kennen. Dat wil iedereen. Het verlangen om ergens bij te horen is een van de redenen waarom mensen relaties aangaan of zich aansluiten bij een groep. Het geeft een belangrijke impuls aan de zingeving van ons bestaan.

Volgens psychologen hebben mensen het gevoel ergens bij te horen als er aan twee vooraarden is voldaan:

(1) Ze hebben een relatie nodig die gebaseerd is op wederzijdse zorg. Ze voelen zich geliefd en gewaardeerd door de ander. Als anderen zeggen dat je belangrijk voor hen bent en ook zo met je omgaan, heb je het gevoel dat je ertoe doet.

(2) De tweede voorwaarde is dat je regelmatig aangename interacties moet hebben met een ander. Wezenlijk is dat het op een regelmatige basis gebeurt en dat het geen negatieve ervaringen zijn.

Een goed gesprek, en wederzijdse zorg zijn dus essentieel.

Hoewel hechte relaties belangrijk zijn om een zinvol leven te leiden, zijn het niet de enige banden die we moeten cultiveren. Psychologen hebben ook de waarde ontdekt van kleine intieme momenten. Dit zijn de high quality connections: positieve interacties op korte termijn tussen twee mensen. Bijvoorbeeld wanneer je een oud echtpaar verliefd over straat ziet lopen. Of dat je een super leuk gesprek had met een wildvreemde die je naast jou in het vliegtuig zat.

We zijn vaak met ons hoofd ergens anders of zo druk in de weer dat we anderen in onze omgeving niet opmerken. Maar tijdens zo’n kwaliteitsinteractie zijn mensen op elkaar afgestemd. Ze reageren op elkaar met een open blik en aandacht voor elkaar. Het gevolg is dat beiden zich gewaardeerd voelen. Herken jij dat ook, dat je soms zo kan opleven van een interactie met een bekende of een onbekende? Dat je even voelt dat je op elkaar afgestemd bent. Toen ik nog iedere dag met de trein naar mijn werk ging, kwam dit regelmatig voor. Dan begon mijn dag al fantastisch door een heel leuk gesprek met een totaal onbekende te hebben gehad. Of dat je vertraging hebt en iedereen daar de dupe van is, waardoor je automatisch met elkaar gaat praten en er hele leuke gesprekken ontstaan.

Kwaliteitsinteracties spelen een rol bij het zinvol invullen van relaties met vrienden of romantische partners – maar ze hebben ook de potentie om onze relaties met kennissen, collega’s en vreemden te verrijken.

Wanneer had jij voor het laatst een kwaliteitsinteractie? Deel dit in een reactie onder deze post. Het is namelijk zo leuk om dit soort vreugde-momenten met elkaar te delen. Fijne donderdag!

P.S. Merk je dat je de pijlers van zingeving interessant vindt? En dat je graag wat meer wil weten over een betekenisvol leven leiden? Ik spar er graag met je over in een gratis inspiratiegesprek van 30 minuten. Geef ik je direct 3 tips en tricks mee zodat je aan de slag kan.