Ik haal deze vergelijking zo vaak aan in mijn podcast en stories, maar heb er nog niet eerder een blog over geschreven. Nu voelde ik dat dit het moment is. In deze blog deel ik met jou het verschil tussen bezielde en niet-bezielde mensen, op basis van het onderzoek van Brene Brown (2013).

Ik weet nog dat we in 2019 tijdens onze wereldreis in Oekraine reden en samen luisterden naar het luisterboek ‘De moed van imperfectie’ van Brene Brown. Dit was zo’n inspirerend boek en leidde ertoe dat Arnoud en ik veel diepe gesprekken met elkaar voerden over de nieuwe inzichten die we op deden uit het boek.

Een van de dingen die mij altijd is bijgebleven, is het rijtje dat Brene Brown op een dag op haar ordner met een viltstift schreef na aanleiding van de duizenden verhalen die ze in haar onderzoek had verzameld. Links schreef ze bovenaan de kolom ‘bezielde mensen’ en rechts schreef ze ‘niet-bezielde mensen’. Vervolgens ging ze op basis van de verhalen uit haar onderzoek deze kolommen vullen.

Bezielde mensen zijn mensen die met hart en ziel leven en liefhebben. Niet-bezielde mensen doen dit niet. Wat zijn hun verschillen:

Eigenschappen van bezielde mensen:

 • Eigenwaarde
 • Rusten
 • Spelen
 • Vertrouwen
 • Geloof
 • Intuitie
 • Hoop
 • Authenticiteit
 • Liefde
 • Verbondenheid
 • Geluk
 • Dankbaarheid
 • Creativiteit

Eigenschappen van niet-bezielde mensen:

 • Perfectionisme
 • Gevoelens dempen
 • Behoefte aan zekerheid
 • Uitputting
 • Niemand nodig hebben
 • Vergelijken
 • Aanpassen
 • Oordelen
 • Gevoel van schaarste

In welk rijtje herken jij je het meest?

Brene Brown schrijft dat het ontzettend belangrijk i om jezelf goed te kennen en te begrijpen, maar dat is iets is wat nog veel belangrijker is voor een bezield leven: van jezelf houden. Alles draait om zelf-liefde. Jezelf goed kennis is waardevol, maar alleen als je daarbij ook mild en aardig voor jezelf bent. Een beziel leven is dus niet alleen een kwestie van goed jezelf leren kennen en je sterke kanten benutten, maar ook van je kwetsbare en zachte kanten volledig aanvaarden. 

Sinds ik in 2014 de weg van mijn innerlijke transformatie insloeg en van mezelf leerde houden, is alles voor mij veranderd. Ik durf nu namelijk ook mijn kwetsbare en zachte kanten te laten zien en merk dat juist daardoor mijn droomklanten naar mij toe komen om door mij geteacht te worden. Zij zien hoe ik kwetsbaar authentiek mezelf ben op social media en zien wat mij dat oplevert: een bezield leven.

Ik had zelf nooit kunnen bedenken dat ik daar een voorbeeld in zou zijn. Dat ik in kwetsbaarheid zou leaden by example. Maar ik voel steeds meer dat dit mijn opdracht hier op aarde is. Dat ik daarom hier ben. Om álles te laten zien, en daarmee voor te leven wat het inhoudt om een bezield leven te leiden. Om jou te laten zien dat dit ook voor jou is weggelegd.

En voor alle ouders onder ons, wil ik je dit graag meegeven dat ik in het boek van Brene las: wij kunnen onze kinderen niet geven wat je zelf niet hebt. Waar jij dus bevindt op jouw reis naar een bezield leven, zegt veel meer over hoe goed je het zult doen als ouder, dan alles wat je uit de boekjes kunt leren bij elkaar. Dit verklaart ook waarom ik bijna alles sinds Jada er is tot nu toe op basis van mijn intuitie doe. Heel af en toe zoek ik iets op, en dan komt altijd precies op mijn pad waar ik het mag vinden. 

Dus ook voor jouw kinderen en dus de volgende generatie is het belangrijk dat je kiest voor een bezield leven. Daar kun je op ieder moment altijd voor kiezen, want een ieder van ons heeft altijd de mogelijkheid om opnieuw te kiezen wanneer je voelt dat je anders wil. 

Mocht jij voelen dat dit jouw moment is om te kiezen voor een bezield leven, weet mij dan te vinden als je voelt dat ik jou mag helpen. Ik ben er voor je.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.