Ik ontvang met regelmaat vragen over de milt autoriteit. Reden voor mij om er een blog over te schrijven, want dit waren prachtige uitnodigingen om dieper op deze autoriteit in te gaan. Jouw autoriteit is jouw beslissingsmechanisme en wanneer je een milt autoriteit hebt, wat ongeveer 11% van de wereld heeft, dan is jouw intuïtie jouw innerlijk kompas. In deze blog ontdek je hoe dat werkt.

Milt autoriteit

Wanneer er achter ‘inner authority’ het woord ‘splenic’ staat, dan heb je een milt autoriteit. In jouw chart ontdek je dat doordat het meest linkse centrum ingekleurd is, en daarmee gedefinieerd, terwijl het meest rechtse centrum – de Solar Plexus – en het tweede centrum van onderaf in het midden – het sacrale centrum – dit niet zijn. Deze centrums zijn bij jou beiden wit. Alleen Manifestors en Projectors kunnen deze autoriteit hebben. 

Hoe maak jij beslissingen?

Jouw intuïtie is de leidende kracht in jouw leven. Jij maakt beslissingen op basis van jouw instinct. Doordat het milt centrum geen motor is, is haar stem stil. Dit kan worden ervaren als een stille stem in je hoofd of iets dat je gewoon voelt. Het is de stille, kleine intuïtieve stem die jou beschermt. Doordat de stem erg stil is, is het belangrijk dat je uit de buurt van anderen gaat, zodat je hem ook echt kunt horen. Doordat het gebabbel en nadenken van de Ajna twee keer zo luid is, als ook de emoties van de Solar Plexus twee keer zo luid spreken, kan dit jouw milt stem overweldigen. Dat is wat mensen met een milt autoriteit ook vaak ervaren. Doordat je sacraal en Solar Plexus centrum niet gedefinieerd zijn, kun je in de buurt van anderen die deze centrums wel hebben gedefinieerd, die energieën overnemen en versterken. Dit kan bewust of onbewust plaatsvinden. Hoe meer je met Human Design en jouw autoriteit gaat experimenteren, hoe bewuster je hiervan gaat zijn. Waardoor je bijvoorbeeld er vaker voor zult kiezen om even weg te lopen van anderen en weer terug te komen bij jouw eigen intuïtie.

Overigens komt er geen verstand, logica of emotie aan de beslissingen van de milt autoriteit te pas. Het antwoord is misschien niet logisch op het moment, maar je weet gewoon dat iets goed voor je is of niet. Jij hebt daardoor jouw antwoorden dus meteen. Jouw beslissingen lijken misschien roekeloos voor anderen, maar niet voor jou.

Mensen met een milt autoriteit horen zichzelf vaak dingen zeggen als ‘ik wist dat dit zou gaan gebeuren’ of ‘ik had dit al lang aangevoeld’ of ‘zie je wel, had ik toch naar mijn intuïtie moeten luisteren’. Dit is wat jou uniek maakt, omdat jij die intuïtie als constante uit jezelf haalt. Dit beschermt jou en helpt je in leven te blijven. Dit centrum is namelijk het centrum van intuïtie, instinct, welzijn en overleven. Het is het oudste centrum binnen Human Design waar zich een oud bewustzijn bevindt. Vandaar ook dat het één van de bewustzijncentra is. Dat valt ook te begrijpen, als je je realiseert dat hier het oerinstinct zit. Hier zit ons primitieve erfgoed van zoogdieren. Dit centrum is waar je dat diepe lichaamsgevoel hebt om patronen te kunnen herkennen en het bewustzijn te creëren van potentiële gevaren. Ooit was dit primaire instinct bedoeld om te kunnen overleven. Tegenwoordig hebben we dat niet meer nodig, omdat we niet meer (of zelden) met levensbedreigende situaties te maken krijgen. Maar dat is wel hoe het milt centrum van origine is bedoeld. 

Jij mag daarom altijd jouw primaire instinct volgen. Dit is namelijk waar jij op kunt bouwen en vertrouwen om je veilig door het leven te leiden. Iedere beslissing die je vanuit die plek maakt brengt je dichterbij een fijner welzijn en een betere gezondheid. Het milt centrum is namelijk ook het centrum van gezondheid in het systeem. Elke beslissing die jij neemt in jouw leven is geen gezondheidsgerelateerde beslissing: de beslissing leidt jou naar welzijn en haalt jou weg bij wat jou schade kan toebrengen. Dus als je onduidelijkheid of onrust voelt, kan het helpen om jezelf af te vragen: “Is deze beslissing gezond voor mij?”. Als je niet honderd procent zeker weet of iets goed voor je is, dan is het antwoord gewoon nee. Wanneer jij je goed voelt, dan voel je vanuit je gedefinieerde milt centrum een gevoel van welzijn en veiligheid, wat je naar anderen uitstraalt. Je kunt dan ook tot de ontdekking komen dat je mensen aantrekt die dit centrum niet gedefinieerd hebben of helemaal open. Zij vinden het fijn om in de energie van jouw afgestemde milt centrum te zijn.

Jij maakt beslissingen in het nu: jij bent spontaan bedoeld

Jij bent spontaan bedoeld, want jij maakt vanuit jouw milt autoriteit altijd beslissingen in het nu. Jouw besluitvormingsproces is daardoor spontaan, maar niet permanent. Dit is ook te verklaren vanuit het primitieve zoogdieren erfgoed. Denk maar aan een tijger die vanuit een hoog bewustzijn volledig gefocust in het nu en super alert bezig is met eventueel gevaar, ofwel het vangen van een prooi. In een split second kunnen ze iets horen ritselen en weggaan, of een prooi in het vizier krijgen en toehappen. Dat kan alleen spontaan, want als de tijger er zijn hoofd overheen zou laten gaan, zou de prooi al lang weg zijn of zou hij misschien wel gedood worden door het dreigende gevaar. Jouw nauwkeurig afgestemde bewustzijn van jouw immuunsysteem kan veranderen met de veranderende omstandigheden van jouw omgeving, wat verklaart dat het besluitvormingsproces spontaan maar niet permanent is. Er kan binnen een paar seconde iets veranderen, waardoor jouw intuïtie je een andere richting op stuurt als daarvoor. Zoals de tijger ineens toch zijn prooi kan laten gaan, omdat er in het moment nieuw gevaar wordt gespot. Jouw milt centrum navigeert dus van moment tot moment en helpt jou daarmee gevaarlijke situaties te vermijden. 

Jij kunt veranderingen in jouw omgeving dus razendsnel verwerken wanneer jij vertrouwt op jouw fijn afgestemde reflexen om te handelen en jezelf in leven en veilig te houden. Dit is die stille stem of iets dat je gewoon voelt. Het milt centrum werkt zo totaal anders dan de mind, dat het dus moeilijk kan zijn om te begrijpen wat het je vertelt en waarom. Dat is ook een van de vragen die ik tijdens de challenge kreeg: hoe onderscheid ik nou hoofd van milt? Dat is door dus (weer) in verbinding te komen met jouw intuïtie zodat je vanuit die afstemming weer afgestemd raakt op jouw reflexen en weet wat je in het moment te doen hebt. Wat er namelijk gebeurt, en dat erkende de dame van de vraag ook nadat ik hierover vertelde, is dat mensen met een milt autoriteit vaak hun hoofd er tussen laten komen. Na dat korte intuïtieve gevoel of die stem, die dus niet op logica, verstand of emotie is gebaseerd, gaan ze er met hun hoofd toch verklaring aan proberen te geven. Maar zo is de milt autoriteit niet bedoeld. Logica, verstand, emotie, structuur, verklaringen, het willen controleren: dat moet allemaal losgelaten worden om vanuit een zuiver innerlijke milt autoriteit de juiste beslissingen te kunnen maken. Een hele belangrijke tip is dus: ga dat wat je doorkrijgt vanuit jouw autoriteit niet verklaren met je hoofd. Maar volg het gewoon, no matter what.

Ik legde in de challenge ook uit dat in het milt centrum alle 7 de gates verbonden zijn aan een basisangst. Echter is het bij al deze gates zo, dat wanneer deze angst ervaren wordt, het belangrijk is dat je daar doorheen duwt. Al deze gates leven dus vanuit ‘feel the fear and do it anyway’. Wat er anders namelijk gebeurt, is dat je je laat leiden door angst en dus niet de beslissing maakt die jouw milt autoriteit je vertelt te maken. Dus ook al kun je er met je hoofd totaal niet bij waarom je intuïtie je net iets vertelde wat je te doen hebt (dit is ook de bedoeling dus, dat je hoofd er niet bij kan), doe het dan tóch. En ga voorbij aan eventuele angsten. Laat je je namelijk door ofwel je angsten en/ofwel je hoofd beperken, dan maak je verkeerde beslissingen. Jouw autoriteit is namelijk je beslissingsmechanisme, je innerlijk kompas. Het wijst jou de weg van jouw ware zelf. Het is aan jou: durf je voorbij de logica, het verstand, de emotie en eventuele angsten te gaan en helemaal te vertrouwen op jouw intuïtie die weet wat de beste beslissing voor je is, of laat je je leiden door angsten en jouw hoofd en maak je daardoor de verkeerde beslissingen?Bij dat laatste krijg je les na les, net zo lang totdat je je gaat afstemmen op jouw milt. 

Jij hebt een aangeboren vermogen om welzijn uit te stralen en bent bedoeld om volledig in het moment te leven. Ga dat doen! Wanneer jij namelijk aandacht schenkt aan jouw intuïtie over jouw gezondheid, ervaar je een gevoel van consistent welzijn en een consistente gezondheid. Dit is dan een vanzelfsprekendheid voor jou. Echter, wanneer jij jouw intuïtie continu negeert, kun je erg ziek worden. Leer je milt autoriteit dus echt te eren. 

Twee typen die deze autoriteit kunnen hebben: de Projector en Manifestor

Eerder in deze blog schreef ik al dat er twee typen zijn die deze autoriteit kunnen hebben: de Projector en de Manifestor. Binnen Human Design termen vaak ook wel de ‘non-emotional Projector’ of ‘non-emotional Manifestor’ genoemd. Dit omdat ze beide niet hun Solar Plexus hebben gedefinieerd, het emotionele centrum. 

Splenic Manifestors

Manifestors met een milt autoriteit – ook wel Splenic Manifestors – hebben het hart centrum of het wortelcentrum met of via het miltcentrum naar het keelcentrum gedefinieerd. Het sacrale centrum en de Solar Plexus zijn niet gedefinieerd. Hoe je dit terugziet in jouw chart? Als je mag jouw vinger vanaf het hartcentrum (het kleine driehoekje op de plek van het hart) en/of vanaf het wortelcentrum (het onderste centrum) een gekleurd kanaal hebt via de milt tot aan de keel. Dus een compleet ingekleurde lijn vanaf wortel, via milt naar keel, of een compleet ingekleurde lijn van hart via milt naar keel, of vanaf de milt, via het hart en dan naar de keel. Jij hebt dan een consistentie energie voor manifestatie (het hart- en wortel centrum zijn namelijk beiden motorcentra, en die zijn samen met de milt verbonden aan de keel) die samengaat met de diepe intuïtie vanuit je milt om jezelf in leven te houden. 

Splenic Projectors

Projectors met een milt autoriteit – ook wel Splenic Projectors -hebben het milt centrum gedefinieerd zonder het sacrale centrum en het Solar Plexus centrum te hebben gedefinieerd, en hebben geen motorcentrums verbonden aan de keel. Jij bent designed om afgestemd te zijn op herkenning in het moment. Waarbij jou instinct, intuïtie en het vermogen van herkennen van patronen kunnen worden vertrouwd om je te begeleiden bij het accepteren en ontvangen van de juiste uitnodigingen die jouw naar welzijn en gezondheid leiden. Je accepteert daarbij alleen de uitnodigingen waar je met jouw milt autoriteit dus een ‘ja’ voelt vanuit jouw intuïtie. De valkuil bij Projectors is namelijk om op iedere uitnodiging in te gaan, zonder hun autoriteit toe te passen. Luister heel nauw naar je intuïtie en sta niet toe dat je mind dit centrum overheerst, omdat het herhaaldelijk en veel luider kan spreken dan jouw autoriteit. Oefen met het vertrouwen op jouw intuïtie zonder dat je jouw verstand te veel analyseert, rationaliseert en op zoek gaat naar verklaringen. Laat het hoofd los en vertrouw op jouw lichaam. Jouw lichaam is jouw leven, en door jouw milt autoriteit te eren leid je een gezond leven. 

Ik hoop van harte dat ik met deze blog je weer heb mogen inspireren en dat vele vragen rondom de milt autoriteit zijn beantwoord.

Wil jij dieper in je design duiken?

  • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

  • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

  • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.