Ik weet het nog zo goed dat ik in 2019 mijn Human Design reading ontving, ik ontdekte dat ik een Projector ben en dat er stond: ‘Werk ongeveer 3 uren per dag of paar dagen per week, maar zeker niet fulltime’. Enerzijds viel er heel veel op z’n plek: ik begreep eindelijk waarom ik helemaal leeg liep van veel te veel willen werken en waarom ik daardoor eens in de zoveel tijd weer een keelontsteking had. Ik ging tot het uiterste. Dat kwam omdat in de buitenwereld veel uren maken werd afgezet als dat je alleen op die manier succesvol kon zijn. Ik zag namelijk geen enkele ondernemer dutjes doen, hoorde altijd alleen maar over lange dagen maken en ik zag regelmatig ondernemers nachten doorhalen. Voor mij was dat niet weggelegd en ik baalde daarmee regelmatig echt enorm van mijn energie. ‘Hoezo is dat niet voor mij?’. 

Dat maakte dat ik mij meerdere keren op Pfeiffer liet testen. Echter bleek ik dat altijd niet te hebben. Ik ging naar een mesoloog om mijn voeding aan te passen, met het idee dat ik misschien moe werd van bepaald eten of organen wellicht niet volledig werkten. Ook daar kreeg ik te horen dat alles goed was en deden voedingswijzigingen niet veel. Ik ging actief sporten, startte met mediteren, en toch bleef ik altijd 9 uur slaap per nacht nodig hebben en moest ik altijd veel langer bijkomen dan mijn omgeving.

Toen ik mijn Human Design reading ontving barstte ik in tranen uit. Enerzijds kwam er eindelijk een uitleg voor mijn moeheid. Anderzijds voelde ik hier ontzettend veel weerstand op. ‘3 uur werken per dag, maar dat kan toch helemaal niet?! Dat ga ik echt niet doen hoor!’ waren mijn eerste gedachten. 

Maar gaandeweg begon het steeds meer te landen en gaf het mij heel veel rust. Dit is wie ik ben. Dit is mijn human design profiel en daarmee mijn persoonlijke blauwdruk. Ik heb nou eenmaal meer slaap nodig. Dat maakte dat ik mezelf dat ook veel beter kon gaan geven.

Dat niet alleen! Ik begon er namelijk ook steeds meer de voordelen er van in te zien. Want toen ik mezelf de vraag ging stellen: ‘Wat als het kán: met 3 a 4 uur per dag super gefocust werken zowel mijn business succesvol runnen als mijn PhD succesvol doen?’. Ik shifte van te focussen op wat er allemaal niet was, naar te focussen op wat er wél was en wat het me wél allemaal zou kunnen brengen.

Zo was ik eerst altijd enorm gefocust op mijn energie. Als ik dan moe op stond, dan bedacht ik zelf al ‘vanavond lig ik om 20.00 uur in bed’. Met de Wet van Aantrekking die altijd werkt, programmeerde ik mezelf altijd voor die bedtijd. Dan was ik ook daadwerkelijk moe. Toen ik dit door had en leerde over mijn Projector zijn, heb ik heel het verhaal rondom mijn energie herschreven.

Wanneer ik met weinig energie op stond, besloot ik daar niet meer een bedtijd voor die avond aan te koppelen. Ik liet mijn energie leidend zijn en vanuit daar wel te bekijken wat dan mijn bedtijd mocht zijn. Dat werd überhaupt mijn nieuwe levenswijze: me laten leiden door mijn energie. Ik besloot ook de focus af te halen van ‘moe zijn’ en ook te stoppen met dit uit te spreken naar mezelf en anderen. Dat was namelijk wat ik ook deed, de taal spreken van altijd moe zijn. Als ik bijvoorbeeld in mijn studententijd thuis kwam en mijn ouders vroegen hoe het met mij was – en meestal had ik dan een geweldige stapavond op donderdagavond achter de rug met een paar uur slaap -, dan was mijn antwoord altijd ‘moe’. Ik was altijd moe als ze aan mij vroegen hoe het ging en ik kreeg door dat ik daarmee totaal niet de taal sprak van mijn verlangen. 

Ik vind slapen ook gewoon heerlijk, dus door er op een nieuwe manier er naar te kijken en mezelf een ander verhaal te vertellen, kon ik dat ook in een heel ander daglicht plaatsen.

Ik maakte ook affirmaties eigen als ‘Ik geef mezelf de slaap die ik nodig heb’. Zeker in gezelschappen of op familie- of vriendenweekenden is dit een hele fijne. Als ik dan moe was en voorheen over mijn grenzen zou zijn gegaan, kon ik nu dicht bij mezelf blijven en mezelf geven wat ik nodig had. 

Ook met betrekking tot mijn werk en PhD ging ik er heel anders naar kijken. De voorkeur voor Projectors is om efficiënt te zijn en het beste rendement te halen uit alles waar ze hun kostbare energie in steken. Door efficient te werken houden ze meer tijd over om bewust te ontspannen. Dit herkende ik enorm bij mezelf. Als brugklasser stond ik bijvoorbeeld eerder op om nog even de meest frisse uurtjes van de dag voor mijn tentamen te leren. Ik ging die avond daarvoor dan altijd heel vroeg naar bed en leerde niet tot laat door. Dat was niet voor mij. Maar vroeger opstaan juist wel. Zonder dat ik het wist paste ik toen al toe was de wetenschap ontdekte en veel succesvolle mensen bij hun succes heeft gebracht: in de ochtend super gefocust werken met de meest frisse geest van die dag.

Ik kan van mezelf ook zeggen dat ik super efficient ben! Hoewel ik meer slaap en daardoor in vergelijking met anderen minder uren op een dag wakker ben, krijg ik vaak veel meer dan hen gedaan. Het gaat dus niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit.

Ik ben deze werkwijze nog verder gaan finetunen. Ik ontdekte dat ons brein 90 tot 120 minuten aan een taak geconcentreerd kan werken. Na veel testen leerde ik dat dit voor mij 90 minuten is. Deze 90 minuten noem ik voor mezelf ‘Business’ of ‘PhD’-intervalletjes. In de ochtend doe ik altijd twee van dit soort intervalletjes: 90 minuten super gefocust werken, een ronde buiten wandelen wat een vorm van bewust ontspannen is, en dan weer 90 minuten super gefocust werken. Dit betekent voor mij (1) tot die tijd is er geen ruis van buitenaf (dus ik log pas na die twee intervalletjes in op mijn mail, social media en Whatsapp), (2) ik beperk de afleidingen tot het minimale, waardoor ik voldoende te eten en drinken klaar zet en er geen afleiding om mij heen is en (3) voordat ik aan de intervalletjes begin doe ik structureel mijn ochtendroutine om me te programmeren voor die dag en wat ik gedaan wil krijgen.

Ik krijg daardoor super veel gedaan en kan nu zelfs sinds ik moeder ben geworden mijn PhD en business in 4 dagen doen. Dat kan ook alleen maar met deze manier van werken; anders zou het niet haalbaar zijn. In de middag doe ik dan vrijwel standaard een dutje en daarna nog lichtere activiteiten voor mijn werk of PhD. Na 17.00 uur werk ik nooit meer, op een maandelijkse coachcall na. Dit is ook wat ik aan de buitenwereld laat zien. 

Het mooie vind ik dat ik anderen hiermee mag inspireren. Laatst stuurde een volger dit naar mij door: ‘A Projector’s job is not to work the way the world does, but to show the world a new way to work’ met de woorden ‘Dit is zo erg hoe ik jou nu zie op Insta’. Ik laat nu zien hoe het óók kan, wat voor heel veel mensen bevrijdend werkt. Ik laat zien dat je bewust kunt werken én bewust kunt ontspannen. Dit wordt omschreven als dat dit de nieuwe manier van de wereld gaat zijn. Waarbij het de taak van Projectors is om vast te houden aan deze voor velen ‘onrealistische voorkeuren’, totdat we allemaal gaan zien dat er een lichtere manier is voor iedereen. Elk energietype brengt een speciaal geschenk dat onze nieuwe wereld inluidt; dit is die van de Projectors.

Iedere Projector is ook weer zo anders; ik ken ook Projectors met veel energie. Ook al komt de motor niet uit henzelf, zij kunnen heel veel energie uit hun omgeving halen en zij redden het prima met 6 uur per nacht. Het gaat dus ook echt om voelen wat werkt voor jou. Leer licht te werken op een manier die voor jou werkt. Neem de kortste weg en durf jouw energie te volgen. En vergeet vooral niet om zo veel mogelijk joy te ervaren. Vertel tijdens deze reis aan anderen hoeveel fijner en leuker deze nieuwe manier van werken en leven kan zijn; want als Projector ben je een enorme inspiratiebron met de unieke energie die jij hebt. Jij mag het anders doen en dat is helemaal oké.

Toen ik besloot mezelf een nieuw verhaal te gaan vertellen rondom mijn Projector zijn, veranderde dit alles voor mij. Ik heb helemaal mijn eigen manier van bewust werken en bewust ontspannen gevonden en doe wat goed voelt voor mij. Ik weet dat ik niet lui ben en dat heb ik altijd al geweten; Projectors zijn niet lui. Ze doen de dingen anders. Zoals de hele wereld het mag gaan doen. Hoe mooi is dat? 

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.