Tijdens het paasdiner vroeg mijn schoonzusje hoe ze haar environment kon ontdekken. Ik legde het aan haar uit en samen ontdekten we dat ze de Kitchen environment heeft. Vervolgens was ze ook heel nieuwsgierig naar de environment van mijn broertje, die ook een Kitchen environment bleek te hebben! Ze fantaseerden beiden wel eens over in the middle of nowhere te gaan wonen op een boerderijtje met een eigen stuk land en dan deels een Airbnb te creëren om aan mensen te verhuren. Ze vroeg me om wat meer over deze environment te vertellen en dat is precies wat ik in deze blog doe. Er viel voor hen namelijk zo veel op z’n plek.

Hoe belangrijk je environment is

Jouw environment vertelt jou welke omgeving voor jou het meest nourishing is. Jouw ideale omgeving laat jou zien waar jouw energie het meest comfortabel, fijn en gezellig aanvoelt. Door middel van jouw environment vind je een manier om jezelf van buiten naar binnen te voeden. Wanneer je dan in de voor jouw juiste omgeving bent, heb je een gezonder aura. Er wordt minder weerstand ervaren, wat ervoor zorgt dat je een gemakkelijker en uiteindelijk ook langer leven leidt. Je leest het: je environment is een belangrijk element! Zoals met alles in jouw Human Design blauwdruk kunnen er verschillende abstracte interpretaties zijn van environments, waardoor het belangrijk is voor jou om er zelf mee te experimenteren en de betekenis van jouw environment te vinden die bij jou past. Het gaat dus om ontdekken wat jouw environment uniek voor jou betekent en hoe jij voor jou elementen ervan in je leven kunt omarmen. 

Je environment wordt extra belangrijk na je eerste Saturnus terugkeer. Die vindt gemiddeld rond je 32eplaats. In onder andere de Human Design App kun je het exacte moment van jouw Saturnus terugkeer terugvinden. Als je jonger bent dan 32, dan zou je niet de focus moeten hebben op het zoeken van de juiste environment voor jou, omdat je dan nog jouw bewustzijn aan het ontwikkelen bent. Daardoor mag je als ouder ook altijd jouw environment eerder eren dan die van jouw kind. Dit betekent niet dat je er niet al iets mee kan doen. Zo is de tip voor Jada als cave kindje om haar in een kamer te leggen met slechts één deur voor ons een hele fijne tip om mee te nemen in ons nieuwe huis. 

Left and right kitchen environment: wet en dry

Er zijn zes environments: 

 1. Caves – Left/Selective, Right/Blending
 2. Markets – Left/Internal, Right/External
 3. Kitchens – Left/Wet, Right/Dry
 4. Mountains – Left/Active, Right/Passive
 5. Valleys – Left/Narrow, Right/Wide
 6. Shores – Left/Natural, Right/Artificial

Zoals je ziet heeft iedere environment een rechter en een linker variant. Dit heeft te maken met de stand van de transformatiepijil ‘environment’. In mijn blog over de vier transformatiepijlen leg ik dit verder uit. Wanneer de pijl naar links staat, houdt je van constante, gestructureerde en stabiele omgevingen. Wanneer deze pijl naar rechts staat, dan houd je van veranderende omgevingen. Bij mij staat de pijl naar rechts en ik heb een Market environment, waardoor ik dus een External Market Environment heb. Dit betekent dat er binnen de Kitchen environment er dus ook twee varianten zijn: de Wet Kitchen environment en de Dry Kitchen environment. De Kitchen environment gaat over elke creatieve ruimte waar verzamelen en transformatie plaatsvindt, waar mensen en ideeën op één plek samensmelten. Het gaat echt om de alchemie. Het laboratorium, dat is hoe de keuken ook wel wordt genoemd. Dit omdat er in de keuken veel verschillende dingen samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de ingrediënten, de werkruimte, je creativiteit die je kwijt kunt. Alles wordt op deze plek gecombineerd. Een voorbeeld van een keuken is een stad waar alles gecombineerd wordt: woningen, kantoren, cafés, eettentjes, stations van openbaar vervoer, winkels. Die diversiteit is niet alleen in de plek terug te vinden, maar ook in de mensen met verschillende rassen, culturen, achtergronden en leeftijden die naast elkaar bestaan. In het huis is het de keuken, maar andere ruimtes die fijn zijn voor Kitchen mensen zijn ateliers of opnamestudio’s. De Kitchen-mens gedijt namelijk het beste wanneer hij omringd is door variatie en veel verschillende opties, verbindingen en acties. Ze willen in the place to be zijn. Dat is wanneer zij zich op hun gemak voelen, als ze op die plek zijn waar iedereen samenkomt of op plekken die inspirerend voor hen aanvoelen. Dit kan per Kitchen mens verschillen, afhankelijk van jouw unieke interesses. Maar het hebben of creëren van een community is voor jou van vitaal belang voor jouw welzijn. Als je niet die veilige community om je heen hebt, kun je daar heel moe van worden. Jij hebt echt jouw mensen nodig. Die verbinding is voor jou echt enorm voedend. Kitchen mensen wonen het liefst tussen meerdere mensen met verschillende achtergronden en waar veel communicatie en bedrijvigheid is. Ze houden van ontmoetingsplaatsen waar allerlei soorten mensen samenkomen. Het is dus fijn als ze daar middenin of in de buurt van wonen. Met betrekking tot jouw werkplek werkt een co-working space heel goed voor jou, omdat je daar kunt samenwerken met verschillende ondernemers. Jouw creativiteit gedijt namelijk wanneer jij in staat bent om continu te mixen, matchen en blenden, en een ruimte te creëren die uniek en duidelijk van jou is. 

Wet Kitchen environment

Jij wordt gestimuleerd door jouw omgeving. ‘Wet’ staat voor vochtige locaties, waardoor jij graag aan de kust woont of op regenachtige en koudere plaatsen. In Nederland ben jij dus waarschijnlijk op je plek. 

Dry Kitchen environment

Jij ontspant door jouw omgeving. ‘Dry’ staat voor drogere klimaten, zoals de woestijn of plekken waar het veel zonnig is. 

De 8 tips voor Kitchen mensen

Vaness Henry deelt in haar blog 8 tips voor Kitchen mensen, die ik hier heel graag aan jou doorgeef en er mijn eigen verhalen aan verbind. Dit is ook precies mijn contentstrategie vanuit mijn 6 profiel: verhalen delen. Ik heb zelf geen onderzoeksprofiel (1, 2, 3), dus voor mij werkt het super om voort te bouwen op andere experts die het onderzoek al hebben gedaan en daar mijn eigen experiment met mijn verhalen aan te verbinden. Ik deel dit met je om in te laten zien dat we niet allemaal het wiel opnieuw uit hoeven te vinden, we niet alles over Human Design zelf hoeven uit te zoeken, maar dat je mag voortbouwen op anderen en dat je dan zeker niet onderdoet voor diegene die de kennis in pacht heeft. Door erover te schrijven en het bij mensen uit mijn omgeving te zien hoe deze environment werkt, wordt haar kennis ook mijn kennis en kan ik die weer verder gaan uitkristalliseren. We all walk each other home.

De 8 tips:

 • Iemand tegenkomen die je kent

Voor Kitchen mensen kan het exciting zijn om iemand tegen te komen die je kent. Of je nu aan het winkelen bent, een boodschap doen, of ergens in Spanje op vakantie loopt en ineens een bekende tegen het lijf loopt. Bij de Kitchen-frequentie draait alles om samenkomen om vanuit daar iets nieuws te creëren, waardoor Kitchen mensen zich aangetrokken voelen tot locaties waar ze mensen kunnen tegenkomen die ze kennen. Denk aan winkels, koffietentjes, parken of festivals. Als je geen Kitchen environment bent en je bent met een Kitchen-mens op pad, zul je vast altijd versteld staan hoe het mogelijk is dat ze iedere keer toch weer bekenden tegenkomen. Ik herken dat van mijn vriendin waarvan haar man een Kitchen environment heeft, als ook bij mijn broertje. Het is voor Kitchen mensen belangrijk dat ze zich op plekken bevinden waar dit mogelijk is om mensen spontaan tegen te komen. Wanneer je dus ooit naar een nieuwe stad of plek verhuist, zorgt dan dat je de lokale gemeenschap leert kennen die met jou resoneert. 

 • De community

Kitchen mensen kunnen kieskeurig zijn over de buurt waar ze wonen of willen wonen. Dat is hun goed recht, want zij hebben de juiste community om zich heen nodig om te kunnen thriven. Wanneer er niets spannends in hun buurt gebeurt, of als ze op het platteland wonen waar het een opgave is om iemand tegen het lijf te lopen, dan verliezen ze joy en energie. Het geeft hen namelijk energie om in een community met anderen te zijn. Wanneer je dus te geïsoleerd bent, verwelk je langzaam als een dorstig bloemetje verlangend naar levendigheid. Op vakantie gaan kan prima, maar dat werkt voor jou het beste als je een hotspot of stad bezoekt, je vrienden meeneemt, of op reis gaat om een familielid of vriend te bezoeken. 

 • Open concept

Open conceptruimtes zijn super voor Kitchen mensen, omdat het één grote verzamelruimte is. Bijvoorbeeld de stores waarin een kapper zit, een bar waar je iets kunt eten en drinken en je ook nog kunt winkelen. Wanneer er namelijk aparte kamers zijn, dan is niet mogelijk dat alle mensen in de ruimte bij elkaar zijn. Dat vinden Kitchen mensen minder prettig. In huis betekent dit dat je het liefst een keuken hebt die verbonden is aan andere ruimtes als de eetkamer en woonkamer, en het één groot geheel is. Ik snap nu bijvoorbeeld ook waarom mijn broer in zijn eerste koophuis een geweldige loft voor zichzelf heeft gebouwd. Daar kwam op de badkamer en berging na alles samen in één ruimte. Wanneer je alleen op kantoor bent, dan kan het zijn dat je vaak je telefoon pakt om met iemand even te Whatsappen of door social media te scrollen, of dat j veel online meetings plant om via die weg contact met anderen te maken. Voor jou is dat goed, dus sta jezelf dat ook toe. Jij mag prioriteit geven aan Whatsapp gesprekken en online meeting om aan jouw behoefte aan verbinding te voldoen. Jouw eigen space is essentieel in de vorm van een persoonlijk kantoor of een studio, als je maar verbinding hebt met en op de een of andere manier kunt creëren met anderen. 

 • Hotspots en coole hangouts

Afhankelijk van jouw unieke interesses zullen jouw hotspots met andere Kitchen mensen mogelijk verschillen, maar over het algemeen wordt jij aangetrokken tot het bekijken van een nieuwe winkel, restaurant, boetiek, pop-up store, enz. wanneer deze in jouw community wordt geopend. De Kitchen-mens bepaalt altijd wat de hotspot is, zo ook in een vriendengroep. Meestal zijn dit plekken waar veel beweging is, of is het een nieuw ontwikkelde locatie die net een transformatie of renovatie heeft ondergaan. Wanneer er nieuwe dingen openen hangt er meestal een gevoel van opwinding in de lucht rond die specifieke ruimte, waardoor de Kitchen mens dit ervaart als dat het aan zijn of haar interesse voldoet. Dit moet wel in je straatje vallen. Als jij bijvoorbeeld van muziek maken houdt, en er opent een nieuwe plek waar heel veel dingen samen komen – je kunt er eten, lekker loungen, maar ook samen komen om te jammen -, dan ga jij daar zeker per direct een kijkje nemen. 

 • Samenwerken

Samenwerken werkt diep herstellend voor jou. Dat gaat niet over de frequentie, dat je altijd moet werken met iemand. Mijn broertje is bijvoorbeeld Projector en mijn schoonzusje Manifestor. Ze zijn beiden dus designed om alleen te werken, totdat mijn broertje wordt uitgenodigd om zijn kennis en wijsheden te delen door mensen die door hem willen worden gegidst, en totdat mijn schoonzusje ondersteuning nodig heeft in haar werk voor te zetten. Je kunt daarbij wel samen in een ruimte naast elkaar werken, maar dan doe je ieder je eigen ding. Je kunt dus gedijen door in samenwerking of in een klein team te werken en dat ook fijn vinden, maar je kunt ook nog steeds onafhankelijk zijn. Vaak experimenteren Kitchen mensen ook met co-working spaces om in die gezamenlijke energie te kunnen zijn, ook als ze daarbinnen lekker voor zichzelf aan het werk zijn.

 • Clubs, workshops, masterminds en evenementen

De pandemie was voor jou heel erg zoeken. Doordat veel Kitchen mensen vastzaten in hun huizen en niet in staat waren om contact te maken met hun community, begonnen ze de digitale community te ontdekken om via deze weg echt contact te zoeken en te maken. Community is namelijk community, of dat nou online of offline is. Daardoor zag je heel veel Kitchen mensen zich aanmelden voor online lessen, ze deden mee aan workshops, webinars, masterminds en ontmoetten zo nieuwe mensen.

 • De letterlijke keuken of woonkamer

Hihi, dat jij een Kitchen mens bent, betekent niet per definitie dat jij van koken houdt. Dat is wel vaak wat er gebeurt wanneer Kitchen mensen ontdekken dat ze een Kitchen environment hebben. Maar ‘Kitchen’ gaat niet per se over de ‘letterlijke keuken’, maar over de ontmoetingsplaats of een plek van geïnspireerde creatie. Waarbij er ‘nieuwe dingen koken’, maar dat niet per definitie eten hoeft te zijn, maar dat kunnen ook nieuwe ideeën zijn. In veel huishoudens is de keuken de plek waar het hele gezin samenkomt. In andere gezinnen is dit de woonkamer, of een speel/chillkamer, of misschien wel de serre. Wat deze ontmoetingsplek in jouw huis dan ook is, dit is de plek die voedend voor jou is. Je hoeft dus niet per se een open keuken te hebben die verbonden is met de eetkamer en woonkamer. Het kan ook zijn dat je heel erg blij wordt van de woonkamer die verbonden is met de serre, omdat daar alles voor jou samenkomt. Het gaat echt over: waar komt jouw gezien op natuurlijke wijze met elkaar in contact en maken zij door de week heen met elkaar contact? Of als je alleen woont: waar ontvang jij mensen het liefst? Of als jij je wil terugtrekken, wat is dan de plek waar jij het meest creatief wordt? Dat is jouw Kitchen plek dan. 

 • Jouw creatie gebied. 

Wat is voor jou de plek waar jij super creatief kunt zijn? Is dat je perfecte werkkamer? In de keuken aan de keukentafel? Het plaatselijke koffietentje? Observeer eens wat voor jou de plekken zijn waar jij je creativiteit kunt uiten op een manier die resoneert met de details van jouw leven. Waar kom je ‘in de zone’ en maak je master pieces? Als je die plek hebt ontdekt, ga daar dan lekker vaak naartoe. 

Je environment is je manifesteerstijl

Jouw environment vertelt jou aanvullend ook wat jouw manier van manifesteren is. In les 14 en 20 van mijn Human Design in Business Training ontdek je de ‘Environment’ pijl die jou vertelt op welke manier jij mag manifesteren. Of je dat bijvoorbeeld actief mag doen door middel van visionboards maken, meditaties doen, affirmeren, journalen, of dat je dit passief mag doen door de stilte op te zoeken en in de natuur te zijn. Mocht je je graag verder willen verdiepen in Human Design, dan kan dat op de volgende manieren:

 • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

 • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven met de basis, content, marketing, positionering by design, wat de klant van jou verlangt + jouw raadgevers of jij wel of niet op jouw pad zit

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

 • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.