Controle over je mind krijg je door zelfdiscipline en gewoonte. Of jij stuurt je mind, of je mind stuurt jou, een tussenweg bestaat niet. Het is dus aan jou. De meest praktische methode om je mind onder controle te krijgen is om hem voortdurend te voeden met een vastomlijnd doel en een concreet plan. Wanneer je de levensverhalen van bijvoorbeeld Steve Jobs, Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg bestudeert, zul je zien dat zij allemaal hun mind onder controle hebben. En dat ze die controle doelgericht uitoefenen om hun beoogde resultaat te behalen. Zonder controle over jouw mind is succes onmogelijk. 

Mensen die niet slagen in succes hebben één gemeenschappelijke overeenkomst. Ze kennen alle redenen voor mislukking en hebben waterdichte alibi’s om hun gebrek aan succes te verklaren. Klinkt dat voor jou bekend?

Er volgt nu een lijst met 55 van de meest gebruikte excuses. Ga bij jezelf na hoeveel van die excuses tot jouw repertoire behoren (geïnspireerd door Think and Grow Rich – Napoleon Hill).

Ja maar, als..

 1. Als andere mensen eens naar me zouden luisteren..
 2. Als ik maar een eigen bedrijf zou hebben..
 3. Als ik geen verleden zou hebben..
 4. Als ik in een andere buurt zou wonen..
 5. Als ik niet mijn geld zou zijn kwijtgeraakt..
 6. Als ik niet zo hard zou hoeven werken..
 7. Als het niet waar zou zijn dat het toch gaat zoals het gaat..
 8. Als ik niet in dat jaar zou zijn geboren..
 9. Als het geluk niet tegen me zou zijn..
 10. Als ik zeker zou zijn van mezelf..
 11. Als mijn gezin niet zo impactvol zou zijn..
 12. Als mensen niet zo dom zouden zijn..
 13. Als ik met de juiste persoon zou kunnen zijn..
 14. Als ik niet zo veel zorgen zou hebben..
 15. Als niet iedereen tegen me zou zijn..
 16. Als ik maar zou weten hoe..
 17. Als ik niet zou hebben gefaald..
 18. Als ik maar uit de schulden zou zijn..
 19. Als ik een keer mazzel zou hebben..
 20. Als mensen mijn echte talenten zouden kennen..
 21. Als ik niet zo dik zou zijn..
 22. Als ik de persoonlijkheid van sommige mensen zou hebben..
 23. Als ik maar vrij zou zijn..
 24. Als ik gewoon zou kunnen beginnen..
 25. Als ik in een grote stad zou wonen..
 26. Als mijn familie mij zou begrijpen.. 
 27. Als er maar iemand was die zou kunnen helpen..
 28. Als mijn baas me eens zou waarderen..
 29. Als ik een beetje geld zou kunnen sparen..
 30. Als ik niet het huishouden zou hoeven te doen en niet op de kinderen zou hoeven te passen..
 31. Als mensen me niet zo op mijn zenuwen zouden werken..
 32. Als ik meer de kansen uit het verleden had benut..
 33. Als ik voor mezelf zou durven opkomen..
 34. Als ik het talent van anderen had..
 35. Als ik de juiste mensen zou ontmoeten..
 36. Als ik rijk geboren was..
 37. Als ik zou kunnen doen wat ik wilde..
 38. Als ik jonger was..
 39. Als niets me zou tegenhouden..
 40. Als anderen het niet op me gemunt zouden hebben..
 41. Als ik nu een kans zou krijgen..
 42. Als ik een kans zou hebben gekregen..
 43. Als ik niet zo bang zou zijn voor wat ze zeggen..
 44. Als ik mijn leven nog eens over zou kunnen doen..
 45. Als de omstandigheden anders zouden zijn..
 46. Als andere mensen me beter zouden begrijpen..
 47. Als de tijden gunstiger zouden zijn..
 48. Als ik meer tijd zou hebben..
 49. Als ik gezond zou zijn..
 50. Als ik een baan zou kunnen vinden..
 51. Als ik een goede opleiding zou hebben..
 52. Als ik geld zou hebben..
 53. Als ik voldoende gemotiveerd zou zijn..
 54. Als ik geen vrouw en kinderen zou hebben..
 55. Als ik de moed zou hebben om mezelf te zien zoals ik werkelijk ben, zou ik ontdekken wat mij mankeert en dat verhelpen..

Wanneer je dat laatste gaat doen, dan heb je een kans om van jouw fouten en van andermans ervaringen te leren. Je weet dat er iets mis is met de manier waarop je de dingen hebt aangepakt. Anders had jij al lang datgene bereikt wat je had kunnen bereiken. Dan had je alleen meer tijd moeten besteden aan het onderzoeken van jouw zwaktes en minder aan het verzinnen van excuses om ze te verdoezelen.

Wanneer jouw buitenwereld namelijk niet is zoals jij die zou willen, weet je dat je van binnen wat te doen hebt. Het bedenken van excuses om mislukkingen goed te praten is zo oud als de mensheid en absoluut fataal voor jouw succes. Waarom houden mensen dan zo krampachtig vast aan hun favoriete excuses? 

Dat antwoord is eenvoudig. Je verdedigt jouw excuses omdat je die zelf hebt verzonnen. Het zit in onze natuur om jezelf te verdedigen. Het bedenken van uitvluchten is een diepgewortelde gewoonte. En die gewoonten, die zijn moeilijk om af te leren. 

We zijn zo gehecht aan het onbehulpzame bekende, dat we onze kostbare, zeer eindige tijd hier op aarde veelal doorbrengen met het maken van excuses om onszelf precies te houden waar we zijn. In plaats van in het glorieuze onbekende te durven springen en uit te groeien tot wie we eigenlijk moeten zijn. Je hebt namelijk wat te doen hier op aarde, en zo lang jij jezelf hiervan met excuses weerhoud, ga je daar nooit komen. 

Maar! Dit is het moment om het anders te gaan doen. Hoe? Door je mind onder controle te krijgen en hem voortdurend te voeden met een vastomlijnd doel en een concreet plan. Waarbij excuses definitief in de prullenbak worden gegooid. Want ieder excuus is een reden om juist WEL voor succes te kiezen

Het is aan jou: Kies je voor succes of voor jouw excuses? Beiden is onmogelijk.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.