Voel jij je heel als vrouw? Waarbij je écht in jouw kracht staat, helemaal in jezelf gelooft en je naar jouw innerlijke stem luistert en die jouw pad laat leiden? Tegenwoordig mogen vrouwen werken, een carrière maken en kunnen ze daardoor zelfstandig leven. Voor mij is het bewijs hiervan onder andere mijn eigen promotieonderzoek. Aan mijn onderzoek doen 40 bedrijven mee die allemaal gerund worden door minstens één vrouw. Op het moment dat mijn onderzoek startte voldeden ze allemaal aan twee criteria: ze bestonden maximaal 5 jaar en hadden een sterke groeiambitie. Ik doe dus geen onderzoek naar vrouwen die al een tijdje in het ondernemersvak zitten. Ik wil namelijk weten wat vrouwen die relatief kort geleden gestart zijn drijft en hoe het ondernemerschap van een nieuw en wellicht ook eerste bedrijf bijdraagt aan hun individuele groei en business performance. Met andere woorden: ik wil onderzoeken wat ze succesvol vrouw(elijk ondernemer) maakt. Zodat andere vrouwen hierdoor geïnspireerd raken, we van elkaar kunnen leren en we allemaal gelukkig en succesvol kunnen en mogen zijn. Dat is waarvoor ik het doe. Wat het ook gaat creëren is dat  specifieke uitkomsten gerelateerd aan vrouwelijk ondernemerschap het mogelijk maken om overheidsdiensten, corporate services, trainingen en tools aan te passen naar wat vrouwelijke ondernemers specifiek nodig hebben om hun rollen in het leven goed te kunnen vervullen. Dus wat we nodig hebben om succesvol vrouw te kunnen en mogen zijn. Ik ben daarin geen feministe die enkel focus op het vrouwelijke legt. Ik geloof en pleit voor een samenwerking tussen de mannelijke en vrouwelijke energie. Vrouwen onderzoeken om ze beter te leren begrijpen helpt mij om die samenwerking beter te kunnen integreren.

Zo normaal is het namelijk niet om vrouwelijk ondernemer te zijn. Überhaupt  om een vrouw te zijn die de kost verdiend, of dat nou in loondienst is of met een eigen bedrijf. In 1983 in het onderzoek van van de Vliert over rollen en rolspanningen was de taak van iedere vrouw nog het huishouden, een maaltijd op tafel zetten en de kinderen opvoeden. Dat is pas 27 jaar geleden. Hoe anders is de wereld nu? Vrouwen treden steeds meer op de voorgrond. Waar ik in mijn onderzoek nog veel lees dat het profiel van de gemiddelde ondernemer de ‘blanke man op middelbare leeftijd’ is, zie ik ook dat daar een verschuiving aan het plaatsvinden is. Dat er steeds meer bekend wordt over de vrouwelijke ondernemer en de vrouwelijke werknemer. De vrouw wordt in spirituele termen gesproken steeds minder de verboden vrouw. Hoewel vrouwen formeel gezien gelijk zijn aan mannen, is er door de eeuwenlange miskenning en vervorming van de vrouwelijke energie een wond opgetreden in de vrouwenziel.

Wat ik aan het begin van 2020 niet wist, was dat dit mijn thema van 2020 zou worden. Ik wist niet dat dit jaar zou gaan staan voor thuis komen in mijn vrouw zijn. Totdat ik in juni een heel belangrijk inzicht opdeed tijdens een visualisatie met Desiree Botterman: er zat een wond in mijn vrouwenziel. Ik was een verwonde vrouw. De diepe pijn van afwijzing door de intense pestervaring op de basisschool en een verschrikkelijke ervaring op seksueel gebied met een man toen ik tiener was zaten daar nog steeds opgeslagen. Hoewel ik hier al heel veel heling in heb gedaan, zat er nog een laatste stukje. Of beter gezegd stuk. Want dit was juist het diepste niveau: op het niveau van mijn vrouw zijn. Op het niveau van mijn levensenergie. Op het niveau van écht luisteren naar mijn innerlijke stem.

Doordat dit tijdens mijn zwangerschap aan de oppervlakte kwam, notabene omdat er nu prachtig nieuw leven in mij groeit, was dit een teken dat ik klaar was om het aan te gaan. Ik geloof er namelijk in dat je altijd ontvangt waar je klaar voor bent. Dit ging iedere keer met een volgende stap wanneer ik die voelde. Zo deed ik begin september een afstemming bij Silvie Janssen. Zij maakte contact met beide kinddelen in mij en ging deze helen. Ik kreeg daardoor heel helder terug hoe het voor mij als 11 en 15-jarig kind heeft gevoeld, wat ik nodig had en dat had ik nu in de afstemming gekregen. 

Uit de afstemming kwam dat ik me zo tekortgedaan heb gevoeld en zo immens afgewezen. Ik heb wel eens overwogen dat ik me afvroeg wat ik hier eigenlijk te doen heb. Als er zoveel shit was waar ik met mijn gevoeligheid niet bij kon, dat mensen me blijkbaar zo tot op de grond moesten afwijzen, wat was dan mijn purpose hier? Moet ik hier dan wel zijn? Dat is de reden waarom ik ben gaan reizen. Weg van hier, weg van de mensen die bij mij binnen kwamen, me weghaalden van wie ik ben. Daardoor kwam ik mezelf in Australië tegen. Ik ontmoette voor het eerst de echte Aniek. Er waren zo veel mooie plekken, met van die stromende watervallen. Dat inspireerde me enorm. Zoals ik het daar zag stromen, wilde ik dat ook voor mezelf. Ik voelde daar dat ik echt van betekenis was voor mensen. Dat ik ze wél wat te brengen heb, juist vanuit mijn ervaringen. Mijn pijn werd letterlijk mijn purpose. Ik besefte dat het mijn leven is en dat ik degene ben die dat leven tot een succes kan maken. Dat ik mezelf lief mag hebben. 

Het was werkelijk ongelofelijk toen ik dit las. Er viel nog meer op z’n plek. Ik ben namelijk als 19-jarige toen een patroon gaan creëren om mezelf te bewijzen en te laten zien wat ik in mijn mars heb. Daardoor kwam ik op latere leeftijd niet meer vooruit omdat ik in de overtuiging zat dat anderen moesten zeggen dat het mij gaat lukken. Terwijl het juist aan mij was om dit zelf te gaan geloven. Vol overtuiging achter mezelf gaan staan en wat ik kan. Spannende dingen doen raken altijd weer even aan mijn angst van afgewezen kunnen worden. Maar het is zo waardevol als ik de stap dan toch zet. Dit is precies wat ik nu mijn deelnemers ook teach: iets spannend vinden en het tóch doen. Ik erkende nog onvoldoende dat dit mijn pad is en mocht veel meer alles op mijn gevoel gaan baseren en leren communiceren met mijn innerlijke stem. 

Zelfliefde is daarin de sleutel de voor mij. Ik mag mezelf op alle vlakken lief hebben, ook al is het spannend. Nu is het aan de volwassen Aniek om hier iets mee te gaan doen.

De volgende stap was dat ik me aanmeldde voor de training van Brechtje Schoofs, die Vrouwengrond heet. Alleen de ondertitel sprak me al zo aan ‘Ervaar je vrouwelijke wortels en veranker in je bekken’. Precies wat ik nodig had. Ik had nu namelijk de kennis van de afstemming van Silvie, maar voelde dat ik een volgende stap nodig had om het ook daadwerkelijk te gaan integreren. Om echt weer te leren verbinden met mijn vrouw zijn, dat in mijn buik door de gebeurtenissen een wond had gecreëerd. Namelijk de wond van ten diepste in mezelf te geloven, in mijn kracht te gaan staan, van mezelf te houden en daarin te communiceren met mijn innerlijke stem en dat mijn pad te laten leiden. 

De training van Brechtje was hier het antwoord op. Daar leerde ik om mijn vrouwelijke wortels op te schonen en bedding en plek te vinden om te rusten in mezelf. Er zat namelijk heel veel onrust in mijn buik opgeslagen met betrekking tot het bewijzen naar de buitenwereld en daar de bevestiging te zoeken. Terwijl ik die erkenning juist in mezelf mag vinden. Daarnaast leerde ik om me gedragen te voelen door het grotere veld van vrouwelijke kracht. Waarbij ik leerde om mijn zenuwstelsel tot rust te laten komen zodat er zachtheid en ontspanning in mijn systeem ontstond. Letterlijk het liefhebben van mezelf en mijn lichaam. Het was thuis komen bij mezelf. Thuis komen in mijn vrouw zijn. Mijn lijf als veilige basis ontwikkelen. De bron van vrouwelijke kracht zit namelijk in je bekken en je seksuele organen en juist daar was ik al die jaren niet verbonden mee geweest. Ik leerde hoe ik mijn hart bedding kon geven in mijn bekken, zodat als het spannend voor mij werd, ik mijn hart ontspannen en in verbinding kon houden en zacht en liefdevol naar mezelf kon blijven. Ook leerde ik na een hele lange tijd van niet verbonden te zijn met mijn bekken en seksuele organen weer de levensstroom door mij heen stromen. Waardoor ineens alles begon te stromen. Ware overvloed. 

Intuitief koos ik in diezelfde maand dat ik de afstemming deed en met Vrouwengrond startte het boek ‘De verboden vrouw’ uit van Pamela Kribbe. Daarin stond precies wat ik mocht lezen. Ik merk om mij heen dat zo veel vrouwen niet of onvoldoende verbonden zijn met hun vrouwelijke energie en dat er daardoor geen goede balans is tussen hun vrouwelijke en mannelijke energie. Als Projector zijnde was dit een helder signaal om hier iets mee te doen.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.