Ik kreeg laatst de vraag: ‘Aniek, maar als het huidige moment het enige is wat we hebben, hoe zit dat dan met het visualiseren van je toekomst?’. Een super mooie vraag en in deze blog geef ik daar het antwoord op.

Om jou antwoord te geven op deze vraag, neem ik je eerst even mee in het begrip ‘tijd’. Wat voor rol heeft tijd in jouw leven? Tot een jaar geleden had ik nog nooit over het verschil gehoord tussen ‘kloktijd’ en ‘psychologische tijd’. Maar toen ik er over las, viel er voor mij zo veel op z’n plek. Ik geef deze wisdom graag aan jou door.

We hebben namelijk het huidige moment, of het verleden of de toekomst. Binnen die drie kunnen we leren om tijd te gebruiken voor de praktische aspecten van het leven, ook wel ‘kloktijd’. Belangrijk is dat je vervolgens weer terugkeert naar het huidige moment. Bijvoorbeeld dat je een afspraak in de toekomst maakt, en als deze afspraak is vastgelegd weer terug komt in het nu. Zonder bijvoorbeeld stress te krijgen over de afspraak, en daardoor al met je gedachten in de toekomst te zitten rondom die gemaakte afspraak. Want dat is wanneer er psychologische tijd ontstaat: je blijft dwangmatig hangen in het verleden of zit in de toekomst. Deze blog gaat over het verschil tussen die twee, en hoe je psychologische tijd kunt loslaten en kunt leven vanuit ‘kloktijd’ waarbinnen een rol is voor de toekomst en het verleden.

Wat is kloktijd?

Kloktijd is dat je tijd dus leert te gebruiken voor de praktische aspecten van het leven. Maar dit gaat niet alleen over het maken van een afspraak of bijvoorbeeld het plannen van een vakantie. Het gaat verder dan dat. Het omvat namelijk dat je leert van het verleden, om te voorkomen dat je niet steeds dezelfde fouten in het huidige moment herhaalt. Dit betekent doelen stellen en in het huidige moment aan die doelen werken. De toekomst voorspel je op basis van patronen en wetten van die je al uit het verleden kent, bijvoorbeeld de patronen zoals je de dingen doet en de Wet van Aantrekking . Vanuit daar mag je geïnspireerde actie ondernemen op basis van deze voorspellingen. Jouw patronen en hoe jij leeft met de wetten van het Universum bepalen wat jij voor de toekomst voorspelt. Dit kan positief of negatief zijn.

Je ziet dat hier het antwoord is op de vraag of je in het huidige moment mag visualiseren over de toekomst. Jij mag de toekomst zo voorspellen zoals jij die wil. Jij mag die toekomst al voor je zien op basis van hoe dat voor jou werkt. Dit is per persoon verschillend, want binnen de Human Design types manifesteren wij allemaal op een verschillende manier (luister podcast #132). Jij mag dus doen wat voor jou werkt.

Maar(!), het is heel belangrijk dat je vervolgens weer terugkeert naar het huidige moment. Want de stappen voor het verlangen van de toekomst, neem je in het huidige moment. We kunnen niet zonder het verleden en zonder de toekomst, maar we mogen er niet in blijven hangen. Want elke les uit het verleden is NU relevant. En elke planning of het werken aan het bereiken van een bepaald doel is NU voltooid. 

Het is daardoor voor ieder van ons belangrijk om kloktijd te blijven gebruiken, maar vrij te zijn van psychologische tijd. Wanneer je bijvoorbeeld in het verleden een fout hebt gemaakt en daar nu van leert, dan gebruik jij kloktijd. Maar, op het moment dat je er met je hoofd bij stilstaat en kritisch bent op jezelf, je bang en onzeker voelt, dan wordt het psychologische tijd. Want dan heb je een gevoel over jezelf vanuit het verleden, waar jij jouw identiteit aan ontleent. Dat wás jij, NU ben jij in het huidige moment wie jij bent. 

Wanneer jij jezelf een doel stelt en daar naartoe werkt dan maak je gebruik van kloktijd. Dat is hoe je in het huidige moment jouw verlangen kunt visualiseren. Je ziet het einddoel al helemaal voor je. In het huidige moment besteed jij jouw volle aandacht aan de stap richting dat doel die je op dit moment zet. Je hebt vast al vaker gehoord ‘het gaat niet om de eindbestemming, maar om de reis er naartoe’. Nu snap je waarom. 

Wanneer je namelijk super gefocust raakt op het doel, mogelijk omdat je het gevoel hebt dat je ‘dan pas gelukkig bent’, ‘of compleet bent’, dan leg je jouw lot in de toekomst en vergeet je te genieten in het huidige moment. Je vergeet het huidige moment te eren en bent alleen maar bezig met de toekomst. Dat is wanneer kloktijd in psychologische tijd veranderd. Dat is wanneer je verlangen visualiseren in de toekomst doorslaat naar daar al willen zijn vanuit een tekort-modus dat het er nu nog niet is. 

Jouw leven wordt dan niet langer licht, gelukkig en moeiteloos. Het is geen fijne reis naar wat je wenst en verlangt, maar een obsessieve en controlerende behoefte om daar te komen of om dat te bereiken. Dat is wanneer we de zonnestralen op ons gezicht niet meer voelen, we niet kunnen genieten van die eerste kilo die er al af, ons niet gelukkig voelen met de fijne woonplek waar we nu al in wonen. Je ziet niet meer hoe mooi het leven is en wonderen kunnen ook niet naar je toe komen. 

Het huidige moment is alles wat jij hebt. Dit is een affirmatie die ik heel vaak tegen mezelf zeg. Dat helpt mij om even heel bewust mijn omgeving in mij op te nemen, te genieten van wat ik in het huidige moment aan het doen ben. Verleden en toekomst vallen dan helemaal weg. Waardoor ik veel intenser van een slok thee kan genieten, of een knuffel met Jada. Waarbij ik absoluut mag wegdromen bij hoe Jada straks onze ringen komt brengen op onze bruiloft in de toekomst, maar dat nooit stress of een gevoel van ongeduld in het moment zou mogen creëren, want dan switch ik van kloktijd naar psychologische tijd.

Leven in het nu is wat ik je leer.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.