Vorige week ben ik begonnen met de interviews die onderdeel zijn van mijn PhD. Wat is dat genieten! Ik ben daardoor namelijk bevoorrecht om met 40 bedrijven te mogen spreken die allemaal worden gerund door minstens één vrouw. Woensdag sprak ik met zus Nina en broer Floris van ByFlow. Donderdag ging ik langs bij zussen Janita en Mariëlle van De Dames van Hurkmans en parnters Kiki en Gertjan van InmotionVR. Na deze drie interviews ging ik helemaal euforisch naar huis.

Het werkt voor mij altijd zo aanstekelijk om door like-minded vrouwen (en ook mannen) omringd te zijn, dat ik dit soms bijna als de standaard zou gaan zien. Alsof het altijd al zo is geweest. Alsof vrouwen altijd deze kansen al hebben gehad en altijd al zo veel succes voor zichzelf hebben kunnen creëren. Het kan geen toeval zijn dat ik afgelopen maandag besloot in het boek ‘De verboden vrouw’ van Pamela Kribbe te beginnen. Intuitief koos ik dit boek uit. Daar ontdekte ik direct waarom de timing ervan zo perfect is. Dit boek gaat namelijk over mannelijke en vrouwelijke energie, die we als man en vrouw beiden nodig hebben. Het gaat ook over de beperkende definities en rollen met betrekking tot ons geslacht die ons in de weg staan. Dat is waar deze blog over gaat. 

Waarom is het geen toeval dat ik het boek nu koos? Allereerst omdat ik zelf de weg ingeslagen ben om meer vanuit mijn vrouwelijke én mannelijke energie te leven. Daarnaast omdat ik de aankomende drie maanden tegenover 70 succesvolle vrouwelijke ondernemers (met soms hun mannelijke co-founders) zit en mij dat nieuwsgierig maakt naar hoe zij zich staande houden in een wereld die nog steeds wordt gedomineerd vanuit de mannelijke energie. In de literatuur die ik lees voor mijn onderzoek ontdekte ik dat er namelijk nog steeds bepaalde rolverwachtingen van de vrouw zijn, die niet langer meer blijken te resoneren. Het mag anders, maar hoe doe je dat? Dat begint met een stukje geschiedenis. 

Als vrouw hebben we namelijk veel meer rechten dan dat vrouwen in de geschiedenis hadden. Er is veel meer vrijheid voor vrouwen om te bepalen hoe ze willen leven: getrouwd of niet, met of zonder kinderen, werkend of niet. Een van de redenen waarom ik bijvoorbeeld mijn onderzoek doe, is ‘to feminize entrepreneurship’. Ondernemerschap is in de literatuur nog heel erg gefocust op het oude prototype ondernemer: de blanke man van middelbare leeftijd. Vrouwen functioneren daadwerkelijk anders. Ik pleit niet voor een scheiding in gender, maar juist voor de combinatie van vrouwelijke én mannelijke energie.

Ondanks dat vrouwen qua sociale en politieke rechten nu ruim baan krijgen zich te manifesteren, blijken veel vrouwen te worstelen met innerlijke pijn of verwonding, die hen ervan weerhoudt werkelijk vervulling in hun leven te vinden. Nu de uiterlijke barrières steeds meer weggenomen worden, komen zij innerlijke barrières tegen, die alleen langs innerlijke weg kunnen worden opgelost. Dat is ook werkelijk wat ik in mijn onderzoek zie. Er zijn nog enkele vrouwen die zich bijvoorbeeld nog geen ondernemer voelen, omdat ze niet die mannelijke energie in zich voelen van bijvoorbeeld hun ruimte in durven nemen. 

Volgens Pamela Kribbe hebben deze innerlijke barrières te maken met een diep gevoel van onwaardigheid, dat voortkomt uit de geschiedenis van vrouwenonderdrukking die elke vrouw vandaag de dag beïnvloedt. Ook al kan het zijn dat ze dit niet beseft. Net als dat je fysieke genen hebt, heb je energetisch gezien ook sociale genen. Wij zijn geboren in een cultuur en een samenleving die veel ouder is dan jij bent en de sfeer ervan omringt je in je jeugd en tienerjaren. 

Je hebt ook vorige levens geleid op plaatsen en in tijden waar de vrouw-man verhoudingen zeer ongelijk waren. Je bent dus doordrenkt van de energieën van het verleden en tegelijkertijd kom jij als ziel een nieuw bewustzijn brengen. De verboden vrouw in ons allemaal – zowel man als vrouw – is de vrouwelijke energie die zich eeuwenlang niet mocht uitdrukken, die haar originaliteit en kracht moest verbergen op het gebied van seksualiteit, creativiteit en spiritualiteit. 

Als gevolg van die geestelijke en emotionele verminking heerst er nu nog steeds in vrouwen een gebrek aan zelfbewustzijn en een taboe op het gebruiken van hun mannelijke energie. Vrouwen voelen zich beschroomd om te ontvangen in plaats van te geven, nee te zeggen, op te komen voor zichzelf en om ruimte in te nemen. Is dit voor jou herkenbaar? 

De mannelijke energie stelt grenzen, is ik-gericht en durft zich te onderscheiden van anderen. Vrouwen hebben die energie nodig om in balans te komen en de scheppers van hun eigen leven te worden, aldus Pamela Kribbe. Dit is wat ik tot nu toe bij veel van de vrouwelijke ondernemers proef. Zij stellen grenzen, zijn ik-gericht en durven zich te onderscheiden van anderen. Ja, ik merk ook dat daar nog lagen op zitten, dat het nog meer mag. Maar zij hebben daar al veel stappen in gezet.

Om van hun innerlijke wond te genezen hebben vrouwen mannelijke energie nodig. Elk mens is in essentie zowel mannelijk als vrouwelijk. Je bent op fysiek niveau misschien een vrouw, en dit beïnvloedt je manier van denken en je gedrag, maar in essentie ben jij een ziel. Die ziel zelf is vrij en maakt gebruik van zowel de mannelijke als vrouwelijke energie in alles wat hij onderneemt. 

Het is een vorm van onderdrukking om mensen te laten geloven dat ze alleen over de vrouwelijke energie beschikken als ze bijvoorbeeld vrouw zijn, en alleen over de mannelijke energie als ze man zijn. Als je dat gelooft, amputeer je een deel van jezelf. Dit is ook daadwerkelijk wat er in de geschiedenis is gebeurd. Vrouwen werden eeuwenlang gedwongen zich te identificeren met hun vrouw-zijn: partnerschap, moederschap, irrationeel en emotioneel. Terwijl mannen rationeel en wilskrachtig moesten zijn. Ook zij werden gedwongen in een keurslijf; zij moesten echt man zijn, hun emoties wegdrukken, hun hart sluiten en prestaties leveren op gebieden die ze meestal niet zelf hadden gekozen. 

Het eenzijdig definiëren van mannelijkheid en vrouwelijkheid en het dwingen van mensen om die rollen te gaan vervullen, heeft geleid tot een innerlijke verwonding van zowel vrouwen als mannen. Dit is precies de kern van mijn onderzoek. Ik doe namelijk onderzoek naar de verschillende rollen die de vrouwelijke ondernemer heeft: haar rol als manager, aandeelhouder, co-founder en haar privérollen. Daarbij zijn er nog steeds taboes rondom die verschillende rollen in hoe die moeten worden vervuld. Al dan vanuit de cultuur, bijvoorbeeld dat de vrouw nog verantwoordelijk is voor het huishouden, iedere avond voor een maaltijd op tafel moet zorgen of verwacht wordt op het schoolplein te staan om haar kinderen op te halen. Of die ze zichzelf oplegt of die haar omgeving haar oplegt, omdat het ‘hoort’. Dit veroorzaakt rolstress, rolspanningen en rol conflict. Dit betekent letterlijk uit balans zijn. Dat is het ook, want de rollen zijn eenzijdig gedefinieerd: ofwel op de mannelijke energie gefocust ofwel op de vrouwelijke. 

Voor vrouwen is het dus essentieel om hun mannelijke energie te gaan omarmen, net zoals dat het voor mannen essentieel is om hun vrouwelijke energie te gaan omarmen. Dit betekent letterlijk voor beiden dat ze weer contact moeten maken met hun ziel, die beide energieën omvat én nodig heeft om zich ten volle te manifesteren op aarde. Ze moeten zich vrijmaken van beperkende definities en rollen en hun individualiteit als ziel ten volle omarmen.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.