De afgelopen twee jaar heb ik samen met mede Human Design expert Hester van Rooijen samengewerkt zoals ik dat nog nooit eerder heb gedaan. We hebben aan één woord genoeg, kunnen alles met elkaar delen, er is de ruimte en openheid om alles elkaar te mogen spiegelen, waarbij we enorm samen de diepte in kunnen en we dingen waar we in onze bedrijven tegenaanlopen, die geweldig gaan, en alles daar tussenin met Human Design geweldig kunnen blootleggen om onze successen te vieren, meer te gaan doen van dat wat goed gaat en natuurlijk ook onze lessen te leren. Het voelt als een zielsverwantschap. De reden waarom wij allebei zo blij worden van samenwerken met elkaar, is omdat de één iets heeft wat de ander mist, en we elkaar daardoor perfect aanvullen. Dit heeft met onze definition te maken en in deze blog leg ik uit wat dat is, en wat dat voor jou in het ondernemerschap betekent. 

De vijf soorten definitions binnen Human Design.

Human Design kent vijf soorten definitions die kunnen worden ervaren en uitgedrukt:

  • No definition – dit kan alleen de Reflector hebben. Ongeveer 1% van de wereldbevolking heeft dit. 
  • Single definition – dan zijn alle gedefinieerde kanalen en centrums met elkaar verbonden in één flow. Ongeveer 41% van de wereldbevolking heeft dit.
  • (Simple) Split definition – dan heb je twee gebieden of eilandjes aan definition die niet met elkaar verbonden zijn. Ongeveer 46% procent van de wereldbevolking heeft dit.
  • Triple split definition – dan heb je drie gebieden of eilandjes aan definition die niet met elkaar verbonden zijn. Ongeveer 11% van de wereldbevolking heeft dit.
  • Quadruple-split definition – dan heb je vier gebieden of eilandjes aan definition die niet met elkaar verbonden zijn. Ongeveer 1% van de wereldbevolking heeft dit.

Pak je chart er maar eens bij, en kijk dan wat er achter definition staat. Bij mij staat daar ‘split definition’. Dat betekent dat ik twee eilandjes heb van gates en kanalen die gedefinieerd zijn. Als ik dan naar mijn chart kijk, dan zie ik inderdaad dat ik een eilandje heb van mijn Solar Plexus en wortelcentrum en een eilandje heb van mijn milt, G en keelcentrum. Tussen het milt- en wortelcentrum zit geen kanaal, waardoor dit ervoor zorgt dat ik twee eilandjes heb en daarmee dus een split definition. Het kan dus ook zijn dat jij drie (triple) of vier (quadruple) centrums hebt die geen kanaal hebben naar een ander centrum, en daardoor niet met elkaar verbonden zijn en een eilandje vormen. 

Wat betekent jouw definition?

Ieder type definition laat ons zien hoe jij designed bent om conditionering in je op te nemen, hoe snel je verbinding kunt maken tussen jouw verschillende gedefinieerde centrums (en dus mogelijk eilandjes, als er geen kanalen tussen die gedefinieerde centrums lopen), hoe jij je verbindt met anderen (waarbij je dus als je geen single definition hebt, anderen nodig hebt om jou compleet te maken), en hoe snel jij informatie kunt verwerken (bij een split, triple of quadruple kan er langer de tijd nodig zijn om informatie te verwerken. Hoe meer eilandjes, hoe langer dit kan duren omdat het ingewikkelder kan zijn, omdat er meer ‘bruggen’ nodig zijn).

42% van de wereldbevolking heeft geen definition of een single definition. 58% van de wereldbevolking heeft een split, triple split of quadruple split definition. Deze 58% die een split in hun design heeft, hebben dus hangende gates. Daarmee wordt bedoeld dat je een gate hebt bij een centrum dat niet de gate met het andere centrum verbindt waardoor er een kanaal zou ontstaan. Het rode, zwarte of rood-zwarte streepje komt dan maar tot de helft. Daardoor ontstaan er dus eilandjes, en daar is je definition door bepaald. Die gate die jij mist aan de andere kant, ook wel de ‘missing’ gate genoemd, wat het kanaal zou maken tussen jouw eilandjes wordt een motiverende factor in jouw leven genoemd. Ik heb bijvoorbeeld vanaf mijn milt de 28 gedefinieerd, maar die wordt niet beantwoord door de 38. Ik heb vanaf mijn wortelcentrum de 58 gedefinieerd, maar niet de 18. Daardoor zijn de 18 en de 38 mijn missing gates. Het werkt vervolgens zo binnen je design dat je de kwaliteiten van de missende gates of het kanaal nastreeft alsof het iets representeert dat jij mist of wat jou compleet zou maken, of wat jou zou helpen herstellen. 

Dit is de reden waarom ik zo goed kan samenwerken met Hester

En hier komt de reden om de hoek kijken waarom ik zo goed kan samenwerken met Hester. Hester heeft namelijk het kanaal 9-52, waardoor zij mijn wortelcentrum met mijn sacrale centrum verbindt. Ik heb in mijn sacrale centrum de 27 gedefinieerd, en Hester heeft in het miltcentrum de 50 gedefinieerd. Daardoor worden mijn beide eilandjes met elkaar verbonden wanneer ik met Hester ben. Voor haar geldt hetzelfde. Hester heeft namelijk ook een split definition en heeft haar wortel-, sacraal-, hart- en keelcentrum gedefinieerd. Drie van de vijf niet gedefinieerde centrums van Hester (Solar Plexus, milt en G) heb ik gedefinieerd, waardoor ik met mijn gedefinieerde gate 44 in mijn milt, haar gedefinieerde gate 26 in haar hart verbindt. Daardoor zijn haar twee eilandjes (keel en hart, en sacraal en wortel) ook via mij met elkaar verbonden. Samen hebben wij dus 7 centrums gedefinieerd als we in elkaars energie zijn (alleen hoofd en Ajna niet), en vullen we allebei elkaars eilandjes aan. Doordat Hester en ik bij elkaar onze missende gates vinden die dingen representeren van wat voor ons als incompleet voelt of wat we aan onszelf missen, voelen wij als wij bij elkaar zijn onszelf dus compleet doordat de missende gates van de één worden verbonden door de missende gates van de ander, waardoor er kanalen ontstaan en onze eilandjes één worden. Wanneer je een triple (drie eilandjes) hebt, dan heb je meerdere mensen dan één persoon nodig om je heel te voelen. In de energie van een groep kun je dan via een gesprek of gevoel in je lijf tot jouw autoriteit komen, waardoor er daarna een beslissing gemaakt kan worden. Mijn beide kinderen hebben een triple split definition, waardoor het voor hen werkt om bijvoorbeeld als ze ouder zijn (ze zijn nu 1 en 3) in vriendengroepen, sportclubs of bijvoorbeeld op verjaardagen groepen mensen tegen te komen, waardoor ze de beslissingen in hun lijf kunnen voelen en dan na een nachtje slapen (beide hebben een emotionele autoriteit) hun beslissing kunnen nemen. Wanneer je een quadruple definition hebt (vier eilandjes), dan heb je ook grotere groepen nodig om tot je beslissingen te komen, om via hen je autoriteit te kunnen voelen. Je omringen in een groot gezin, op een familiebijeenkomst, in je vriendengroep, of businesswise bijvoorbeeld een co-workingspace op te zoeken, helpt jou om je compleet te voelen en jouw autoriteit te kunnen laten spreken.

Overigens een belangrijke side note: je bent als mens altijd heel en compleet. Je hebt alleen bij het maken van beslissingen anderen nodig.

Marketing-saleskanaal als voorbeeld

Oké, dat was even de praktische informatie om je er in mee te nemen om het je te laten zien hoe het werkt. Want ik geloof dat – door het te snappen -, je vervolgens kunt ontdekken wat dit dan betekent in het leven en ondernemerschap. Ik neem je even mee in een mooi voorbeeld. Het marketing-saleskanaal (dit leer je in mijn training, waarbij je sales en marketing by design gaat doen om die autoriteit te worden in je markt door jezelf te zijn), dit is de 26-44, hebben wij allebei niet volledig gedefinieerd. Hester heeft de 26, ik heb de 44. Echter, als wij dus in elkaars energie zijn en samenwerken, hebben wij samen dit kanaal wél. 

Wanneer jij gate 44 gedefinieerd hebt, dan bezit jij de mogelijkheid om dingen goed te positioneren en met andere mensen te delen. Dit kan ik goed. Wanneer jij gate 26 gedefinieerd hebt, dan gebruik jij de juiste woorden om mensen aan te trekken en ben je goed in copy en sales. Dit kan Hester goed. Dus waar het Hester ontbreekt aan het stukje marketing en goed je aanbod en jezelf als autoriteit kunnen positioneren, ontbreekt het mij aan goed te zijn in copy en sales. Echter, als we samen zijn, dan activeren we het missende gedeelte in onszelf met wat de ander wél heeft en kan ik Hester heel goed zichzelf en haar aanbod helpen positioneren in mijn energie, en helpt zij mij de juiste woorden te vinden (copy) en sales te doen. De brug tussen onze missende gates, die slaan we dus samen en zoals ik al schreef is dat dus een motiverende factor in jouw leven.

De werking van de missing gates verder uitgelegd

De missende gates, dat zijn dus de witte streepjes in je design, creëren not-self gedrag. Alles wat namelijk wit is in je design, daar sta je open voor conditionering. Je missende gates zijn dus de plekken waar je openstaat voor conditionering. Dat haal je niet uit jezelf. Even terug naar het voorbeeld van het 26-44 kanaal: ik bouw dus mijn conditionering op in gate 26. Dat merk ik ook: copy en sales doen, daar heb ik al veel in gedeconditioneerd en daar vind ik steeds beter de hulp die ik hierbij nodig heb. In het begin van mijn ondernemerschap had een hekel aan sales en had ik het idee dat ik er niet goed in was. De afgelopen tijd wilde ik juist heel graag beter worden in sales, waardoor ik letterlijk het missende stuk wilde worden, waardoor ik beslissingen vanuit mijn hoofd nam om een poging te doen dat te worden. Mijn verlangen was ‘ik wil goed worden in sales’. Dit is dus de conditionering die was ontstaan in mijn missende gate. Echter ben ik designed om mensen te ontmoeten met gate 26 die mij helpen om mijn positionering en marketing goed in copy neer te zetten en mij helpen dit te verkopen terwijl ik met ze werk. Dat is wat ik nu doe: ik laat me inspireren en helpen door mensen met gate 26. Ik hoef dat zelf niet te zijn. 

Hester heeft juist moeite met zichzelf en haar aanbod te positioneren, en daarom trekt ze op natuurlijke wijze mij aan om haar daarbij te helpen. Wij zoeken elkaar hier ook bewust in op. Dat ik haar dan weer een berichtje stuur met ‘mag ik even mijn download voor mijn nieuwe aanbod tegen je aanhouden: klopt de prijs, spreken de woorden tot jou, voel je daar een sacrale ja op?’. Maar ook bijvoorbeeld de vraag of ze even naar mijn veranderende websiteteksten wil kijken. De missende gate opzoeken is dus goud! En wordt dus door Ra Uru Hu ook wel een motiverende kracht genoemd, dat er voor zorgt dat je het initiatief neemt om dat wat jij mist aan te vullen bij iemand anders.

Ik zal je nog een voorbeeld geven, dat ik net als download krijg. Ik ben op dit moment bezig om copy en sales binnen mijn bedrijf aan te scherpen. Mijn Human Design experiment leid me hier overduidelijk naartoe. Zodat ik nog veel meer mensen kan dienen door de juiste woorden daarvoor te gebruiken, en mezelf nog veel meer als die gids en autoriteit positioneer en mijn aanbod nog beter gaat verkopen. Ik ben dus zowel met mijn positionering bezig (44, die ik uit mezelf haal), als ook met mijn copy en het doen van sales (26, die ik niet uit mezelf haal) bezig. Doordat ik de 26 niet uit mezelf haal, heb ik hier anderen voor nodig. Wat ik op dit moment aan het doen ben, is kijken bij ondernemers die mega goed zijn in copy en sales. Waarvan, gok ik, zij gate 26 hebben gedefinieerd. Ik wil in hun energie zijn. Dit zijn een aantal mensen die ik onlangs pas zo intensief in hun Instagram stories en posts ben gaan volgen. Dat gebeurde heel natuurlijk. Het Universum plaatst echt iedere keer precies content van succesvolle ondernemers bovenaan mijn feed die over dit stuk gaan. Genieten! Daardoor ontmoet ik nu precies die mensen die waarschijnlijk mijn missende gate hebben en ik word aangetrokken door de specifieke energie die zij in zich dragen. In aanvulling op de mensen uit mijn netwerk die deze gate al hebben en mij hier al in inspireren en helpen. Dat zal voor de rest van mijn leven zo gaan zijn: dat ik altijd op natuurlijke wijze veel mensen ga ontmoeten die mij in mijn missende gate voorzien, omdat ik altijd op zoek ben naar wat ze noemen de ‘harmonic gate’. De missende gate in iemand vinden zorgt er namelijk voor dat er harmonie ontstaat. Ra Uru Hu: ‘Every gate has a harmonic partner located at the other end of the channel, and the two gates coming together literally spark each other to create life force energy as a quantum of the two gates’. Ik laat me nu dus helpen door anderen die dit uit zichzelf halen.

Misschien herken je dat ook wel bij jezelf: dat je weet dat jij iets niet vanuit jezelf bezit, en altijd mensen op je pad krijgt die je daarin aanvullen en dat wellicht die spark ook zo voelbaar is. Of dat je juist in conditionering zit en heel erg op zoek bent naar dat missende stuk bij jezelf. Dat je dat zó graag zou willen, en bijvoorbeeld boos, gefrustreerd, bitter of teleurgesteld bent dat het je maar niet lukt, dat je er niet goed in bent, dat je het niet leuk vindt, enz. Net als wat ik bij sales had. Eerst het het helemaal niet leuk vinden, later het heel graag willen en het als een gemis zien, en nu pas aligned voelen dat ik daar anderen voor heb. Ik krijg dus altijd mensen op mijn pad die mij in mijn sales en copy aanvullen en dat zal voor de rest van mijn leven zo blijven. Zoals Hester mij hier ook geweldig in inspireert en helpt. Als wij samen zijn, ervaren wij enorm die spark van onze matchende energieën! Ook mijn man heeft deze gate en met hem ervaar ik dat precies zo. Na het toepassen van mijn strategie en autoriteit is copy en sales nu een focuspunt in mijn bedrijf op dit moment, en werd ik vanzelf geleid naar de mensen die daar super goed in zijn. Ra Uru Hu schrijft: ‘that attraction of that missing piece is literally magnetic’. 

Dat is precies wat ik in de samenwerking tussen Hester en mij ervaar: dat die zo magnetisch is! Wij krijgen ook zo vaak van mensen te horen. Gisteren schreef Lucy van de Voort nog een review over onze livedag, waarbij ze schreef: ‘Allereerst was de energie van die dag echt magisch, Aniek en Hester vullen elkaar echt ontzettend goed aan’. Dat is de magnetische kracht van de missing piece. Dat is de spark die onze lifeforce energieën activeert.

Hoe ontmoet je jouw missing pieces?

Nu denk je wellicht: ik wil ook mijn missing pieces ontmoeten, om samen dat magnetische veld te zijn. Dat snap ik! Door jouw strategie en autoriteit te volgen ontmoet je de mensen die de brug zijn naar jouw eilandjes, én die dat op de correcte en natuurlijke wijze doen. Ofwel: dat het klopt. Want iemand kan dit wel overbruggen, maar niet juist zijn voor jou. Daarom mag je jouw strategie en autoriteit laten spreken. 

Het gebeurt echter vaak dat mensen streven naar de ontbrekende stukjes en daarin in hun not-self belanden, omdat ze dat wat ze missen – de missende gate -, interpreteren als iets wat onvolledig aan ze is. Als iets wat mist. Ik zou bijvoorbeeld bitter kunnen zijn over dat ik de 26 niet heb, en dat het mij dus aan kwaliteiten van sales doen en goede copy schrijven ontbreekt. Gelukkig is dat niet meer zo, en weet ik dus dat ik daar geen conditionering heb zitten. Dat was zeker wel zo, en daar heb ik innerlijk werk op gedaan. 

Wanneer je kijkt naar de missende gate die jouw split overbrugt, dan ga je zien dat je belangrijke thema’s opmerkt in jouw leven die je waarschijnlijk hebt nagestreefd om je compleet te voelen. Bij mij zouden dat bijvoorbeeld de thema’s van gate 18 en gate 58 kunnen zijn, die beiden mijn eilandjes zouden hebben verbonden tussen mijn milt en wortelcentrum. Deze missende gates zijn mijn belangrijkste conditionerende krachten in mijn leven. 

Ik heb in mijn man ook echt mijn missing pieces gevonden. Hij heeft zowel de 18 als de 58. Wij verbinden zelfs met onze missende gates alles centrums samen. Dat maakt ook dat als wij samen zijn, we ons heel compleet voelen. Dat voelen wij ons ook echt. Dan zijn we allebei in harmonie. Wij zijn samen 10 maanden op wereldreis geweest en we waren elkaar nooit beu, of hadden geen anderen nodig. Misschien ook leuk voor jou ook om te kijken hoe jij je verbindt met jouw partner, of met vrienden of familie waarbij je iets vindt wat jij mist. 

Stop met het najagen en identificeren met de brug in je split

Het is heel belangrijk dat je stopt met het najagen van en het identificeren met het missende deel in jou, ofwel de missende gates. Daar heb je anderen voor, en daarom is het zo belangrijk om je te beseffen hoe belangrijk de mensen zijn die die brug daadwerkelijk overbruggen. Arnoud en Hester zijn bijvoorbeeld allebei heel belangrijk voor mij. Er zijn veel succesvolle partnerschappen ontstaan doordat twee mensen een belangrijk aspect in elkaars design overbrugden. Dat is precies mijn ervaring. Je maakt elkaar compleet. Ik hoor mezelf vaak zeggen dat wij elkaar zo goed aanvullen. Dat is dus ook echt zo! Overigens kunnen deze gezonde partnerschappen alleen ontstaan als je jouw strategie en autoriteit volgt.

Ready for the next step!

Wellicht merkte je net terwijl je dit blog las dat jij je identificeert met het missende deel in jou. Of misschien wel meerdere missende delen. Dat je ergens goed in wil zijn wat je niet uit jezelf haalt, en waar je ook niet goed in hoeft te zijn, maar waar je wel zo hard naar streeft en zo je best voor doet. Je wil het zo graag. Bijvoorbeeld dat je zo graag goed in sales zou willen zijn, of goed in copy, of goed je aanbod en jezelf wil positioneren. Je wil zo graag dat volgende level in je bedrijf bereiken. Dat je aanbod goed staat, goed verkoopt, en je de allerleukste klanten mag dienen. Klanten die in beweging komen, snel uitvoeren wat jij ze teacht, op jou vertrouwen, zichzelf vertrouwen, hun doorbraken en successen met je delen waar jij enorm van geniet, echt stappen nemen, uplevelen, en als je ze in een coachingsgesprek of op een plek ziet waar je elkaar ontmoet, dat je blij wordt dat ze er zijn en ze je een diep gevoel van dankbaarheid geven dat je met zulke leuke mensen mag werken. Je wil geen klein groepje van dit soort klanten, maar alleen maar dit soort klanten. Omdat je weet dat wat je doet, goed is. Jij bent goed. En zo wil je je voelen. En je voelt dat vol door je signature emotie. Je wil net als Hester en mij verliefd zijn op je bedrijf, op je klanten en op jezelf. Door deelname aan onze tweedaagse ga je dat zijn. Wij kunnen je daar met kleine veranderingen brengen. Het gaat makkelijk en met veel plezier zijn. Schrijf je hier in als jij dit wil. Je kunt dan heerlijk twee dagen in ons magnetische veld stappen.