Herken je dat van jezelf? Dat je heel graag iets wil, en het liefst meteen NU? Je vraagt je bijvoorbeeld af waarom je nog steeds geen relatie hebt? Of waarom je nog steeds niet een woonplek voor jezelf of met je vriend/vriendin hebt gekocht? Of waarom je nog niet op je plek zit wat betreft werk? Geduld hebben en behouden is een grote uitdaging. In deze blog leg ik uit waarom het zo belangrijk is om dit toch te blijven doen. 

Ik herken het als geen ander: ongeduldig zijn. Ik ben 9 jaar vrijgezel geweest voordat ik de liefde van mijn leven ontmoette. Over het algemeen had ik daar geen problemen mee. Ik wist en voelde heel sterk dat het ook voor mij was weggelegd. Ik wist ook daarentegen dat ik eerst van mezelf moest gaan leren houden voordat ik van een ander kon gaan houden. Vrijwel niemand in de buitenwereld wist hierover, waardoor het voor veel mensen altijd zo onbegrijpelijk was dat ik nog geen vriend had. ‘Je ziet er zo leuk uit’, ‘Waarom jij nou niet?’, ‘Ik snap er helemaal niets van’. Dit soort reacties maakten mij natuurlijk ook regelmatig ongeduldig. Toen ik iedereen om mij heen een relatie zag krijgen, heb ik mezelf met regelmaat afgevraagd waarom ik hem nog niet was tegengekomen. Ondanks het hele sterke innerlijke weten dat het voor mij ook weggelegd zou zijn wanneer het juiste moment daar zou zijn (wanneer ik dus zo veel van mezelf zou houden, dat ik als equal een relatie in kon stappen waarbij mijn identiteit niet van mijn partner af hing). Soms verloor ik ook gewoon even mijn geduld. 

Maar werkt dat in mijn voordeel? Nee. Gaan de dingen dan sneller? Nee. Ik leg je nu uit waarom en doe dit aan de hand van mijn bekende tomaten-metafoor (hier gaat podcast #33 ook over). Ons onderbewuste lijkt op een vruchtbare tuin. Het Universum geeft je de grond en het zaadje (energie en informatie), maar het is aan jou om elke dag op het land aan de slag te gaan (aandacht) en vertrouwen te hebben (intentie) dat het zaadje op een dag zal uitgroeien tot een sappige, rijpe, rode tomaat (De manifestatie van jouw wensen).

Vertrouw erop dat wanneer de dingen anders lijken te gaan, daar een reden voor is die jij niet kunt bevatten. Dat is het moment dat je mag surrenderen. Doe precies de dingen die je zou doen als de tomaat vandaag al rijp zou zijn, als je die vandaag al zou krijgen, en richt je leven zo in dat die sterke verwachting en dat verlangen naar voren komen.

Onkruid krijgt de ruimte om te woekeren wanneer de zaadjes van de gewenste gewassen niet worden gezaaid. Om de tomaten te krijgen die jij wil krijgen, is het dus belangrijk dat jij jezelf voedt met creatieve ideeën en positieve gedachten. Zodat er geen onkruid in plaats van de prachtige tomaat gaat groeien. 

In The 7 spiritual laws of succes schrijf Deepak Chopra: wat we zaaien, is wat wij oogsten. Als wij tomaten van geluk en succes zaaien, is de vruchten die we plukken ook geluk en succes. 

Als jij geluk wil, moet je de zaadjes van geluk planten.

Als jij liefde wil, moet je de zaadjes van liefde planten. 

De wet van karma impliceert de actie van bewuste keuzes maken. 

Bewust kiezen welke zaadjes jij zaait. 

Bij elk zaadje wat je plant, kun je jezelf twee vragen stellen:

  1. Wat zijn de consequenties van deze keuze die ik maak?
  2. En brengt deze keuze mij voldoening en geluk, als ook de mensen om mij heen?

Welke zaadjes plant jij op dit moment? 

Als je de zaadjes hebt geplant, kun je vervolgens voor iedere tomaat de wet van intentie inzetten. Een intentie komt vanuit je hart, vanuit de diepste wensen die je voor jezelf en de wereld hebt. Deze intenties laat je vervolgens los, waardoor je ze plant in de vruchtbare grond van pure mogelijkheden. Dit is de wet van pure potentiality, waarbij je verwacht dat het zaadje tot bloei komt wanneer het juiste seizoen daar is. En dit is waar geduld zo ongelofelijk belangrijk is. Je wil niet het zaadje al gaan opgraven om te zien of jouw wensen groeien, of dat je je stijf vasthoudt aan de manier waarop het zich zal gaan ontvouwen. Ongeduldig zijn betekent namelijk dat je je focust op een tekort (‘het is er nog niet’), waardoor je het juist van je afduwt. Dat is hoe de wet van aantrekking werkt. Wat je te doen hebt is: je laat ze simpelweg los, vanuit het vertrouwen dat de mooiste tomaat er gaat komen. Wanneer de tijd rijp is. 

Laat jouw hechting tot de uitkomst los. Laat de uitkomst van de uiteindelijke tomaat los. Of hij rond is, langwerpig wordt, donkerrood, een gele tomaat. Dat is aan het Universum. Door het specifieke resultaat los te kunnen laten, je ervan te kunnen onthechten en daardoor kunnen leven in de wijsheid van de onzekerheid, kun je juist de mooiste vruchten gaan plukken. En tot dat moment daar is, geniet je van ieder moment van het avontuur van jouw leven, zelfs als je niet weet wat de uitkomst gaat zijn, en heb je geduld. Laat je dus niet verleiden om een groene onrijpe tomaat te plukken. Don’t settle for less. Heb geduld en wacht voor het juiste moment. Vanuit het vertrouwen: het komt wanneer de tijd rijp is en ik ontvang altijd waar ik klaar voor ben. 

Lukt het jou goed om geduldig te blijven?

Als jij merkt dat jouw focus heel erg blijft liggen op ‘wat er nog niet is’ en dat je dat heel graag wil shiften naar vertrouwen dat al jouw wensen die jij voor jezelf hebt gaan uitkomen, dan is mijn online training From Calling to Career voor jou.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.