Binnen Human Design komen al onze schaduwen voort uit de openheid in ons design: de witte gebieden in ons design en daarmee onze niet gedefinieerde centrums. Daardoor is jouw ‘not-self’ jouw schaduwstaat. Een schaduw kan de jouwe zijn, maar is niet wie jij bent. In deze openheid in jouw design vindt de conditionering plaats, omdat je daar ontvankelijk bent voor de wereld. Dit zijn namelijk de plekken waar je mind ervoor kan zorgen dat je beslissingen neemt die niet in overeenstemming zijn met jouw ware aard. Wat niet betekent dat je openheid in jouw design slecht is, hier zitten juist jouw super powers zoals je sales aantrekkingskracht en je marketing super powers. Je kunt je hier ook niet los van maken, want dit is hoe jij bent designed. Jouw Human Design laat je namelijk precies zien wat jouw shadows zijn en in deze blog leg ik je uit hoe je deze ontdekt. 

Deze ontvankelijkheid van jouw openheid is een integraal onderdeel van jou. Dit is waar jij het leven ervaart en waar ervaringen jou voeden. Hier zitten ontzettende wijsheden, doordat je juist in die openheid leert, groeit en die wijsheden ontwikkeld. Je hebt hier ook de flexibiliteit om het leven op vele manieren te ervaren en via deze openheid verdien je juist jouw geld in jouw bedrijf. 

Conditionering binnen Human Design

Conditionering is in eerste instantie niet goed of slecht, het hoort bij het leven. Daarbinnen is het wel goed om je bewust te zijn dat je in jouw systeem, dus in jouw design, via daar waar jij open bent de wereld in je opneemt. Wanneer jij echter door middel van jouw mind deze conditionering persoonlijk gaat maken, wordt het jouw eigen verhaal waarbij jij gaat denken dat je dit aan jezelf moet veranderen, moest herstellen, zo moet handelen. Dat is de wereld, maar dat ben jij niet. Maar als jij met jouw mind deze conditionering dus eigen gaat maken, dan worden schaduwen ‘echt’ en leef je een ander leven dan wie jij in wezen bent, omdat je geconditioneerd bent in je not-self centrums. Zodra jij dat van de wereld eigen gaat maken, en dus die conditioneringen overneemt, raak je verwijderd van jezelf. Vandaar ook dat onze schaduwkanten dus in onze not-self zitten: in de centrums waar we het niet uit onszelf halen. 

Ieder niet gedefinieerd centrum heeft daarbij een eigen persoonlijke schaduwkant voor jou op basis van de definiëring van de poorten. Jij gaat nu ontdekken wat jouw schaduwen binnen Human Design zijn. Hiervoor mag je inloggen of registreren op je (gratis) account op Genetic Matrix. Bij het derde tabblad waar ‘Quantum’ staat, mag je klikken op ‘Shadows’. Vervolgens krijg je per niet gedefinieerd centrum je schaduw te zien. Dit staat onder het centrum. Bij mij staat er bijvoorbeeld:

 • Head Center thema: Thinking about things that don’t matter to you
 • Ajna center thema: Afraid to be uncertain
 • Heart center thema: Trying to prove worthiness
 • Sacral center thema: Not knowing when enough is enough

Dit zijn mijn vier niet gedefinieerde centrums en per centrum heb ik dus een schaduw op basis van de definiëring van mijn persoonlijke poorten. 

Hoe ik mezelf hierin herken per centrum:

 • Head Center thema: Thinking about things that don’t matter to you. Deze schaduw uit zich bij mij in dat ik over dingen van de ander kan nadenken die mij niets aangaan, en daar dan zonder uitnodiging over kan delen. 
 • Ajna center thema: Afraid to be uncertain. Deze schaduw uit zich in bang te zijn dat ik in gesprekken, live’s, masterclasses, events iets niet weet. Met een niet gedefinieerd Ajna is de valkuil dan om te bluffen, om zo voor te doen alsof je het wél weet. Door bewustwording van deze schaduw kan ik nu al veel beter zeggen ‘ik heb hier nu geen antwoord op, maar kom er later op terug’ of ‘ik weet het niet’. Door de ervaringen die ik hierdoor opdeed begon ik me veel krachtiger te voelen, omdat ik ontdekte dat mensen helemaal niet van mij verwachten dat ik alles weet en ze het zelfs fijn vinden om te ontdekken dat ik ook maar gewoon mens ben. Als ook dat zij er zelf ook bij gebaat zijn als ze een kloppend antwoord krijgen. Daar mag tijd voor genomen worden. Voor die bewustwording vond ik dat bijna een onmogelijke taak om dat aan te geven en wrong ik me soms in het bluffen wat totaal niet goed voelde. Logisch ook, want daardoor was ik niet mezelf (not-self). 
 • Heart center thema: Trying to prove worthiness. Deze schaduw uit zich bij mij in de bevestiging buiten mezelf zoeken en dus bij de ander, waardoor ik dingen voor anderen ga doen om te bewijzen dat ik het waard ben. Ik verval daar soms nu nog in, maar ben me daar dan heel bewust van. Om bevestiging te krijgen dat ik goed bezig ben. 
 • Sacral center thema: Not knowing when enough is enough. Deze schaduw uitte zich bij mij in het begin van het ondernemerschap in dat ik een ‘workaholic’ modus aannam van ‘ieder uurtje is er een’. Ik wilde zo snel mogelijk mijn complete business op de rit hebben en ging daarbij letterlijk door totdat ik echt niet meer kon. Ik wist niet wanneer genoeg echt genoeg was. Nu verval ik daar heel af en toe nog voorafgaand aan een vakantie in, maar al veel minder, waarbij ik dan zo veel mogelijk gedaan wil krijgen voordat mijn vakantie begint. Ik kan dan heel moeilijk op de rem trappen en weten wanneer het genoeg is. Ik wil dan altijd meer en leg de lat enorm hoog. In het ontwikkelen van mijn aanbod komt die schaduw ook vaak naar voren. Vooral in combinatie met mijn gedefinieerde gate 27: de gate van overgiving. Zo ben ik daar ook heel eerlijk vaak in het ontwikkelen van mijn training in vervallen. Dat ik dan een mooie basis voor de les had staan, maar verviel in mijn schaduw, waardoor er nog meer in moest en ik nog meer uren doorontwikkelde ten koste van mijn energie. Mijn schaduw is daarin heel duidelijk dat ik dan dingen doe zonder mijn grenzen rondom tijd en energie te bewaken, en zonder mijn lichaam en haar signalen te eren. 

Het is heel makkelijk om deze kwetsbare kanten te verbergen, je schaduwen en de delen waar je – wanneer je jouw schaduw leeft – even niet zo wijs, bold of geaard bent. Dr. Shefali Tsabary (2021) schrijft echter in haar boek ‘A radical awakening’ dat andere vrouwen zich alleen veilig kunnen voelen om hun kwetsbare kanten te delen wanneer andere vrouwen hun eigen, ware processen delen. Daarom is leading by example zo belangrijk en dit is waarom ik mijn retreat van 15 t/m 19 augustus organiseer specifiek voor vrouwen. Zodat we allemaal kunnen zien en ervaren dat we mens zijn. Want in dit delen kunnen we collectief opstaan. 

Ik wil je daar een voorbeeld in laten zien. Ik neem je mee in wat de impact is van conditionering in je openheid aan de hand van het hartcentrum, waardoor je dus in die not-self niet jezelf bent en je mogelijk je kwetsbare kant verbergt. Ongeveer 70% van de wereld heeft dit centrum niet gedefinieerd. Deze 70% van de wereldbevolking krijgt in hun leven te maken met conditionering in hun niet gedefinieerde hartcentrum. Dit is iets om bij stil te staan: want hoeveel effect heeft dit open hart op het professionele landschap waar zovelen voortdurend zich proberen te bewijzen? 70% van de wereld kampt(e) dus met de schaduwen van een niet geconditioneerd hart wat een gebrek aan eigenwaarde, wilskracht en motivatie betekent, en waar nog meer eigenschappen onder vallen waar je in de vorige les over leerde: nee zeggen, grenzen aangeven, een gecentreerd ‘ik’ zijn. Met soms enorme gevolgen als hartaandoeningen, galblaasproblemen, maagzweren en een functionerend immuunsysteem dat allemaal symptomen zijn van het misbruik van jouw wilskracht, die zowel bij het gedefinieerde als het niet gedefinieerde hartcentrum kunnen ontstaan. Want ook bij een gedefinieerd centrum kun je misbruik maken van de wilskracht die jij als constante uit jezelf haalt. De impact van het collectief in onze not-self is dus gigantisch! Maar jij kunt daar verandering in brengen door jouw eigen proces te delen. Want stel je eens voor als jij jouw proces, jouw ware proces, gaat delen: hoe dat enorm transformerend kan zijn voor jezelf en anderen? 

Wat een grote gift van Human Design is, is dat we onze mind kunnen ontlasten van zijn rol als beslisser. Je hoeft je namelijk niet te beperken tot een leven dat jij je enkel kunt voorstellen met jouw mind (want daarmee leef je niet in het veld van alle mogelijkheden), maar door middel van Human Design kun jij door middel van jouw strategie en autoriteit beslissen wat energetisch correct is voor jou. Hier gaan we ook heerlijk in deepdiven tijdens het retreat. In mijn Human Design experiment ontdekte ik door het leven van mijn strategie en autoriteit dat mijn beslissingen nu veel minder voortkomen uit mijn automatische reflex vanuit mijn not-self, maar vanuit mijn solar plexus waar mijn autoriteit zich bevindt. Het dilemma van de mind is dat zelfs wanneer je aligned op je juiste pad bent in het leven, de mind de schaduwen blijft achtervolgen en de verhalen blijft geloven die volgens de schaduwen echt zijn. We blijven namelijk gevangenen van de mind zolang we het verhaal over onze conditionering geloven. Om een ander verhaal te gaan leven, moet je je ontdoen van conditionering die dat in de weg staat. Ik verwelkom je met veel liefde in mijn training om dat samen te gaan doen. 

Contact maken met jouw schaduw: in alignment komen

In de Human Design in Business Training ga jij jouw schaduwen in jouw design ontdekken, zodat je hier van jouw not-self emotie (de emotie die jou laat zien dat je niet aligned bent), je kunt bewegen naar jouw signature emotie (de emotie die jou laat zien dat je aligned bent). Wanneer jij vanuit alignment gaat ondernemen, ga je veel sneller kansen aantrekken, komen grote resultaten sneller naar je toe, kun je een veel diepere impact maken voor jouw klanten, en sijpelt het ook in jouw privéleven door waardoor je bijvoorbeeld een meer aligned moeder wordt, een meer aligned partner, waardoor iedereen de vruchten plukt van jouw transformatie.

Ben jij hier klaar voor? Volg dan die ja!

 • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

 • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

 • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.