Ik sprak laatst met een vriendin over podcasts, waarbij ze zei: ‘Aniek, ik heb laatst een podcast geluisterd en die was zo interessant!’. Ze vertelde dat de man waarvan de podcast was bij een monnik was geweest en had gezegd dat hij soms niet goed wist of hij nou moest doen of moest zijn. De monnik vroeg vervolgens aan hem: Are you a human doing or a human being? Ik moest zo hard lachen en het was zo’n eye-opener! Dat één vraag ons direct kan laten realiseren wat het antwoord is. 

Toeval (of niet ;-)) wilde dat ik precies die week hier ook in het boek van Anita Moorjani over las. Ik vond het zo alleszeggend, dat ik besloot er deze blog aan te wijden.

Het begon direct met de zin ‘the difference is that the mind is more about doing, and the soul more about being’. Wauw! Dat betekent dus dat als je veel in een doe-modus zit, je op dat moment vanuit je hoofd leeft. Je herkent dat vast wel. Ik in ieder geval zeker. Met vlagen kan ik ineens weer de behoefte hebben om alle acties op mijn to-do lijst te willen afvinken, waarbij ik weer even verval in ‘dat ik daarna rust ervaar’. Dat is mijn hoofd. Maar veelal zijn mijn dagen ingevuld met in de ochtend tijdens mijn focusuurtjes leven vanuit doen en in de middag te leven vanuit mijn ziel en doen waar ik plezier in heb, zoals wandelingen maken, een podcast luisteren, een dutje doen.  

Vervolgens schreef Anita Moorjani over onze Hogere Zelf. Onze Hogere Zelf is onze essentie. Het is wie we werkelijk zijn. Het intellect is slechts een tool om ons door het leven te navigeren. Het bedenkt hoe je genoeg geld kunt verdienen om eten op tafel te zetten en de huur te betalen, terwijl de ziel zich alleen wil uitdrukken. En dat is precies hoe ik mijn leven heb ingericht: de mind in service laten werken van mijn ziel. 

Onze Hogere Zelf is waar we onze instincten en intuïtie hebben. Als we een huis kopen, zal de mind de opties beperken door een praktische locatie te kiezen, een budget vast te stellen, enzovoort. De uiteindelijke beslissing over een specifieke plek om te wonen, kan echter puur op onderbuikgevoel worden genomen. We hebben gewoon een goed gevoel over een bepaald huis of een bepaalde plek en er is geen logische redenering waarmee we dit kunnen verklaren. Dat is de Hogere Zelf. Als Arnoud en ik het hebben over een huis kopen, dan komt in dat gesprek altijd wel het zinnetje voor ‘dat we direct wanneer we het huis betreden, we gevoelsmatig weten dat het wel of niet ons huis kan worden’. 

Soms laten onze gecompliceerde levens on vergeten dat we verbonden zijn met Universele energie en dat we deze natuurlijke vermogens hebben. We luisteren niet meer naar onszelf en beginnen onze macht weg te geven aan externe krachten zoals bazen, leraren en vrienden. Het blokkeren van onze gevoelens breekt ook ons ​​bewustzijn van onze eigen grootsheid af, omdat emoties een deur naar de ziel zijn. Doordat we complexe wezens zijn proberen we te beheersen hoe we ons voelen.

Wanneer we gedurende een bepaalde periode volledig vanuit de mind leven, verliezen we het contact met de Hogere Zelf en beginnen we ons verloren te voelen. Dit gebeurt wanneer we de hele tijd in de DOEN-modus zijn, in plaats van te ZIJN. Het laatste betekent leven vanuit de ziel en is een staat van toestaan. Het betekent dat we zonder oordeel zijn wie en wat we zijn. Zijn betekent niet dat we niets doen. Het is gewoon dat onze acties voortkomen uit het volgen van onze emoties en bewegingen terwijl we in het moment aanwezig blijven. Doen daarentegen is toekomstgericht, waarbij de mind een reeks taken creëert die ons van hier naar daar brengen om een ​​bepaald resultaat te bereiken, ongeacht onze huidige emotionele toestand.

Anita Moorjani heeft ontdekt dat ze alleen hoeft te kijken naar de emotie achter haar dagelijkse beslissingen om te bepalen of haar acties voortkomen uit ‘doen’ of ‘zijn’. Is het angst of is het passie? Als alles wat ze elke dag doet gedreven wordt door passie en levenslust, dan is ze ‘aan het zijn’, maar als haar acties het resultaat zijn van angst, dan zit ze in de ‘doe’-modus.

Als we het gevoel hebben niet op het juiste spoor te zitten, denken we dat er iets mis is met ons – iets dat we moeten doen of krijgen om onszelf goed te maken – dus gaan we naar buiten op zoek naar antwoorden. We kijken naar anderen in de hoop dat ze ons zullen herstellen. We voelen ons misschien een tijdje beter, maar het is meestal van korte duur en uiteindelijk voelen we ons slechter. Wanneer we echter echt beginnen af te stemmen op wie het leven ons bedoeld heeft te zijn – en we zijn afgestemd op de emoties die ons motiveren – verbinden we ons met de ziel van onze grootsheid. We voelen helderheid wanneer we deze verbinding toestaan en onze kracht terugnemen, en ons leven begint te werken. 

Wanneer we vanuit deze plaats van zijn wie we zijn komen, kunnen we ervoor kiezen om te leren van externe goeroes, leraren, boeken of spirituele filosofieën. We worden ons bewust van onze eigen innerlijke pracht en waarheid, in plaats van te geloven dat anderen macht hebben die wij niet hebben. Als we onze grootsheid beseffen en in onze ware aard van liefde leven, zullen we op het juiste moment synchronistisch de juiste leraar, boek of spirituele filosofie aantrekken.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.