Ik heb zo lang de mannelijke energie in mezelf weggedrukt en ontkent. Ik raakte mezelf volledig kwijt. In 2013 ontmoette ik op Sziget een hele leuke jongen. Er was direct een klik en eenmaal in Nederland besloten we verder te daten. Ik was ondertussen 4 jaar vrijgezel en keek weer uit naar een relatie. Onze dates waren fantastisch! We gingen naar een concert van James Blake in de Melkweg, dronken speciaalbiertjes op het terras in Enschede en hadden een taartgevecht in mijn appartement in Amsterdam. Alles leek er op te wijzen dat er een toekomst voor ons was. 

Zo nodigde hij zichzelf uit voor mijn afstudeerfeest en trok hij op die avond ook al een lootje voor Sinterklaas bij ons thuis. Een week later was alles drastisch veranderd. Hij nam nauwelijks contact met mij op en toen ik hem na een week belde om te vragen wat er was, kon hij er de vinger niet op leggen maar twijfelde hij aan iets. Wat hem betreft konden we zo door blijven daten totdat hij zijn antwoorden zou ontvangen. Daar ging ik niet meer akkoord, want ik kreeg geen hap meer door mijn keel, voelde me ellendig en wilde duidelijkheid. Dat was waar ‘wij’ ophielden. Ik had dit al aangevoeld. Ik voelde aan alles dat er tijdens het afstudeerfeestje er al iets niet meer klopte. Ik voelde het iedere dag in ons Whatsapp-contact; het was anders. 

Tegelijkertijd wilde ik het zó graag dat het wel zou slagen. Op dat moment had ik het gevoel niet meer te kunnen bestaan zonder de ander. Het anker in mijn buik was wankel. Ik was gevoelig voor de naïeve hoop en het verlangen om met hem te versmelten en één te worden, zonder mij te realiseren dat we beide autonome individuen zijn met een eigen levensweg. Deze drang gaat samen met het opgeven van jezelf. Dat was precies wat er bij mij gebeurde. Achteraf had ik door wat er in mij gebeurde en dat is waar deze blog over gaat.

De mannelijke energie is in essentie naar buiten gericht. Het is gericht op manifestatie in de buitenwereld, ofwel de beweging van binnen naar buiten. Wanneer de mannelijke energie naar buiten treedt, toont de mannelijke energie zijn kracht. Dit is de kracht van openbaar worden, van zichtbaar worden, vanuit het donker in het licht treden. 

Dit is een sprong in het diepe, wat je kunt vergelijking met hoe een kindje uit de bescherming van de fijne donkere baarmoeder treedt.

Dit van binnen naar buiten treden en de sprong in het diepe maken vraag om durf, moed en avontuurlijkheid. Wanneer jij deze mannelijke energie durft te volgen, laat je het oude vertrouwde dat bescherming bood los en gebruik je de vrijheid om iets nieuws te ontdekken of te scheppen. Dit is waar jij jouw leven onder jouw voorwaarden gaat creëren. 

Je gaat je onderscheiden, jouw vrijheid opeisen, vernieuwing brengen en ruim baan maken voor jezelf. Je gaat je los maken van het oude vertrouwde. Dit is het expanden. 

Vrouwelijke energie vertegenwoordigt de binnenwereld. Het vorm de inspiratie voor de mannelijke energie. Deze energie is empathisch, maakt contact met de innerlijke essentie van alles wat leeft (de veertjes die je ziet, de dubbele cijfers, de dieren, de wind) en kan achter de uiterlijke verschijningsvormen kijken. Wat binnen is verzameld (de vrouwelijke energie) komt nu naar buiten in zijn unieke vorm (de mannelijke energie). 

Alles vraagt om een samenwerking tussen die twee energieën. Als de mannelijke energie te veel de nadruk in ons krijgt, dan roepen creaties geen gevoel van ontroering, liefde of bewogenheid op en zijn ze zielloos. Als de vrouwelijke energie het overneemt, komt de creatie niet goed uit de verf. Deze blijft steken in verlangens of dromen, of blijft onopvallend en vaag en onderscheidt zich niet duidelijk. 

Beide energieën zijn nodig voor alles wat we creëren en daarom is het zo belangrijk dat deze in ieder mens in evenwicht naast elkaar bestaan. 

Het bijzondere, omschrijft Pamela Kribbe (2016), is dat in deze tijd in spirituele en progressieve kringen er een soort taboe is ontstaan op de mannelijke energie. Dit komt doordat de mannelijke energie zich in het verleden op zo’n agressieve wijze heet laten zien. Het was en is vrouwonvriendelijk, gewelddadig en onderdrukkend. Je kunt zelf waarschijnlijk heel veel voorbeelden noemen van het uiten van deze agressieve mannelijke energie. Ik denk dan zelf bijvoorbeeld aan uithuwelijking, verkrachtingen, terrorisme. Deze sporen van het verleden zijn tegenwoordig nog lang niet uitgewist. Je ziet deze uitingen die niet verbonden zijn met de vrouwelijke energie en staan voor losgeslagen mannelijke energie namelijk vandaag de dag nog steeds. 

Maar er is goed nieuws! Op een dieper niveau is het namelijk aan het omslaan. Dat voel jij waarschijnlijk ook. 

Wellicht valt het je ook op dat er steeds anders naar mannen wordt gekeken. Het beeld van de stoere man die mannelijk moet zijn en alles onder controle moet hebben voelt steeds meer als niet meer kloppend. Als een masker dat wordt opgezet en innerlijke armoede verbergt. Ik heb me dat ook wel eens bij bepaalde autoritaire mannen afgevraagd: zou dit écht zijn wie ze in wezen zijn?

Je merkt dat in onze huidige cultuur en door jongere generaties deze vorm van mannelijkheid die gelijk staat aan vlak en gevoelloos niet meer wordt gewaardeerd. Er verschijnt langzaam een ander beeld van de man, waarin er plek is voor mededogen en gevoeligheid (Kribbe, 2016). 

Doordat de verkeerde mannelijke energie zo lang onze wereld heeft geregeerd, is deze geassocieerd geraakt met onderwerp, agressie en dominantie en wordt het verafschuwd in onze moderne maatschappij. Ik weet niet of het jou is opgevallen, maar overal in de werkende wereld wordt nu gepleit voor zachte kwaliteiten. Denk maar eens aan platte organisaties waarbij er minder lijntjes moeten zijn, empathisch vermogen waarbij er vertrouwenspersonen zijn gekomen, gelijkwaardigheid voor iedereen op de werkvloer.  Respectvolle communicatie en samenwerking zijn vervangen voor autoriteit en hiërarchie. Dit is super positief, want daardoor komt er meer evenwicht tussen de seksen.

Alleen (!) ligt hier het risico op de loer dat we naar het andere uiterste gaan, waarbij er een overwaardering is van de vrouwelijke energie ten opzichte van de mannelijke. Jezelf onderscheiden, daadkracht en grenzen stellen worden nu bijna als niet acceptabel of agressief gezien, terwijl als je dit op een bewust niveau gebruikt juist voortkomt uit dat de vrouwelijke energie ontwikkeld is en het hart geopend. De vrouwelijke energie kan zich pas werkelijk manifesteren in nieuwe levensstijlen of samenlevingsvormen als ze zich verbindt met een uitgebalanceerde volwassen mannelijke energie (Kribbe, 2016). 

De vrouwelijke energie is gericht op empathie, verbinding en open communicatie en draagt in potentie de hogere trilling in zich mee van eenheidsbwustzijn. Dit is het herkennen dat we allen uiteindelijk één zijn omdat we allemaal voortkomen uit dezelfde Bron. Vandaag de dag is deze energie zo ontzettend welkom in een wereld vol haat, verdeeldheid en onverdraagzaamheid. 

Echter kan deze hartgedragen vrouwelijke energie niet gedijen in een samenleving waarin het ontbreekt aan een volwassen en bewuste mannelijke energie die haar op natuurlijke wijze aanvult en daarmee compleet maakt. Noch kan de vrouwelijke energie gedijen in jou als jij je uitsluitend richt op jouw vrouwelijke kwaliteiten van verbinding en empathie, terwijl je jouw eigen mannelijke energie afwijst of onderdrukt, bijvoorbeeld het zichtbaar worden, naar buiten treden, jezelf onderscheiden en daadkracht tonen. Het is letterlijk yin en yang. Het is dus EN een empathisch vermogen hebben EN echte verbinding kunnen maken EN open kunnen communiceren EN zichtbaar worden EN naar buiten treden EN jezelf onderscheiden EN daadkracht tonen. Ook hier is het opnieuw niet OF/OF, maar waar ik zo in geloof EN/EN. 

Wanneer je de mannelijke energie in jezelf wegdrukt of ontdekt raak je jezelf kwijt. Dat is precies wat er bij mij gebeurde. 

Toen ik de mannelijke energie weer in balans ging brengen met mijn vrouwelijke energie leerde ik alles wat ik hierboven schreef: ik kreeg het allemaal. Het werd EN/EN. Ik werd innerlijk heel. Het toelaten van de mannelijke energie zorgt er namelijk voor dat je je niet alleen verbindt met de ander, maar deze ook loslaat en je eigen individualiteit op je neemt. Een echte vervullende relatie bestaat uit een balans tussen jezelf zijn (mannelijk) en jezelf transcenderen (vrouwelijk). Dit is letterlijk een individu in een ‘wij’ kunnen zijn. Het zorgt er ook voor dat je gecentreerd blijft en grenzen aan kunt geven (Kribbe, 2016). 

Mocht jij in een ongezonde relatie zitten met jezelf, een liefde, een werkrelatie of wat dan ook en je merkt dat je daar helemaal klaar mee bent, dan nodig ik je van harte uit om by design te gaan leven en het innerlijk werk te gaan doen om echt thuis te komen bij jezelf.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.