Ik zie en hoor het zo veel om mij heen: zo veel mensen die heel graag zouden willen gaan ondernemen, maar dat om wat voor reden dan ook niet doen. Of ondernemers die al even bezig zijn, maar waar het maar niet van de grond komt. Dit gaat mij aan het hart. Daardoor blijven er namelijk zo veel callings onbeantwoord. Zo veel unieke talenten blijven liggen. Zo veel dromen worden niet nagejaagd. In deze blog deel ik 10 belemmerende overtuigingen die jouw ondernemersdroom in de weg kunnen staan en help ik je aan de hand van mijn eigen verhalen en verhalen van klanten deze overtuigingen te shiften. De wereld zit namelijk op jou te wachten. 

Overtuiging 1: Wanneer ik aan het ondernemerschap begin, verlies ik mijn veiligheid. 

‘Ik verdien nu een vast salaris en die zekerheid heb ik straks niet’. Is deze gedachte voor jou herkenbaar? Vaak zit hier een eigen of door de omgeving gecreëerde waarheid op dat je jouw veiligheid moet opgeven om aan het ondernemerschap te beginnen. Dat dacht ik ook, en daardoor bleef ik het ondernemerschap in eerste instantie uitstellen. Totdat ik om mij heen zag dat er zo veel mogelijkheden zijn om nog veiligheid te behouden én nog meer mogelijkheden om direct veel meer geld te gaan verdienen dan dat in loondienst ooit haalbaar zou zijn geweest. 

Voorbeelden om eerst veiligheid te behouden of voor jezelf te creëren: 

  • Bijvoorbeeld door eerst een of twee dagen minder te gaan werken en die dagen te gebruiken om jouw bedrijf op te zetten. 
  • Of door een goede ontslagregeling met jouw baas te treffen, zodat je bijvoorbeeld voor een aantal maanden geld mee krijgt zodat je kunt starten. 
  • Zelf verkocht ik op dat moment mijn appartement met overwaarde en had ik daardoor een mooie buffer om mee te starten. 
  • Zo zijn er veel mensen die een spaarpot hebben gecreëerd en zichzelf daarmee de tijd gunnen. 
  • Een andere optie is ook nog dat je samen met jouw partner afspreekt dat hij of zij een tijdje de lasten draagt, mits dat mogelijk is. 

Er zijn dus heel veel manieren mogelijk om zowel aan het ondernemerschap te beginnen als dat er veiligheid is van een inkomen of spaargeld. Maar wat direct jou veiligheid gaat geven is een vaste geldstroom uit jouw onderneming. Dit is wat je in From Calling to Career voor jezelf leert te creëren. Je gaat aan jouw relatie met geld werken en leert de omzet aan te trekken die jij wil ontvangen. 

Overtuiging 2: Als ik aan het ondernemerschap begin, moet ik een goed idee hebben.

‘Overal om mij heen zie ik succesvolle ondernemers goede ideeën hebben, maar zelf heb ik die (nog) niet. Daardoor voelt het voor mij alsof ik eerst een goed idee nodig heb om succesvol ondernemer te kunnen zijn.’ Ik dacht ook dat ik een goed idee nodig had om te gaan ondernemen. Totdat ik leerde dat de meest succesvolle mensen ook niet direct een goed idee hadden. Hun beste ideeën creëerden ze tijdens het ondernemerschap en alles begon met de eerste stap: het daadwerkelijk gaan ondernemen. Dus dat is wat ik deed. Ik begon zonder goed idee aan het ondernemerschap. Helaas ontdekte ik later dan dat ik had gewild de geheime formule voor het succes van ieder bedrijf. Ik had gewild dat ik deze formule direct aan het begin van mijn ondernemerschap had geweten. Deze geheime formule die uit 4 stappen bestaat geef ik iedereen nu direct mee die From Calling to Career start, zodat je én aan het ondernemerschap begint of hier volgende stappen in maakt én een goed idee hebt. Dat is waar ik voor sta: EN/EN! You can have it all. 

Overtuiging 3: Het is belangrijk in het ondernemerschap direct al te weten wat mijn calling is. 

‘ Ik zie om mij heen dat veel succesvolle ondernemers precies weten waarvoor ze hier op aarde zijn en doen dat waar ze super goed in zijn. Zelf weet ik nog niet wat dit is. Ik moet mijn calling helder hebben voordat ik kan gaan ondernemen.’ Ik dacht ook dat ik direct moest weten waar mijn expertise lag, wat mijn calling was. Ik weet nog hoe verloren ik me voelde dat ik dit nog niet wist. Waar ben ik nou écht goed in? Waar kan ik de grootste impact voor de wereld mee gaan maken? Ik had geen idee. De eerste 6 maanden nadat ik mijn baan had opgezegd ben ik bezig geweest mijn focus te vinden. Totdat ik de drie stappen leerde die mij mijn calling lieten ontdekken en hoe ik dit in mijn bedrijf kon gaan inzetten. 

Overtuiging 4: Ik weet niet of ik het ondernemen wel écht kan. 

‘Ik zie om mij heen dat ondernemers bepaalde eigenschappen hebben waarvan ik niet weet of ik die heb. Ik weet niet of dat wat zij doen, of ik dit ook zou kunnen. Ik twijfel wel vaker aan mezelf of ik dingen kan, waardoor dat mij ervan weerhoudt het ook daadwerkelijk te gaan doen. Angsten en twijfels kunnen mij zo enorm in de weg doen staan. Ondernemen is denk ik ook niet voor iedereen, en misschien ook wel niet voor mij.’ Ik wist ook niet of ik kon ondernemen, maar ik voelde diep van binnen heel sterk dat dit is wat ik te doen had. Ik durfde naar dat gevoel te luisteren en er helemaal voor te gaan, waardoor ik al heel snel ontdekte dat ik absoluut kan ondernemen en wat er voor nodig is om dit super succesvol te doen.

Overtuiging 5: Ik moest eerst nog meer geld, diploma’s en volgers hebben en dán kan ik beginnen.

‘Ik heb altijd het idee dat iets eerst beter moet zijn voordat ik er succesvol mee kan zijn. Alles kan altijd beter, fijner, veiliger, idealer, enz. Ik heb eerst meer geld, diploma’s en volgers nodig, zodat mijn startsituatie beter is, ik me beter voel en het makkelijker zal gaan.’  Dit dacht ik ook. Totdat ik ontdekte dat ik geen anderen – zoals volgers – nodig heb om mij goed te doen laten voelen. Ik leerde ook dat – als ik eerst aan deze voorwaarden van geld, diploma’s en volgers moest voldoen -, ik mijn eigen kracht uit handen gaf. Die legde ik namelijk bij geld, diploma’s en volgers, in plaats van bij mezelf. Ik liet mijn start en succes afhangen van externe factoren. Ik kon namelijk vandaag al besluiten om te beginnen, zonder daar iets van dat alles voor nodig te hebben. Door het gewoon te gaan doen en écht in mezelf te gaan geloven. Dit leerde ik door de formule van zelfvertrouwen toe te passen en door een master te worden in De Wet van Aantrekking, waar geloven in jezelf de belangrijkste stap is om alles aan te trekken wat je wil ervaren. 

Overtuiging 6: Ik ben niet opgeleid als coach (of een ander beroep). Wie denk ik wel niet dat ik ben? 

‘Ik wil graag als coach beginnen, maar ik merk dat ik daar heel onzeker over ben. Ik heb vroeger een nare ervaring gehad van een docent die niet in mij geloofde. Ze vond dat ik te weinig kennis had. Wie denk ik wel niet dat ik ben om mezelf als coach te profileren? Daarvoor heb je toch eerst een opleiding als coach nodig? En heel veel kennis?’. Ik heb ook geen opleiding in coaching, en toch ben ik nu coach. Ik leerde dat er heel veel succesvolle ondernemers zijn die geen opleiding hebben in waar zij succesvol in zijn. Ik ontdekte wat hen allemaal zo succesvol maakte zónder de opleidingen die daarvoor nodig waren. Deze succes-mindset leer ik je in From Calling to Career

Overtuiging 7: Er zijn al zo veel coaches (of een ander beroep). Ik weet niet of ik er verstandig aan doe om als coach te beginnen: wie zit er op mij te wachten? Waarom zouden mensen mij als klant kiezen?

‘Ik vergelijk me altijd heel erg met anderen. Er zijn al zo veel coaches die succesvol zijn. Ik weet niet of er wel plek voor mij is. Mensen zitten misschien wel helemaal niet op mij te wachten.’ Dit zie ik bij veel van mijn 1 op 1 business klanten. Zij dachten ook dat niemand op hen zat te wachten en dat er al meer dan genoeg experts waren in hun vakgebied. Totdat ik ze leerde over hun unieke talenten en de unieke uitvoering daarvan: dat zij hier met een reden op aarde zijn en hoe ze die reden kunnen ontdekken. Voor iedere unieke behoefte is er iemand die hem of haar kan helpen met zijn of haar unieke talenten. Er zijn daardoor nooit genoeg coaches, er zijn altijd meer dan genoeg klanten en de wereld zit áltijd op jou te wachten. Met mijn formule voor meer zelfvertrouwen en tips om te leren geloven in jezelf kun je dit als jouw nieuwe waarheid maken. 

Overtuiging 8: Ik moet het allemaal zelf uitvinden in het ondernemerschap 

‘Ik wil graag aan het ondernemerschap beginnen, maar overzie niet waar ik moet starten. Ik heb het gevoel het allemaal zelf uit te moeten vinden en raak overweldigd door waar ik dan zou moeten beginnen. Niemand lijkt te vertellen wat ondernemen is, hoe je dit succesvol doet en er ook nog geld mee verdient.’ Mijn ervaring was dat ik alles eerst zelf heb moeten uitvinden. Gaandeweg het ondernemerschap werd ik benaderd door ondernemers of ik ze kon helpen: ze wilden een eigen bedrijf opstarten, maar wisten niet waar te beginnen. Ze hadden de overtuiging alles zelf uit te moeten vinden losgelaten en wilden hier graag door mij in worden gecoacht. Dat was voor mij de reden om From Calling to Career te ontwikkelen. Een training waarbij jou heel veel bloed, zweet, tranen en uren worden bespaard in het allemaal zelf uit te zoeken, doordat ik dit al allemaal voor je heb gedaan voortbouwend op concepten van de meest succesvolle ondernemers en teachers. 

Overtuiging 9: Wat zullen ze wel niet van mij vinden?

‘Ik heb me vaak in het verleden tegen laten houden door wat mensen van mij vinden. Ergens diep van binnen voelde ik dat ik mijn calling als ondernemer wilde volgen, maar iedere keer was er weer dat stemmetje ‘wat zullen andere mensen daarvan denken?’. Zichtbaar als ondernemer worden vind ik super eng. Ik ben bang voor de oordelen van anderen. Dat weerhoudt mij ervan om ervoor te gaan. Ik houd me daarin veel te veel bezig met anderen.

Als ik aan het ondernemerschap begin gaan mensen mij niet leuk vinden en misschien zelfs verlaten.’ Ik ben ook heel lang bezig geweest wat anderen van mij vonden. Totdat ik in 2014 aan mijn zelfliefde-reis begon en dat alles voor mij veranderde. Ik leerde in het ondernemerschap dat je geen allemansvriend kunt zijn, want dan ben je juist saai en neutraal en creëer je voor niemand échte impact. Dit is waarom ik in mijn training From Calling to Career jou leer om jouw stem te vinden en een echte leider te worden. Waarbij je definitief belemmerende overtuigingen loslaat.  

Overtuiging 10: Wanneer ik een training volg, is er een kans dat dit me niet gaat opleveren wat mij wordt beloofd en waar ik op had gehoopt. 

‘Ik heb een of meerdere keren veel geld geïnvesteerd in een training die mij niet de resultaten opleverden waar ik op had gehoopt. Er werd mij een plaatje voorgehouden dat niet de werkelijkheid bleek te zijn. Althans, mij lukte het niet. Bijvoorbeeld hoe je leert goede webinars te geven, maar dat ze vervolgens zelf na meerdere webinars er helemaal niets mee hebben verdiend. Online trainingen maken het niet waar wat ze beloven.’ Ik dacht ook na het volgen van meerdere online trainingen dat ze niet waarmaakten wat ze beloofden. Zo had ik niet direct heel veel aanmeldingen voor de eerste livegang van mijn online training en was ik bijvoorbeeld ook niet direct winstgevend met webinars. Totdat ik ontdekte dat het helemaal niet aan de trainingen lag, maar aan mijzelf. Ik leerde dat – om succesvol, gelukkig en financieel vrij als ondernemer te zijn -, alles begint met een mindset voor succes. Dit is de eerste en meest belangrijke stap in het ondernemerschap. Zonder die mindset kom je er niet, waardoor ik mezelf die ben gaan aanleren en anderen nu help dit ook te doen. 

Wil jij een, meerdere of al deze belemmerende overtuigingen direct doorbreken? Start dan vandaag met From Calling to Career!

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.