Binnen Human Design zijn er drie bewustzijn centra: het Ajna centrum, het milt centrum en de Solar Plexus. Daarnaast zijn er ook twee Expression centrums: het hart- en het keelcentrum. De drie bewustzijn centra vertegenwoordigen geest (Ajna), lichaam (Milt) en emotie (Solar Plexus). In deze blog ontdek je hoe ze dat doen, en hoe ze verbonden zijn aan de Expression centrums. 

Elk bewustzijn centrum heeft een unieke frequentie. Het milt centrum dat het immuunsysteem is, werkt in het nu en is spontaan. Het Ajna centrum werkt door alle tijden heen. De Solar Plexus werkt in een golf. Alle drie de bewustzijn centra bevatten het potentieel en de mogelijkheden van de stroom binnen jouw Human Design. Ik leg je nu per centrum uit wat ik met ‘stroom’ bedoel. Dit heeft namelijk te maken met de verbinding van het bewustzijn centrum met de twee Expression centrums, die ik hierna ook direct zal toelichten. 

  • Ajna Centrum: dit is het centrum van de informatieverwerking. Centraal staan ideeën verwerken tot concepten, details en het krijgen van antwoorden. Dit centrum sluit aan op het keel centrum.
  • Milt centrum: dit centrum staat voor fysiek bewustzijn. Hier zit het instinct, je intuïtie, maar ook een angst per gate, het gaat over het immuunsysteem en leven in het nu. Dit centrum verbindt het wortel, sacraal en G centrum met het hart en keel. 
  • Solar Plexus centrum: dit centrum gaat over het emotioneel bewustzijn. Centraal staan emoties, gevoelens en gevoeligheid. Dit centrum verbindt het wortel en sacraal centrum met het hart en de keel.

Het hart en de keel zijn beide de twee Expression centrums binnen Human Design. Dit zijn de manifestatiecentra waar jouw energieën stromen om uiteindelijk tot uitdrukking te komen. Het is namelijk de bedoeling dat energie beweegt. Dat is waarom de drie bewustzijn centrum het potentieel en de mogelijkheden van de stroom bevatten: zij brengen de energie naar de twee expression centrums zodat ze daar tot uitdrukking kunnen komen. Ik licht nu de drie verschillende bewustzijncentra toe. 

Ajna centrum

Het Mind/Ajna Center staat voor mentaal bewustzijn: processing. Van ideeën tot concepten, details en antwoorden krijgen. Het Ajna-bewustzijn gaat over bewustzijn vanuit je mind. Deze werkt altijd en dat is de reden waarom we leven met het idee dat we altijd mentale beslissingen moeten nemen. Dit mind-bewustzijn dat kan conceptualiseren over dingen buiten het huidige moment – dus in het verleden of de toekomst – is ook de reden waarom we ons zorgen kunnen maken over de toekomst en spijt hebben van of geobsedeerd zijn voor het verleden wanneer we onze mind gebruiken bij het maken van beslissingen. Dit is niet zijn taak, want beslissingen maak je met jouw autoriteit, die allemaal verbonden zijn aan het lichaam en niet aan het hoofd- en Ajna centrum. Je kunt je mind namelijk niet vertrouwen bij het maken van persoonlijke keuzes, omdat dit zelfbeeld niet nauwkeurig is. Daarom is het belangrijk om vanuit dat bewustzijn van jouw mind, de antwoorden te laten komen vanuit jouw lichaam. 

Milt centrum

Het Miltcentrum staat voor fysiek bewustzijn: instinct, intuïtie, angst, immuunsysteem, het nu. Alles rondom de milt gaat over het lichaam. En als je kijkt naar alle vormen van leven, zoals planten, zoogdieren, reptielen, vissen of insecten, hebben ze allemaal één enkel bewustzijn, en dat ene bewustzijn is het miltsysteem. Met andere woorden: dit is ons oudste bewustwordingssysteem. Het hele ding rondom de bewustzijns centra is om iets heel basaals te begrijpen: bewustzijn en intelligentie zijn geworteld in angst. Daarom zijn alle gates uit alle drie de bewustzijn centra ook gekoppeld aan angsten (daarover later meer in deze blog). Alles begint met angst. En het miltcentrum is uniform en universeel in alle levensvormen omdat het miltcentrum te maken heeft met de meest basale angst: de angst om te overleven. Alles aan de milt gaat dus over de noodzaak om je in leven te houden. Daarom is het zo belangrijk om vanuit dit centrum bewustzijn te creëren over jouw lichaam en wat het je te vertellen heeft. 

Solar Plexus centrum

Het Emotioneel Solar Plexus Centrum staat voor emotioneel bewustzijn: emoties, gevoelens, gevoeligheid. Er is geen centrum dat een grotere impact heeft op Human Design dan het Solar Plexus centrum. Dit is de plek van jouw emotionele aard en het is tevens één van de vier motor centra. Dit motor centrum is zeer krachtig en werkt in golven. Vandaar dat de mensen met een emotionele autoriteit die dit centrum hebben gedefinieerd (ongeveer de helft van de wereldbevolking) hun emoties in golven ervaren en altijd minstens een nachtje moeten slapen voordat ze de helderheid hebben om beslissingen te kunnen nemen. Diep onder de oppervlaktemotor van dit emotionele systeem ligt het spirit bewustzijn: om volledig bewust te worden. Daarom is dit centrum een van de bewustzijn centra. Alleen wanneer dit emotionele systeem goed wordt begrepen, dus wanneer je je er volledig van bewust bent, is het mogelijk dat dit spirit bewustzijn naar boven komt. De golf van deze motor is er een van highs en lows, een van hoop en van pijn. De golf beweegt zich omhoog naar de high waar alles geweldig is, om weer af te glijden naar beneden waar alles verschrikkelijk is, om vervolgens weer op te stijgen naar de high. Dit is een doorlopend proces. Ik herken dat bij mezelf met mijn emotionele autoriteit dat ik bijvoorbeeld een flinke tegenvaller kan ontvangen en een low voel, om vervolgens weer een meevaller op mij pad te krijgen waardoor ik ineens weer naar een high schiet. Zo herinner ik me nog dat ik ooit heerlijk in een high de sportschool uit liep. Super voldaan. Om vervolgens in een low te belanden toen ik bij mijn fiets kwam en de band lek was. Dat zijn dan relatief kleine highs en lows. Een ander voorbeeld is dat ik extreem moe was na een hele slechte nacht slaap en in een low zat, om vervolgens een nieuwe klant te ontvangen die mij super veel energie gaf en me naar een high bracht. Voor het emotionele wezen is dit een eindeloze spiraal. Met een emotionele autoriteit ervaar je daardoor het leven altijd vanaf een bepaald punt langs die golven. Het is nooit helemaal stil, je wordt nooit helemaal niet beïnvloed door emotie. Daarom is duidelijkheid voor de gevoelsmens gebaseerd op het wachten totdat de golf is gaan liggen. Wat ze meestal een grote uitdaging vinden. Daarom werkt de frequentie van dit centrum ook niet in het nu, maar in een golf. Het gaat er om dat je dit golfpatroon leert herkennen, het accepteert en het uiteindelijk transcendeert. Dit legt de basis voor het spirit bewustzijn. Het begrijpen van hoe jij bent designed en dus hoe de frequentie van deze emotionele motor is, is een voorwaarde voor het creëren van emotionele stabiliteit. 

Ieder bewustzijncentrum is gekoppeld aan angsten

Elk bewustzijnscentrum heeft angsten gekoppeld aan iedere gate. Deze drie centra houden angsten vast die van het lichaam (milt), van de geest (ajna) of emotioneel zijn (Solar Plexus), en voor elk zijn er specifieke benaderingen om deze angsten te herkennen en te beheersen. Bij het Ajna centrum zijn dit de angst voor nutteloosheid (47), onwetendheid (24), chaos (4), duisternis (11), afwijzing (43), uitdaging (17). Bij het Milt centrum zijn dit de angst voor geen diepte hebben (48), voor het onbekende (57), voor het verleden (44), voor meer op je nemen dan je aankan (50), falen (32), de dood voordat je de betekenis van het leven hebt gevonden (28), autoriteit en oordeel (18). Bij het Solar Plexus centrum zijn dit angst voor inadequaatheid (36), voor stilte (22), traditie (37), intimiteit (6), de natuur van dingen (49), leegheid (55), geloof (30). Het gaat te ver voor deze blog om deze allemaal toe te lichten, maar zo kun je zien hoe er een verbinding is tussen de bewustzijncentra en de angsten die er aan gekoppeld zijn, verbonden aan het lichaam, de geest en emotie. 

Het is dus belangrijk je bewust te zijn en/of worden van jouw mind, jouw lichaam en jouw emoties. Zodat je op basis van jouw autoriteit en strategie kunt ontvangen wat het te vertellen heeft. Daar zitten namelijk jouw antwoorden, waarbij de mind in dienst werkt van het lichaam en de emoties. Wanneer je dat lukt, kan de verbinding met spirit ontstaan. Dat is wat ik jou gun!

Wil jij dieper in je design duiken?

  • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

  • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

  • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.