Het enige waarvoor je angst moet hebben, is de angst zelf. Zodra jij de principes van deze filosofie eigen maakt, ontdek je dat jouw succes, de rijkdom, het geluk en alles wat jij nastreeft gaat verbeteren en dat alles wat jij aanraakt verandert in iets waar jij jouw voordeel mee kunt doen. Mijn vriend heeft met regelmaat de afgelopen vier jaar tegen mij gezegd: het lijkt alsof jij nergens bang voor bent. 

Hoe meer ik daarover ging nadenken, hoe meer mij dat ook opviel. Zo voelde ik geen angst toen ik vorig jaar de 17-daagse Mount Everest Base Camp samen met mijn vriend ging doen. ‘Wat als ik dit niet aan kan?’ of ‘Wat als mijn conditie niet goed genoeg is?’ of ‘Wat als dit veel te hoog gegrepen is?’. Die gedachten kwamen niet eens in mij op. Ik moest en zou dit gaan doen en de enige optie was om het succesvol te doen.

En ja, ik heb enorm lopen zwoegen op de Chola Pass van 5420 meter. Ik heb mezelf toen wel met kapotte lippen en weinig lucht afgevraagd waarvoor ik dit deed. Om even later mega trots te zijn op mezelf dat ik de top van de pass bereikte en ik weer enorm genoot van de ongelofelijke Himalaya. Ik heb daar zelfs voor het eerst insomnia ervaren, wat heel erg eng was. 

Maar toch was er dat rotsvaste verlangen om dit te doen én om het succesvol te doen.

Niet lukken was geen optie. Een van de grootste zwaktes van de mensheid is het gebruik van het woord ‘onmogelijk’. Dat woord kent volgens alle regels die niet werken en het kent alle dingen die niet kunnen. Maar het Universum en ons brein kennen het woordje ‘niet’ niet. Een succes-mindset kent het woord ‘onmogelijk’ dus ook gewoon niet.

Is er iets dat op dit moment onmogelijk voor jou voelt?

Mensen falen omdat ze het toelaten om geprogrammeerd te zijn met falen. Ze laten het toe dat hun bewustzijn is gericht op falen, zonder dat ze dit zelf door hebben. Als ze het namelijk door hadden (stap 1 van verandering: bewustzijn), dan zouden ze er waarschijnlijk mee aan de slag gaan. Dat is waarom het zo belangrijk is om te onderzoeken wanneer jij het gevoel hebt te falen, of wanneer iets als onmogelijk voelt. Zo lang jij je verhaal hier niet op herschrijft, blijft jouw bewustzijn gericht op falen en blijven angsten de regie houden over jouw leven.

Ik heb ook nooit angsten gehad om voor het ondernemerschap te kiezen. Falen is in mijn hoofd ook gewoon echt geen optie. Waar mijn vriend in het begin zei dat hij al lang gestopt zou zijn door alle onzekerheden die het met zich mee bracht (hij is de realist, ik ben de dromer), ging ik altijd met een rotsvast vertrouwen en verlangen door. Niet lukken was geen optie. Er was geen plan B. Want ook hier geldt: het enige waar je angst voor moet hebben, is de angst zelf. Als je angst toelaat, is dat ook waar je nog meer van gaat aantrekken.

Ik ontdekte dat mijn succes, de rijkdom, het geluk en alles wat ik nastreef verbeterde en dat alles wat ik aanraakte veranderde in iets waar ik mijn voordeel mee kon doen. Zowel the good als the bad.

Het mooie is dat dit bij anderen resoneerde. Zij zagen die passie, die vastberadenheid, die tomeloze toewijding, mijn grenzeloze verlangens en mijn vastbeslotenheid. Maar ze zagen ook hoe ik tegenslagen moest overwinnen (bijvoorbeeld de kanker van mijn moeder), voorbij beren op de weg moest gaan, hoe ik viel en weer opstond, hoe ik mezelf soms hard tegen kwam (dat een bloeding en in het ziekenhuis belanden tijdens mijn zwangerschap een signaal moesten zijn om het rustiger aan te gaan doen) en risico’s die ik moest nemen. Dit zijn allemaal eigenschappen die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben. Wie doorzet, krijgt namelijk het succes waar hij of zij naar verlangt. No matter what.

Zo ontving ik onlangs onder andere de volgende twee berichten via social media:

‘Aniek, wil jij mij helpen om mijn online business op te zetten? Geef jij beginnende zzp’ers begeleiding in het opstarten van een eigen bedrijf en dan met name online? Ik heb daarin namelijk helemaal geen ervaring en jij als persoon en wat je doet spreekt mij onwijs aan’. 

Niet veel later kreeg ik van een andere dame de volgende vraag: ‘Er is iets wat ik aan je zou willen vragen. Het gaat erom dat ik opzoek ben naar een coach voor de beginfase van mijn bedrijf. Omdat het de startfase is ben ik nog iets onzeker en voel ik dat het nu tijd is voor advies van iemand met ervaring. Ik volg je al een lange tijd, heb vrijwel alle podcasts geluisterd en er is tot nu toe niemand bij wie alles zo resoneert zoals bij jou.’

Dat heeft mij doen besluiten om een compleet nieuwe training te lanceren: From Calling to Career. Deze training is voor iedere ambitieuze ondernemer die zijn of haar fundament als ondernemer wil aanleggen of wil versterken. Ik merk namelijk dat heel veel ondernemers trainingen hebben gevolgd en soms honderden, misschien wel duizenden euro’s hebben besteed aan een prachtige website en het bouwen van een online training, maar dat het vervolgens niet verkoopt, dat ze niet zichtbaar durven zijn, dat ze niet weten hoe zichzelf in de markt te zetten, dat ze niet het geld verdienen wat ze willen verdienen, dat ze niet het succes hebben wat ze voor ogen hebben, enz. Met andere woorden: ze hebben nog niet het fundament voor een succesvolle en financieel vrije ondernemer. Daardoor is het een struggle om van hun calling hun career te maken. 

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.