In de vorige blog deelde ik over de 4 motorcentra. Naast de motorcentra, heb je binnen Human Design ook nog twee pressure of ‘druk’ centrums. Dit zijn het bovenste en onderste centrum: het hoofd centrum en het wortel centrum. Wanneer deze centra niet goed gereguleerd zijn, kan dit veel stress, angst en depressie veroorzaken. Als maatschappij worden we overspoeld met negatieve emoties als angst, stress en depressie omdat we niet weten hoe we druk op de juiste manier moeten gebruiken. Wellicht ervaar je dit zelf ook zo. In deze blog leg ik meer uit over de pressure centrums, wat ze betekenen en geef ik je tips mee hoe ze gezond te reguleren.

Het mechanisme van deze energieën van deze twee centrums is om letterlijke druk uit te oefenen op de centrums waarmee ze verbonden zijn. Bij het hoofd centrum is dat het Ajna centrum, en bij het wortel centrum zijn dat het milt-, sacrale en solar plexus centrum. Omdat onze emoties de brandstof zijn voor onze acties, leveren negatieve emoties altijd negatieve resultaten op. Deze negatieve emoties hebben ongelofelijke wijsheid in zicht over de frequentie van jouw bewustzijn en dienen jouw hoogste goed doordat het geweldige raadgevers zijn. Dat is waarom je not-self emotie zo’n belangrijke emotie is: het laat jou voelen dat je niet jezelf bent. Dat signaal is voor jouw hoogste goed, om van koers te veranderen.

Jouw hoofd creëert druk om over dingen na te denken, om dingen te analyseren en problemen op te lossen. Het wortel centrum creëert de druk om te groeien, om vooruit te komen in het leven en te evolueren. Dat is geen slechte zaak, dit maakt dat je gedreven bent. Je wil namelijk denken, analyseren, problemen oplossen, evolueren, groeien en vooruitgaan in het leven. 

Echter zit de magie in de dosis druk. Wanneer je druk namelijk niet goed geregeld is, doordat deze te veel of te weinig is, dan krijg je problemen. Wanneer de druk van het hoofd centrum namelijk te veel wordt opgebouwd, kan dit leiden tot mentale stress, overweldiging en angst. Als de druk te weinig is, kan dit leiden tot depressie, gebrek aan interesse en apathie. Wanneer de druk van het wortel centrum te veel wordt opgebouwd, kan dit leiden tot burn-out, fysieke stress en haasten. Als de druk te weinig is dan kan dit leiden tot bore-out, luiheid en traagheid. Key is dus de manier waarop jij druk gebruikt. Ik leg nu eerst beide centrums uit voordat ik toelicht hoe dat verschilt of je de centrums wel of niet gedefinieerd hebt.

Het hoofd centrum

Het hoofd centrum ervaart de druk om na te denken en te onderzoeken om het bewustzijn vorm te geven. Deze energie oefent letterlijke druk uit op het Ajna centrum om na te denken, verwarring en twijfels te verklaren en begrijpen, enz. Waarbij het hoofd centrum de energie is om vragen te stellen terwijl het Ajna centrum de vragen verwerkt en probeert te beantwoorden. Ieder centrum binnen Human Design heeft één of meerdere thema’s. Het hoofd centrum is de zetel voor inspiratie, waardoor dit het centrum is voor vragen waar je een antwoord op zoekt, voor twijfel en verwarring. Dit is waar we de wereld om ons heen proberen te begrijpen. Het Ajna centrum is de plek waar deze informatie wordt verwerkt.  Maar omdat het hoofd centrum geen motor centrum is, is dit centrum net als het Ajna centrum niet de plek van waaruit je beslissingen neemt. Dat is ook waarom er geen autoriteit gekoppeld is aan het Ajna en het hoofd centrum. Beslissingen maak je met je lichaam. Des te meer we in staat zijn om van dit idee af te komen en dus te deconditioneren om beslissingen met ons hoofd te maken, hoe meer we in staat zijn om de energie van dit centrum te gebruiken voor creativiteit en een betere kwaliteit van leven. 

Even terug naar dat het een pressure centrum is.. Wanneer we vast komen te zitten in ons hoofd, dingen overpeinzen, dezelfde loops van gedachten blijven maken, ideeën uitspelen die niet eens van ons zijn, kunnen we bezwijken door de intense druk en ongemak in het lichaam wat hoofdpijn en migraine kan veroorzaken. De druk die we vanuit het hoofd centrum ervaren is namelijk de druk om zin in het leven te vinden, of de urgentie om een antwoord op een probleem te zoeken. In ons fysieke lichaam wordt dit geassocieerd met de pijnappelklier. Deze produceert melatonine, wat het hormoon is dat slaap en waakzaamheid reguleert. Wanneer de druk dus oploopt in het hoofd, merk je dat dit effect heeft op je slaap en waakzaamheid. In balans zijn en de druk dus goed aankunnen betekent wakker en geïnspireerd door het leven gaan, uit balans en de druk slecht aankunnen betekent uitgecheckt zijn en werken op de automatische piloot. 

Het wortel centrum

Het wortel centrum ervaart de druk om te leven, groeien, evolueren en doen. Deze energie oefent druk uit op de centrums waar het aan verbonden is: de milt, het sacraal en de solar plexus. Het wortel centrum oefent daarbij druk uit het op sacrale centrum om te reageren met focus en stilte, om het begin en het einde te ervaren en te onttrekken. Het wortel centrum oefent druk uit op het milt centrum om gezond te blijven, ambitieuze te zijn, een doel te vinden en te corrigeren. Bij het solar plexus centrum oefent het wortel centrum druk uit op dit centrum om emoties te begrijpen, te provoceren, ze nodig te hebben, en om te verlangen naar emotionele ervaringen. 

Het wortel centrum is zowel een pressure centrum als een motor centrum. Daardoor is het zowel de benzine, als de motor. Het wortel centrum werkt samen met ons hoofd- en keel centrum. Ideeën en inspiratie komen binnen via het hoofd centrum. Vervolgens worden ze naar beneden geduwd (vandaar dus ook pressure centrum) door andere centra totdat ze het wortel centrum activeren. Dit is het centrum waar de sleutel van de motor wordt omgedraaid en de motor op volle toeren gaat draaien. Daardoor wordt er volgens druk en energie door ons keel centrum verplaatst, zodat we dit idee dat vanaf ons hoofd centrum komt op het fysieke vlak (het wortel centrum is het centrum van actie, van in beweging komen) kunnen gaan uitvoeren en ermee om kunnen gaan. Er is daarbij geen directe verbinding tussen het wortel en het keel centrum. Maar goed ook, want dit zou voor ons systeem veel te intens zijn. In plaats daarvan wordt de energie vanuit het wortel centrum verwerkt en getemperd via de milt, het sacraal en de solar plexus, wat van invloed is op wat er vervolgens uit komt wanneer het de keel bereikt. 

De thema’s van het wortel centrum zijn levensbrandstof, momentum, druk, stress, adrenaline en in actie komen. In zijn rusttoestand draait dit centrum helemaal om stilte, aarden en vreugde. Waarbij de energie niet als bij het solar plexus centrum in golven komt, maar in pulsen zodra het wordt geactiveerd door inspirerende druk van het hoofdcentrum. Waar het hoofd centrum biologisch verbonden is aan onze pijnappelklier, is het wortel centrum verbonden aan onze bijnieren. Dit omdat dit centrum onze adrenaline huisvest en stress verwerkt.  

In deze beweging van de pressure centrums van het hoofd, via het wortel centrum naar het keel centrum wil je letten op dat de druk vanuit het wortel centrum bedoeld is om via de keel omhoog en naar buiten toe te gaan. Dus van binnen naar buiten. En niet naar binnen gericht op jezelf. Als je jezelf dus te veel fysiek aan het pushen bent, en je dus heel veel druk op je wortel centrum legt – door heel veel adrenaline aan te maken, niet goed te aarden en veel stress en druk te ervaren -,  dan slaat deze energie naar binnen toe en kan dit resulteren in een burn-out. 

Verschil in hoe jij een pressure centrum ervaart: wel of niet gedefinieerd

Heb je constant (of in ieder geval soms) het gevoel dat je alle vragen moet beantwoorden? 

Vind je alles inspirerend? En moet je iets doen met die inspiratie?

Heb je het gevoel dat je het niet verdient om te rusten… ondanks een 8-urige werkdag?

Heb je het gevoel dat je alles in één dag gedaan moet hebben? Alsof het nu moet gebeuren, zo niet eerder?

Wanneer je je hoofd centrum niet gedefinieerd hebt, herken je jezelf wellicht in de bovenste twee vragen. Wanneer je jouw wortel centrum niet gedefinieerd hebt, herken je jezelf wellicht in de onderste twee vragen. De bovenste twee vragen zijn voorbeelden van de druk die je voelt van een ongedefinieerd hoofd centrum. Het kan zijn dat je deze ook met een gedefinieerd hoofd centrum ervaart, maar in mindere mate. De onderste twee vragen zijn voorbeelden van de druk je die je voelt van ongedefinieerd wortel centrum. Het maakt dus zeker uit in of je het centrum wel of niet gedefinieerd hebt in hoe je de druk van die centrums ervaart. 

Wanneer jouw hoofd, wortel of beide centra zijn gedefinieerd, heb je de neiging om deze druk op een natuurlijke manier te reguleren. Al kent de definiëring van jouw chart geen vaste regels. Niemand is namelijk immuun voor problemen aan beide kanten van het spectrum. Dus met een gedefinieerd hoofd- en/of wortel centrum kun je ook zeker een burn-out krijgen, en met een niet gedefinieerd hoofd- en wortel centrum kan je dat ook zeker bespaard blijven. Er zijn daarin zeker dingen die je kunt doen om de druk voor jezelf te reguleren. 

Wanneer je te veel druk in je hoofd ervaart, word dan echt nieuwsgierig naar de kwantiteit en kwaliteit van de vragen die je jezelf en anderen stelt. Vragen creëren namelijk druk in jouw hoofd centrum. Wanneer je je dus blootstelt aan heel veel vragen óf de ‘verkeerde’ vragen stelt, dan bouwt dit meer en meer druk in je hoofd op. Dat herken ik ook echt bij mensen om mij heen wanneer ze te veel druk in hun hoofd ervaren. Ze vragen zich dan zo veel af, zoals bijvoorbeeld ‘zit ik nu op het juiste pad?’, ‘Zou ik die persoon niet eens moeten vragen om mij te helpen?’, ‘Of moet ik het niet gewoon alleen kunnen?’, ‘Zou het morgen misschien weer minder zijn dat ik dit zo ervaar?’, ‘Hoe ervaren anderen dit eigenlijk?’. En ga zo maar door. 

Het is goed om te weten dat deze vragen niet altijd bewust of letterlijk zijn. Ik deelde al dat het thema van het hoofd centrum inspiratie is, wat betekent dat bij blootstelling aan te veel inspiratie hetzelfde gebeurt’. Dat herken ik bij mezelf toen ik aan het begin van het ondernemerschap de ene na de andere online cursus kocht, in een half jaar naar 3 live seminars ging, een businesscoach had. Er was geen tijd voor alle inspiratie om het allemaal te verwerken. Daar maak ik nu dus andere keuzes in, om de druk in mijn hoofd centrum fijn voor mezelf te reguleren. 

Social media kan dit ook bij jou creëren. Dat je zo veel inspiratie voorbij ziet komen dat het te veel wordt, of dat de feed leidt tot heel veel vragen waardoor het te veel vragen worden die druk in je hoofd creëren. Dat is waarom social media ook enorme kan energy-drainen en angst en onzekerheid kan veroorzaken. Als je dat punt bereikt of hebt bereikt, dan weet je dus dat je óf te veel inspiratie hebt opgedaan óf te veel vragen in je hoofd hebt gecreëerd die ongezonde druk creëren. Bij vragen kun je denken aan ‘Waarom heb ik nog niet haar omzet?’, ‘Waarom lukt het mij niet zo fit te zijn?’, ‘Waarom heb ik nog niet zo veel volgers?’, ‘Waarom komen die klanten nog niet naar mij en bij hem wel?’. 

De sleutel ligt in te zien vanuit bewustwording in welke richting je gedachten en emoties gaan. Dat is je guidance in of je gezonde of ongezonde druk ervaart. Wanneer je de druk in je hoofd centrum fijn wil reguleren, zorg dan dat je de vragen beperkt tot vragen van hoge kwaliteit. Deze herken aan de richting waarin het je emoties en gedachten stuurt. Wanneer je schaamte, angst, zorgen of wanhoop voelt, dan is dat geen vraag van hoge kwaliteit. Wanneer je een diep inzicht creëert, je geïnspireerd wordt of het je bewustzijn verhoogt, dan is het zeker een vraag van hoge kwaliteit. 

Belangrijke side note is dat je met vragen kunt zijn, ze kunt doorvoelen en ook kunt accepteren dat niet alle vragen te beantwoorden zijn. ‘Wanneer ga ik een consistente klantenstroom hebben?’ is wellicht maanden niet te beantwoorden. Als je daar gefixeerd op bent, creëer je te veel druk in je hoofd met alle gevolgen van dien. 

Wanneer je te veel druk in je wortel centrum ervaart, kun je het beste jouw lichaam bewegen. Ga wandelen, ga lekker sporten of doe iets anders actiefs. Deze vormen van beweging brengen de druk in beweging en verbranden die op een gezonde manier. De tweede tip in wat je te doen hebt om de druk te verlagen in dit centrum, is om met nieuwsgierigheid te kijken naar jouw relatie met deadlines, to-do lijsten, uiterlijke verwachtingen en verkeerd geplande doelen. Als je ongezonde druk voelt bij een van deze dingen, dan wordt dat niet enkel opgelost met fysiek te gaan bewegen, maar heb je het onder de loep te nemen waar de druk vandaan komt om daar nieuwe keuzes in te maken. 

Wanneer je te weinig druk ervaart, kun je deadlines, doelen en intenties gebruiken om dingen in beweging te krijgen. Doe dit wel op de energetisch correcte manier voor jou. 

Bij zowel de tips van het hoofd als het wortel centrum zit het bewijs in de resultaten in je fysieke realiteit. Houdt wat jij nu doet de angst, stress, depressie en overweldiging in stand? Of verlicht het? Leidt het tot meer innerlijke vrede, succes, tevredenheid of verrassingen (de signatures van alle energy types)? Of tot meer woede, frustratie, bitterheid en teleurstelling (de not-self emoties van alle energy types)?

Het is dus heel belangrijk om in beide pressure centrums in balans te zijn, en om vanuit die twee centrums die in alignment zijn via het keel centrum je idee + de bijbehorende actie de wereld in te zetten. Ik hoop van harte dat deze blog je daarin heeft mogen inspireren om dat te doen en dat je jezelf weer een stukje beter hebt leren kennen door de werking van deze pressure centrums. 

Wil jij dieper in je design duiken?

  • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

  • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

  • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.