Ik kreeg onlangs de vraag: ‘Aniek, jij hebt het in een podcastaflevering over the money line, het kanaal 21-45, zou je hier iets meer over willen vertellen?’. Dit was een prachtige uitnodiging voor mij om hier een blog over te schrijven. Mijn man en ik heb samen de moneyline gedefinieerd, en het is echt heel mooi en bijzonder om te zien hoe dat voor ons werkt. Ik neem je er fijn in mee.

Hoe weet je of jij the money line gedefinieerd hebt in jouw Human Design?

Ga naar jovianarchive.com of geneticmatrix.com en vraag hier jouw gratis chart aan. Kijk vervolgens in jouw chart naar het keel- en hartcentrum (ook wel ego). Als gate 45 in het keelcentrum een gekleurde lijn heeft (rood, zwart, of rood/zwart) en dit verbonden is met gate 21 in het hartcentrum die ook een gekleurde lijn heeft (rood, zwart, of rood/zwart), dan betekent het dat je dit kanaal hebt gedefinieerd en dat je consistent beschikking hebt tot de energieën van dit kanaal. Dit 21-45 kanaal wordt ook wel ‘the money line’ genoemd, en ik neem je er nu in mee waarom dit zo is.

Wat is een kanaal?

Allereerst is het goed om te weten wat een kanaal is. Een kanaal vertegenwoordigt jouw talenten, gaven, motivaties, drijfveren of energieën die jij uit jezelf haalt, en daardoor heb jij hier consistente toegang tot. Het is altijd beschikbaar voor je. Alles wat jij namelijk in jouw Human Design chart hebt ingekleurd, en dus gedefinieerd, haal je uit jezelf en is altijd consistent beschikbaar voor je. Heb je alleen gate 45 (zoals ik heb), of alleen gate 21 (zoals mijn man heeft) gedefinieerd, dan heb je geen toegang tot het 21-45 kanaal. Daarvoor moet je beiden gedefinieerd hebben. 

Het betekent dan niet dat je nooit toegang hebt tot die energie, het betekent alleen dat je dat niet uit jezelf haalt en het geen constante of betrouwbare energie in je leven is. Echter, op het moment dat je in de energie komt van iemand die die missende gate (ook wel hanging gate) wel gedefinieerd heeft, dan vorm je samen in elkaars energie het kanaal. Dat hebben mijn man en ik dus: hij heeft de 21, ik de 45, en in elkaars energie hebben wij dus samen the money line. 

Ik duik nu eerst in beide gates, om vervolgens het kanaal toe te lichten.

Gate 21: Gate of the Hunter

Deze gate bevindt zich in het hartcentrum. Dit is het centrum van wilskracht, motivatie, eigenwaarde en de materiele wereld. Het hartcentrum is een van de motorcentrums en levert je de energie die nodig is om jouw wil en jouw verlangens te manifesteren. Mensen met een ego/hart autoriteit maken ook beslissingen vanuit wat hun hartenwensen zijn, vanuit wat ze graag willen en/of wensen. Wanneer je gate 21 die zich in dit centrum bevindt gedefinieerd hebt, dan belichaam je de wilskracht om door middel van controle hulpbronnen te vinden en deze te beheren. Dit gaat over de controle nemen over jouw leven, jouw lot en bij deze gate draait het om hoe je op materieel vlak overleeft. Deze gate staat vaak bekend als de gate van de controlfreak. Doordat het draait om hoe je op materieel vlak overleeft, zit hier de energie op van ‘jagen en het najagen’ van jouw verlangens. Vandaar ook dat deze gate ‘the Hunter’ (de jager) heet. Het is de kracht van jouw wil en van jouw ego om dit te verlangen. 

Wanneer je deze gate gedefinieerd hebt, ben je graag in charge van het materiele. Jij belichaamt de energie om te gedijen en te overleven op het materiële vlak. Van nature ben jij een leider, doordat er een natuurlijk leiderschapspotentieel bij deze poort aanwezig is. Mensen in jouw omgeving steunen op jou omdat jij weet duurzame hulpbronnen en overvloed te genereren. Dit doen ze vanwege jouw vermogen om te krijgen wat je wil en om hard te werken.

Het archetype waar deze gate vaak aan wordt gekoppeld is de directeur van een bedrijf. Als directeur heb je de controle over de middelen en het inzetten van die middelen. Je ziet verbeteringen waar dingen nog efficiënter kunnen, je herkent het potentieel en je beheert ook graag het geld. Jij bent ook verantwoordelijk voor het beheren en controleren van hoe de middelen worden verkregen. Bovenstaande ervaar je allemaal als je aligned bent.

Wanneer je niet aligned bent in deze gate, en dus in jouw schaduw en not-self zit (te herkennen aan je not-self emotie), dan heb je het verlangen om jouw volledige controle los te laten of op te geven, voel je je verslagen, of hulpeloos, of ga je juist over-controleren en wil je als controlfreak alles op microniveau controleren en beheren, en raak je helemaal uit balans als je de controle verliest. 

Ik zie dit regelmatig bij ondernemers met deze gate terug. Dat ze verandert zijn in een enorme controlfreak op ieder detail in hun bedrijf, waardoor ze enorm de stroom blokkeren. Iets meer controle loslaten is de oplossing. Je bent hier om jouw handen vuil te maken, je krijgt dingen voor elkaar, en bent ook zeker rondom microdetails hier super goed in. Daar ligt de kracht van jouw gedefinieerde gate 21, terwijl de tegenoverliggende gate 45 juist de gate is van het macroniveau om het grotere geheel te zien. 

Mijn man heeft gate 21 gedefinieerd, ik heb gate 45 gedefinieerd: ons voorbeeld

Mijn man heeft deze gate gedefinieerd en in onze verbinding werkt het geweldig dat hij bijvoorbeeld de begrotingen maakt voor als we op vakantie gaan, een wereldreis gaan maken of voor als we een huis willen kopen. Hij denkt dan na over hoe de middelen te verdelen zodat alles wat we wensen mogelijk is. Aan ieder detail wordt gedacht. Hij berekent bijvoorbeeld ook wat we aan geld nodig hebben voor de vakanties, voor de reis, voor een huis. Dat zet hij keurig in een Excel onder elkaar. Wanneer er dingen worden uitgegeven, maakt hij altijd de balans weer op en zorgt hij dat er binnen zijn community (in dit geval ons gezin) het niemand aan iets ontbreekt. Hij beheert graag het geld, en denkt ook op materieel vlak na over hoe dingen efficiënter kunnen en ziet ook verbeteringen (bijvoorbeeld met wel of niet abonnementen opzeggen, of waar hij ook vaak groot voorstander van is, is tweedehands dingen kopen, zoals speelgoed en kleding voor de kids). Ik hou vervolgens toezicht op de verdeling van alles, en stuur waar mogelijk aan. Mijn kracht ligt juist bij het grotere geheel zien.

Ik heb gate 21 niet gedefinieerd, en daar ligt zeker niet mijn kracht. Ik ben enorm blij dat ik mijn man in mijn leven heb. Voordat wij samen waren, ging ik altijd op wereldreizen en dan had ik grofweg een begroting, die zeker nooit uitgewerkt was op papier, maar alleen in mijn hoofd. Ik miste de controle erover. Ik heb namelijk gate 45 gedefinieerd en kan grofweg op macro niveau wel het grotere geheel zien, maar ben niet goed om tot in detail een berekening in kaart te brengen en dit goed te controleren. Ik had een X bedrag op mijn rekening staan en dan vertrok ik. Ik dacht het daarmee dan te gaan redden. Ik hield wel toezicht op wat er uit ging, en probeerde mijn middelen wel te beschermen en verstandig uit te geven, maar doordat ik details vergat kwam ik vaak tekort. Het is meerdere keren voorgekomen dat ik vanaf ergens in de wereld mijn familie heb gevraagd me even wat te lenen, omdat ik niet uit kwam met mijn geld. Dan verdiende ik dat als ik terug was altijd binnen no-time weer terug, maar toch: het is niet handig om geen goede inschatting te hebben van wat iets kost. Dat tot in detail in kaart hebben is een hele mooie toevoeging van mijn man.

In mijn business heb ik daardoor mijn eerste retreat in 2021 verlies gedraaid, omdat ik geen begroting had gemaakt. Sindsdien vraag ik mijn man af en toe om even mee te kijken naar een begroting in mijn bedrijf. Bijvoorbeeld bij mijn jaarlijkse retreat. Zodat hij even mee kijkt of het klopt en of het logisch voelt. Hij vult dan ook echt op detailniveau aan. Ik vind dit enorme rijkdom dat ik zijn kwaliteit in mijn leven heb en daardoor echt gebruik kan maken van zijn talenten die ik zelf niet bezit. Het betekent niet dat ik roekeloos met mijn geld omga, maar het is zeker niet mijn sterkste kant om begrotingen tot in detail te maken en het materiele goed te verdelen. Ik miste regelmatig dan bijkomende kosten doordat ik kleine of grote details vergeten was er in mee te nemen. Ik ging altijd, keek wel, had wel een beeld van het grotere geheel, maar had dan niet het complete gedetailleerde plaatje, en kwam dan vaak niet goed uit. Bij mijn retreat ook: ik noemde (een veel te lage) prijs zonder daadwerkelijke begroting (alleen een som grofweg in mijn hoofd), waardoor ik dus uiteindelijk verlies draaide. Dat was een mooie les in mijn not-self: want omdat ik deze gate niet gedefinieerd heb, is dit waar ik not-self kan opbouwen omdat ik dit niet uit mezelf haal. Ik kwam die not-self tegen, leerde de les, en doe nu een beroep op de talenten van mijn man om me hierbij te helpen. Staat hij in z’n kracht, word ik geholpen: win-win dus!

Gate 45: Gate of Gatherer

Deze gate wordt ook vaak ‘the king’ of ‘the queen’ genoemd. Je bent hier namelijk om een leider te zijn die de stem van het volk vertegenwoordigt. Met deze gate ben je hier om de middelen te delegeren, ze verstandig te gebruiken, ze te beschermen en op macro niveau het grotere geheel te zien. Je houdt toezicht op de verdeling van de hulpbronnen en de rijkdommen van de community. Hier zit een tribal energie (collectieve energie) op, waardoor je met een autoriteit leidt om de middelen van de community te verdelen zodat deze kan floreren. In deze gate draag je de kracht bij je om mensen samen te brengen om de collectieve behoeften van een community te manifesteren, om zo harmonie te brengen en groei te creëren voor de mensen om je heen. Waar de 21 de jager is, is de 45 de verzamelaar. Gate 21 maakt graag z’n handen vuil, krijgt dingen voor elkaar, kan doorbijten, en is goed met de microdetails. Gate 45 is goed op macro niveau, ziet het grotere geheel, en belichaamt de visie. In het voorbeeld van mijn man en mij wil ik graag het laatste woord hebben en ons beschermen en het toezicht houden, en zorgt mijn man ervoor dat hij de controle heeft en rust voor ons allemaal creëert. Ik ervaar het altijd zo als dat ik de het grotere geheel zie, op macroniveau het voor me kan zien, en hij mijn visie uitvoert, controleert en beheert. Ik zie bijvoorbeeld altijd het grotere geheel, zoals bij onze bruiloft en onze wereldreis. Mijn man werkt de details helemaal uit. 

Echter doordat er een collectieve energie op beide gates zit, doe je dit alles nooit alleen voor jezelf, maar altijd voor de community. Of dat nou je gezin is, of een vriendengroep, of voor de community van jouw klanten. Mijn klanten zijn mijn community, waardoor ik met mijn gate 45 ze kan helpen om op macroniveau het grotere geheel voor ze te zien. Als Projector ligt daar sowieso al mijn kracht om structuur voor de ander aan te brengen, om als kat in de boom het geheel te overzien. In mijn business zie ik dat ik klanten hiermee enorm van waarde ben doordat – waar zij zich in details verliezen, of willen controleren, en dat soms te veel doen -, ik visie, structuur en het geheel overzien voor ze kan creëren.

Wanneer je in de hoogste expressie van deze gate leeft, dat belichaam je overvloed door te delen. Jij belichaamt de autoriteit en de kracht om mensen samen te brengen, en hun kennis te delen op een manier dat die mensen zelf ook leiding kunnen gaan geven aan de mensen om hen heen. Ik ervaar dit zelf in mijn bedrijf zo dat ik ondernemers die authentiek en succesvol willen gaan ondernemen op basis van hun Human Design bij elkaar breng, dat ik mijn kennis met ze deel op die manier dat het hen in staalt stelt dit zelf ook weer door te geven. Daarom zijn bijvoorbeeld heel veel deelnemers na het volgen van mijn Human Design in Business Training zelf de Human Design kennis die ze daaruit hebben opgedaan gaan doorgeven. Waardoor zij ook weer leiding geven aan hun community. 

Dat support ik juist alleen maar, mits het aligned gaat. Ik heb ook al een aantal keer gehad dat ik andere ondernemers letterlijk mijn complete teksten zag overnemen voor hun eigen aanbod, dat ze bijvoorbeeld ook een Human Design Business Reading in hun aanbod opnamen met mijn teksten, of dat ze het iets hadden aangepast, maar zonder bronvermelding en vrijwel volledig gekopieerd. Of dat ze de complete concepten en opzetten van mijn aanbod overnamen. Dat iemand ook een vierdaagse Human Design challenge ging organiseren, met precies dezelfde inhoud. 

Wanneer dingen niet zuiver gebeuren, en je dus het pad van een ander bewandelt met de kennis van de ander die je mogelijk niet zelf belichaamt, dan kom je vroeg of laat in je not-self terecht, omdat je niet jezelf bent. Dat even terzijde over copy-cats, het is dus altijd de bedoeling dat je het aligned doet vanuit je design met je eigen belichaamde wijsheid. Dan kun je jouw community het beste dienen. En is het niet alleen voor eigen belang om bijvoorbeeld het succes van de ander te willen en daarom dingen te kopiëren. (Wat ik overigens hier doe is een fijn staaltje gate 17: de gate of Opinions. Ik deel hier mijn mening over hoe ik hier tegenaan kijk en ik ben bedoeld dat te doen wanneer ik daarvoor uitgenodigd ben en ik mijn ‘feiten’ (voor mij is dat mijn HD kennis in dit geval) op een rij heb en daar mijn mening op kan baseren). 

Gate 45 aligned betekent dus aligned overvloed delen. Samen zijn we namelijk sterker, want we zijn niet bedoeld om het allemaal alleen te moeten doen. We hebben juist elkaars vaardigheden en guidance nodig om goed te kunnen gedijen en overleven in deze wereld, waarin er nog veel angsten en tekortmodussen zijn. 

Wanneer je niet aligned bent in deze gate, en dus in jouw schaduw en not-self zit (te herkennen aan je not-self emotie), dan wil je alleen maar middelen en macht voor jezelf verzamelen. Je bent bang om de macht te verliezen, gaat door, stijgt boven anderen uit waarbij je ze neerhaalt uit angst om de macht te verliezen (bijvoorbeeld door ze te kopiëren, en ze dan te gaan ontvolgen, of niets meer van je te laten horen, of alleen meedoen aan calls of livedagen omdat je nieuwe klanten uit de poel van je coach wil – ik noem even wat voorbeelden die ik door de jaren heen voorbij heb horen komen of wat ik zelf heb ervaren). Je leidt vanuit een tekort, of volledig in je not-self emotie als een dictactor of overheerser. Het is dus altijd van belang dat deze gate 45 wordt toegepast voor de community. Dat je niet voor eigen gewin gaat, maar voor het gewin van de community.

Hoe ik dat zelf prachtig voel, is dat ik bijvoorbeeld alle Human Design kennis die ik me eigen maak en die ik belichaam, kan doorgeven aan mijn deelnemers. Daardoor ontwikkel ik ook ieder jaar heel mijn aanbod door, zodat zij alles wat ik verder heb geleerd van mij ontvangen. Ik voel het ook zo dat bij iedere nieuwe klant die ik mag ontvangen, ik al mijn klanten nog meer kan geven. Doordat ik van ze leer, doordat ze mij prachtige uitnodigingen (mijn strategie) geven, doordat ik met het geld dat ik daardoor ontvang allemaal diensten kan betalen om hun nog meer te kunnen geven (denk daarbij bijvoorbeeld aan een vormgever die de werkboeken mooi opmaakt, een VA die alles nog beter in mijn bedrijf neerzet waar zij van profiteren, enz.). Alles wat ik dus voor me zie, alle middelen die ik dus eigen maak of ontvang, geef ik door aan mijn community. De 45 mag hulpbronnen delen, verdelen en weer herverdelen, zodat iedereen van de community erdoor floreert en deze ook uitgebreid kan worden. 

De 45 zonder de energie van de 21 heeft niet altijd de energie om hulpbronnen te beheren, om te jagen, of om om te gaan met de dagelijkse microdetails terwijl deze werk en rust in balans houdt. 

The Channel of Money of ook wel ‘The Money Line’: kanaal 21-45

En dan zijn we bij het kanaal aangekomen, waar de 21 en 45 samenkomen! Gate 21 en gate 45 hebben een onderling afhankelijke relatie. De grondlegger Ra Uru Hu legt het zo uit dat gate 45 er is om te beschermen en deze wil het laatste woord hebben, en gate 21 is er om de controle te hebben om te garanderen dat zijn eigen hart kan rusten en dat ook de anderen uit zijn community kan garanderen dat zij hun rust krijgen. 

Gate 45 met gate 21  vormen de stem van de community (45, en deze zit in het keelcentrum, vandaar dat het de stem vormt) waarbij er wordt gecommuniceerd wat over wat ze wel en niet in de community hebben, zodat ze de staat en het welzijn van de leden van hun community communiceren. Gate 45 kan de goederen verdelen, of gate 21 aantrekken om middelen te verwerven en beheren. 

De energie van dit kanaal gaat over het bekrachtigen van diegenen uit de community om toegang te krijgen tot hun eigen hulpbronnen en dat ze deze laten groeien. Richard Rudd beschrijft in de Gene Keys dat 45 zicht op een diep niveau bezig houdt met empowerment en onderwijs. Ik krijg een binnenpretje terwijl ik dit schrijf, want ik heb onderwijskunde gestudeerd en aan een boek meegeschreven dat over team empowerment ging. Duidelijk de belichaming van gate 45.

Richard Rudd: ‘Als we willen dat er een einde komt aan de armoede in de wereld, moeten mensen zelfredzaam zijn in plaats van gered worden. Dit betekent dat zij moeten worden geleerd hoe zij op alle niveaus zelfvoorzienend kunnen worden. Ze moeten de technologie gebruiken waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.’

Samen vormen gate 21 en 45 het 21-45 Kanaal van de Geldlijn, vaker ‘the money line’ genoemd. Ook wel bekend als de stem van het ego, de stem van de community. De thema’s van dit kanaal zijn het beschermen (45) en beheren (21) van middelen ten behoeve van de community. Gate 21 maakt gebruik van gate 45 om de middelen te beschermen en ze verstandig te gebruiken, en wil hierin het laatste woord. Gate 45 verwacht van gate 21 dat die de controle heeft over de middelen, zodat er een gezonde balans is tussen werk en rust. 

Wanneer je aligned bent in dit kanaal, weet je van nature, of leer je dat tijdens het leven wat er moet gebeuren om meer geld te hebben. Het is daarom belangrijk om te omarmen dat jij bent bedoeld om dingen op het materiele vlak onder de knie te krijgen, door de kracht van jouw eigen wil (de 21 zit in het hartcentrum, het centrum van jouw wil). Je ervaart voldoening als jij jouw geld aan het werk zet. Je hebt ook een instinct hoe je geld kunt verdienen voor anderen en voor jezelf. Een vriendin van mij heeft dit kanaal gedefinieerd, en zij brengt de energie met zich mee dat ze weet hoe ze anderen kan helpen geld te verdienen, maar dan moet je haar wel een beetje de controle geven om je daarbij te mogen helpen of ervoor voor openstaan van haar te leren begrijpen hoe je financiën moet beheren. 

Ik heb zo’n mooi voorbeeld van een situatie met haar. Ik belde haar op en zei dat ik zo veel uitnodigingen op dit moment ontvang, waar ik na nachtjes slapen een ja op voel (strategie en autoriteit toegepast, dus dit is mijn pad), maar dat ik niet alles tegelijkertijd kan doen en daarmee worstelde. Wat nu wel of geen prioriteit heeft. Vervolgens gaf zij mij zo’n goede tip waarin zij aangaf hoe ik geld kon gaan verdienen (dit was niet mijn motivatie, want ik heb een andere voor mij juiste motivatie met mijn gedefinieerde hartcentrum (dit leer je in de challenge en training), maar wel haar juiste motivatie en vanuit die plek coachte ze me). Ze zei ‘ik zou ook wel hele dagen alleen maar willen doen wat ik het allerleukste vind, maar er moet ook geld in het laatje komen’. Ik sliep hier een nachtje over en werd toen wakker met de helderheid waar ik in het hier en nu het geld liet liggen en bovenal het dienen, en dat ik te veel gefocust was op dingen ontwikkelen die voorlopig nog geen geld binnenbrengen. Ik ging direct die kansen oppakken en kwam daardoor in een gigantische stroom in mijn bedrijf terecht. Door de kracht van mijn vriendin die met dit kanaal het vermogen heeft om te begrijpen hoe je financiën moet beheren. 

Uitdagingen van dit kanaal zijn dat je een controlfreak kunt zijn, of dat je afkeer hebt dat andere mensen je controleren. Je werkt graag hard, je maakt graag je handen vuil, maar jij werkt wel het allerbeste als je jouw eigen baas bent. De gates 21 en 45 hebben onderling een gespannen relatie doordat gate 45 de middelen beschermt, maar wel het laatste woord wil hebben, en gate 21 wil de controle hebben om succes te garanderen en ondersteunt hierbij het collectieve doel. Daarnaast is het een uitdaging om werk en rust in balans te houden, omdat je al snel op wilskracht dingen kunt gaan doen. Dat zie ik ook bij die vriendin: zij heeft regelmatig een disbalans in de 21 te pakken omdat ze dan te hard op wilskracht te werk gaat en zichzelf daarmee uitput. Het is daarom belangrijk te leren hoe je je wilskracht kunt inzetten op een manier die jouw eigen middelen en hulpbronnen beschermt, terwijl jij toch ook de ander dient. Want niemand heeft er bijvoorbeeld iets aan als jij op wilskracht aan jezelf voorbij loopt, en je gezin een vermoeide moeder en vrouw heeft, je klanten een coach hebben die helemaal op is en niet alles kan geven.  

Ik hoop je van harte met dit blog te hebben geinspireerd. Mocht je jouw Human Design helemaal in jouw leven en business willen gaan belichamen, en kijk je uit naar authentiek te leven en ondernemen, dan kun je dat op de volgende manieren voor jezelf creeren: 

  • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

  • Ontvang een Human Design in Business Reading – roadmap naar succes

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

  • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.