Misschien ben je wel co-founder, partner, dochter, zus, moeder, coach, sportmaatje, voorzitter, kleindochter, CEO, manager. Al deze rollen hebben gerelateerde verwachtingen. Van jezelf. Maar ook van de ander. Hoe zorg je nou dat je je in alle rollen aligned voelt? Dat is waar deze blog over gaat.

Het tegenovergestelde van aligned zijn is in conflict zijn. Wanneer je merkt dat er conflicten over een rol bestaan, ofwel een innerlijk conflict of een conflict met de ander, is het heel belangrijk dat je deze conflicten gaat oplossen. Conflicten kosten juist veel energie, terwijl je die energie graag aan de dingen besteed waar jij je energie aan wil besteden. 

Je ervaart een innerlijk conflict wanneer je moeite hebt om een ​​beslissing te nemen vanwege de onzekerheid dat je in tegengestelde richtingen wordt geduwd of getrokken: de alternatieven zijn zowel aantrekkelijk als / of onaantrekkelijk (Rahim, 2010). Het kan dus zijn dat beide rollen aantrekkelijk voor je zijn, bijvoorbeeld langer werken én meer bij je partner zijn.

Higgins (1987) beschrijft een aantal verschillende interne dimensies van het Zelf die innerlijke conflicten veroorzaken. Deze drie basisdomeinen zijn:

  • De actuele zelf: dit is wie jij nu bent. Dit is hoe jij denkt, voelt, er uit ziet en handelt. 
  • De ideale zelf: dit is wie jij graag zou willen zijn. Dit is een geïdealiseerd beeld dat we door de tijd heen hebben ontwikkeld, gebaseerd op wat we hebben geleerd en ervaren. 
  • De ought zelf (hier is geen goede vertaling voor, anders dan de moeten-zelf): wie jij of de ander vindt dat je zou moeten zijn. Dit bevat componenten van wat onze ouders ons hebben geleerd, wat we in anderen waarderen, wat onze maatschappij promoot.

De tweede en derde zelven die wij in ons hebben zijn onze gidsen of standaarden. Wanneer de ideale of ought zelven botsen met onze actuele zelf, dan veroorzaakt dit negatieve emoties die een enorme impact kunnen hebben.  

Een paar voorbeelden van wanneer de zelven botsen met betrekking tot jouw rollen als bijvoorbeeld vrouwelijke ondernemer.

Actueel versus ideaal:

Ik weet niet of mijn man het goedkeurt als ik voor een week weg ga en hij de kinderen heeft (actueel), maar ik wil heel graag naar dat toffe seminar (ideaal)·

Ik wil nu heel graag investeren in die online training (actueel), maar eigenlijk zou ik moeten sparen voor mijn eigen kantoorpand (ideaal).

Actueel versus ought:

Ik wil graag van 9 tot 5 werken (actueel), maar mijn werk of co-founder vraagt van mij lange werktijden (ought zelf):

Ik wil graag in het buitenland werken (actueel), maar mijn omgeving ziet dat niet zitten (ought zelf).

Veel mensen onderschatten het belang van alignment tussen de verschillende rollen. Het belang van alle drie de zelven in jou te herenigen. Verschillen tussen die zelven en dus niet aligned zijn heeft grote gevolgen. 

Wanneer wie je nu bent (de actuele zelf) is wie jij altijd hebt willen zijn (de ideale zelf), dan voel je je aligned, ervaar je inner peace en voel je dat je één bent. Wanneer je niet aligned ben met wie je wil zijn, en er dus conflicten tussen de actuele en ideale zelven zijn, dan resulteert dit in stress en angsten. Wanneer wie jij nu bent (jouw actuele zelf) niet is wie jij van jezelf vindt dat je moet zijn (‘omdat het bijvoorbeeld hoort’) of dat een ander vindt dat jij moet zijn (dat je niet aan zijn of haar verwachtingen kunt voldoen), dan ervaar je een conflict tussen de actuele en ought zelven. Hoe groter de verschillen tussen de actuele en de ideale en ought zelven, hoe groter het discomfort, de stress en de negatieve emoties. Je innerlijke conflicten oplossen is dus super belangrijk! En daar hoort onderhandelen over rollen bij.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.