Ik was laatst een weekendje weg met een vriendin. Ze was super nieuwsgierig naar alles rondom Human Design en vroeg me het hemd van het lijf. Voor mij als Projector is er niets leuker dan dat, want dan voel ik me erkend en krijg ik de uitnodiging om mijn kennis en wijsheden te delen met iemand die daarvoor openstaat. Het gesprek ontstond vanuit dat ze mij een compliment gaf dat ik weer een waanzinnig huisje had weten te vinden waar alles aan klopte. Ik vertelde dat dit komt door mijn Market environment. Mensen met deze environment hebben oog voor detail, ze zijn geweldig in het vinden van de beste plekken (accommodaties, restaurants, hotspots) en weten vaak vooraf al of de energie van een plek kloppend is waarbij ze details zien die compleet aan anderen voorbij gaan. 

Vervolgens was ze nieuwsgierig naar haar environment. We ontdekten dat ze een Shores environment had. Ze vroeg of ik hier wat meer over kon vertellen. Maar met mijn niet gedefinieerde Ajna centrum mocht ik met haar delen dat ik niets over deze environment wist. Ik kende tot dan toe alleen mijn eigen environment. Maar met deze uitnodiging die ik van haar kreeg voelde ik: ik wil in deze environment duiken en daar een blog over schrijven. Deze blog is dus voor iedereen met een shores environment. 

Hoe belangrijk je environment is

Jouw environment vertelt jou welke omgeving voor jou het meest nourishing is. Jouw ideale omgeving laat jou zien waar jouw energie het meest comfortabel, fijn en gezellig aanvoelt. Door middel van jouw environment vind je een manier om jezelf van buiten naar binnen te voeden. Wanneer je dan in de voor jouw juiste omgeving bent, heb je een gezonder aura. Er wordt minder weerstand ervaren, wat ervoor zorgt dat je een gemakkelijker en uiteindelijk ook langer leven leidt. Je leest het: je environment is een belangrijk element! Zoals met alles in jouw Human Design blauwdruk kunnen er verschillende abstracte interpretaties zijn van environments, waardoor het belangrijk is voor jou om er zelf mee te experimenteren en de betekenis van jouw environment te vinden die bij jou past. Dit betekent ook ontdekken wat jouw environment uniek voor jou betekent en hoe jij voor jou elementen ervan in je leven kunt omarmen. Ik kan de Market environment weer heel anders omarmen dan iemand anders die ook de Market environment heeft.

Terwijl ik dit net opschreef, dacht ik: ik weet eigenlijk helemaal niet wat de environments van Arnoud en Jada zijn. Dus die ben ik direct gaan opzoeken. En wat ontdekte ik? Arnoud heeft een shores environment! En Jada een cave environment. Door het schrijven van deze blog leer ik dus ook mijn man weer een beetje beter kennen en kan ik deze nieuwe kennis ook meenemen in onze huizenjacht waar we nu middenin zitten. Zo heerlijk, dat Human Design Experiment. Iedere keer weer nieuwe dingen ontdekken. Want terwijl ik dit blog schrijf, kijk ik naar buiten en valt mijn oog op ’t Ij. Volgens mij hebben wij onbewust een hele goede woonplek voor Arnoud en mij: voor mij de urban vibes en voor Arnoud het wonen aan water. Van de cave environment weet ik nog weinig, dus dat is een interessante om voor Jada in te gaan duiken.

Maar even terug naar de environment. Je environment wordt extra belangrijk na je eerste Saturnus terugkeer. Die vindt meestal rond je 32e plaats. In onder andere de Human Design App kun je het exacte moment van jouw Saturnus terugkeer terugvinden. Als je jonger bent dan 32, dan zou je niet de focus moeten hebben op het zoeken van de juiste environment voor jou, omdat je dan nog jouw bewustzijn aan het ontwikkelen bent. Daardoor mag je als ouder ook altijd jouw environment eerder eren dan die van jouw kind. Dit betekent niet dat je er niet al iets mee kan doen. Zo is de tip voor Jada als cave kindje om haar in een kamer te leggen met slechts één deur (ontdek ik net, en dat heeft ze toevallig ook in ons appartement).

Left and right shores environment: natural and artificial

Er zijn zes environments: 

  1. Caves – Left/Selective, Right/Blending
  2. Markets – Left/Internal, Right/External
  3. Kitchens – Left/Wet, Right/Dry
  4. Mountains – Left/Active, Right/Passive
  5. Valleys – Left/Narrow, Right/Wide
  6. Shores – Left/Natural, Right/Artificial

Zoals je ziet heft iedere environment een rechter en een linker variant. Dit heeft te maken met de stand van de transformatiepijil ‘environment’. In mijn blog over de vier transformatiepijlen leg ik dit verder uit. Wanneer de pijl naar links staat, houdt je van constante, gestructureerde en stabiele omgevingen. Wanneer deze pijl naar rechts staat, dan houd je van veranderende omgevingen. Bij mij staat de pijl naar rechts en ik heb een Market environment, waardoor ik dus een External Market Environment heb. Dit betekent dat er binnen de shores environment er dus ook twee varianten zijn: de Natural Shores environment en de Artificial shores environment. Wanneer je een natural shores environment hebt, dan word je geactiveerd door een omgeving waar water en land samenkomen. Dit kan een meer, rivier, ocean of een andere vorm van water zijn. Key is dat je beide omgevingen kunt zien: zowel het land, als het water. De artificial shore environment omvat de rand van twee niet-natuurlijke omgevingen. Bijvoorbeeld de rand van een stad waar stad en platteland versmelten, de grens van twee verschillende landen, een straat die twee verschillende buurten scheidt, of een werkruimte die zich over twee verschillende delen van het huis uitstrekt. Bijvoorbeeld aan de eettafel die zich tussen de keuken en woonkamer bevindt. Belangrijk is dat beide omgevingen samenwonen. Wat dat betreft wonen wij super voor Arnoud, want wij wonen in Amsterdam Noord met uitzicht op centraal wat dus de grens is van twee verschillende buurten in Amsterdam. 

De 8 tips voor Shores mensen

Vaness Henry deelt in haar blog 8 tips voor Shores mensen, die ik hier heel graag aan jou doorgeef en er mijn eigen verhalen aan verbind. Dit is ook precies mijn contentstrategie vanuit mijn 6 profiel: verhalen delen. Ik heb zelf geen onderzoeksprofiel (1, 2, 3), dus voor mij werkt het super om voort te bouwen op andere experts die het onderzoek al hebben gedaan en daar mijn eigen experiment met mijn verhalen aan te verbinden. Ik deel dit met je om in te laten zien dat we niet allemaal het wiel opnieuw uit hoeven te vinden, we niet alles over Human Design zelf hoeven uit te zoeken, maar dat je mag voortbouwen op anderen en dat je dan zeker niet onderdoet voor diegene die de kennis in pacht heeft. Door erover te schrijven en het bij Arnoud te zien hoe zijn environment werkt, wordt haar kennis ook mijn kennis en kan ik die weer verder gaan uitkristalliseren. We all walk each other home.

En dan de 8 tips:

  1. De foyer of entree in huis is een belangrijke ruimte voor jou

Dit is voor jou een energetisch herstellende plek. Toen ik samen met mijn vriendin in haar environment dook en dit erover deelde, kon zij zich daarin vinden. De entree is namelijk de ‘in between’ plek in een huis: van buiten naar binnen, of van binnen naar buiten. Het is de tussenzone waar je thuiskomt, je schoenen wellicht uittrekt, je jas uit doet, of waar je voordat je gaat nog even in de spiegel kijkt hoe je er uit ziet, en je favoriete jas en schoenen aan doet. De entree is dus belangrijk en daar mag je aandacht aan besteden. Je mag de entree inrichten met jouw smaak en voorkeuren en er echt een fijne plek van maken, want het is de zone die je energie vasthoudt als jij van scenery verandert. Ik zit te gniffelen terwijl ik dit schrijf, want ik heb al mijn schoenen in de slaapkamer staan, en Arnoud in de entree. Als hij vertrekt of thuis komt, maakt hij altijd het licht aan in de entree. Ik doe dat nooit. In ons nieuwe huis ga ik hem de entree laten bepalen. Mijn vriendin herkende het ook dat ze er iets gezelligs van heeft gemaakt en dat dit altijd goed voor haar voelt bij vertrek en aankomst.

2. Plekken voor jou: de veranda, een zonnige serre, terras of balkon. 

Elke ruimte die jou het gevoel geeft van ‘ben ik nou binnen, of ben ik nou buiten?’ is voor jou een perfect voedende omgeving. Die ‘in between’ space in wat voor vorm dan ook is fijn voor jou. Of dat nou een veranda is, of een zonnige serre die binnen met buiten verbindt. Het is net iets meer buiten dan de rest van het huis, en de toeganspoort tot bijvoorbeeld de tuin. Veel shores mensen voelen zich daardoor aangetrokken tot het ontspannen op hun terras of balkon. Dit varklaart waarom Arnoud zo heerlijk bij ons op het balkon kan zitten. Soms doet hij niets, maar kijkt hij en geniet. 

3. Zorg dat je naast een raam zit

Als je binnen bent, zorg dan dat je een plek dichtbij het raam zoekt. In dit geval fungeert het raam namelijk als de ‘poortwachter’ tussen twee werelden: binnen en buiten. Het kan zijn dat je dat ook al is opgevallen: dat je wordt aangetrokken tot ruimtes met grote of interessante ramen. Arnoud heeft dat bijvoorbeeld als wij door de grachten fietsen en bij die geweldig mooie grachtenpanden met enorme ramen naar binnen kijken. Je houdt van uitzicht. Als je dus ergens naartoe gaat, of een werkplek voor jezelf creëert, zorg dan dat je bij een raam zit en positioneer jezelf zo dat je er doorheen kunt kijken. 

4. Bezoek bezienswaardigheden, kijk naar de sterren en de zonsondergang

Dit soort activiteiten hebben een diepe herstellende werking op shores mensen. De ultieme shore is namelijk buitenruimte. Ook hier kun je namelijk weer de ‘in between’ space ervaren: tussen de maan en de planeet. Door tijd door te brengen door naar de sterren te kijken of te genieten van een zonsopgang of ondergang creert deze ervaring en het nadenken daarover over die tussenruimte. Daardoor worden shores mensen aangetrokken tot sightseeing. Het bezoeken van nieuwe plekken (alhoewel hier wel van invloed is of je een natural of artificial shores environment hebt, want natural types worden daar minder blij van en artificial meer) om een nieuwe of diverse cultuur te ervaren is namelijk ook weer de scheiding tussen twee werelden. 

5. Ontdek de andere wereld van fictie, fantasie en video games

Shores kinderen gaan vaak helemaal op in andere werelden via videogames, films en boeken met fictie en fantasie verhalen. Ze worden verliefd op personages en gaan volledig op in de realiteit van het boek of de film. Het kan zelfs zijn dat ze evenementen ervan bezoeken. Dit kan doorgaan tot in de volwassenheid en is voor jou een geweldige manier om voor jouw environment bevhoeften te zorgen wanneer je bijvoorbeeld op een onbekende plek bent, of in een ruimte bent die niet ideaal is voor jouw environment. Een boek, film of video game brengt je dan weer in de juiste energie door er lekker in te verdwalen. Arnoud heeft tijdens onze wereldreis enorm veel boeken gelezen. Nog nooit zo veel. Maar terwijl ik dit schrijf, snap ik ook waarom de wereldreis hem zo goed beviel. Want een camper is ook een in between space en hij bevond zich de hele dag door op de rand van twee werelden: in de camper of in de natuur. Daarbinnen vond hij dan nog via zijn boeken die in between space. 

6. Let goed op de grenslijnen

Treinrails, hardlopen op een atletiekbaan, baantjes trekken: ze hebben allemaal gemeen dat er een grenslijn is. Shores kinderen worden hier tot aangetrokken. Er is namelijk een space tussen twee werelden. Wanneer je baantjes zwemt in het zwembad of water, dan beweegt een shore mens van de ene naar de andere kant waarbij hij altijd ziet waar hij vandaan kwam en hoe de wereld er vanuit die hoek er uitziet. Fitness en gym is opwended voor shores mensen, omdat het het lichaam ins taat stelt op nieuwe manieren te bewegen en nieuwe. Manieren te ontdekken om met de wereld om te gaan. Arnoud vindt daarom yoga ook zo fijn. Het werkt voor hem therapeutisch dat je met zwaartekracht en evenwicht speelt waarin je balanceert tussen de twee werelden van vallen en blijven staan. Voor shores kinderen is zitten en spelen op een stoep of in een gang ook een hele fijne plek: opnieuw de tussenruimte van twee werelden.

7. Jij wordt blij van een fiets, kano of boot

Reizen in een boot of kano heeft iets heel speciaals voor shores mensen. Het stelt ze namelijk in staat om naar de andere kant te reizen over water en tegelijkertijd wel beide kanten kunnen observeren. Dit geldt ook voor fietsen over een fietspad door het bos. Dit herken ik bij Arnoud. Hij heeft vroeger professioneel gefietst en gaat ook nu nog iedere week een paar keer op pad met zijn mountainbike of wielrenfiets. Voor shores mensen is het belangrijk om goed voor deze voertuigen (fiets, kano, boot) te zorgen en de heiligheid op te merken die je voelt wanneer je hiermee bezig bent. Ik moest zo lachen toen ik dit las! Als Arnoud een ronde is gaan fietsen, dan maakt hij altijd heel zorgvuldig zijn fiets schoon. In ons nieuwe huis moet er ook een buitenkraan zijn om zijn fiets te kunnen poetsen en een schuurtje om lekker aan zijn fiets te kunnen sleutelen. Als hij een nieuwe fiets heeft, dan mag die in zijn optiek ook altijd even pal in onze woonkamer staan (dat was overigend voordat Jada er was, want de fiets is zo licht dat ze er laatst aan zat en die toen op haar viel, auuu!). Hij kan er dan echt met verwondering en blijdschap naar kijken. Als wij op vakantie gaan of naar mijn ouders, dan wordt zijn fiets ook altijd heel zorgvuldig ingepakt en ik kan echt met bewondering toekijken hoe hij dat doet. Een of beide fietsen gaat ook altijd mee. Hij houdt overigens total niet van kanoën, dus zo zie je dat iedereen zijn meest voedende environment eigen maakt.

8. De helende kracht van ijsberen en schommelen

Ijsberen kan jou helpen wanneer je bezig bent met een idee, creatieve uitbarsting of uitdaging. Het helpt je dan om je perspectief op de situatie te herstellen. Het is namelijk een snelle manier om een ruimte over te stekken en deze van de andere kant te bekijken. Bijvoorbeeld van de entree naar de keuken. Misschien doe je dit ook al wel onbewust. Als je dat nog niet doet, ga er dan eens mee spelen om te ontdekken of het je geest verheldert en het je helpt om een nieuw perspectief te kiezen. Wanneer je een shores baby hebt, werkt wiegen heel goed. Voor shores kinderen en volwassenen is dat schommelen. 

Je environment is je manifesteerstijl

Jouw environment vertelt jou aanvullend ook wat jouw manier van manifesteren is. In les 14 en 20 van mijn Human Design in Business Training ontdek je de ‘Environment’ pijl die jou vertelt op welke manier jij mag manifesteren. Of je dat bijvoorbeeld actief mag doen door middel van visionboards maken, meditaties doen, affirmeren, journalen, of dat je dit passief mag doen door de stilte op te zoeken en in de natuur te zijn. Mocht je je graag verder willen verdiepen in Human Design, dan kan dat op de volgende manieren:

  • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

  • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven met de basis, content, marketing, positionering by design, wat de klant van jou verlangt + jouw raadgevers of jij wel of niet op jouw pad zit

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

  • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.