Leven met onopgeloste conflicten betekent vooral een verwoestende verspilling van energieën, niet alleen veroorzaakt door de conflicten zelf, maar ook door alle sluwe pogingen om ze te verwijderen. Wanneer een persoon in wezen verdeeld is, kan hij zijn energieën nooit volledig committed ergens in steken, maar wil hij altijd twee of meer onverenigbare doelen nastreven. Dit betekent dat hij zijn energieën zal verspreiden tussen de verschillende belangen (Horney, 1945). Ik hoef jou niet te vertellen dat dit ineffectief is. 

Denk maar eens na over welke verschillende belangen jij allemaal hebt. Je wil misschien als vrouw een ideale moeder zijn, een perfecte kok en gastvrouw zijn, je goed kleden, een prominente sociale en misschien ook politieke rol spelen, een bedreven en liefdevolle echtgenoot zijn, productief en zinvol werk doen, een fit lichaam hebben, enzovoort. Je wil veel. Die verschillende belangen en verschillende rollen kunnen regelmatig of zelfs dagelijks met elkaar in conflict raken. Kijk maar eens:

‘Ga ik vanavond naar de sportschool, of maak mijn huis schoon dat hard nodig is?’

‘Werk ik vanavond tot 18.00 uur door, of ga ik mijn kind van het schoolplein halen?’

‘Kies ik voor een datenight met mijn liefde, of spreek ik met die vriendin af?’

‘Besteed ik dat geld aan een leuk jurkje, of doe ik er boodschappen voor om uitgebreid te koken voor vrienden?’

De verschillende rollen doen vaak een beroep op dezelfde dingen: tijd, geld en dus ook energie. 

Het is aan jou hoe jij met deze conflicterende belangen omgaat. Durf je een keuze te maken en ze op te lossen, of laat je ze door sudderen in jou? Als je de innerlijke conflicten tussen de belangen van deze verschillende rollen niet oplost, kan dat enorme gevolgen hebben. Wat doen onopgeloste conflicten met jouw energie?

Volgens Karen Horney (1945) kan verspilling of verkeerd gebruik van energie voortkomen uit drie grote verstoringen, allen veroorzaakt door onopgeloste conflicten:

  1. Besluiteloosheid (wil ik dit of dat gerecht eten, dit shirtje of dat shirtje kopen, een me-time avond hebben of met die vriendin afspreken, voor deze date of voor die date gaan, voor mijn huidige baan of een nieuwe baan gaan, al dan niet scheiden). Vaak proberen we zo’n beslissing te vermijden door uitstelgedrag: ‘niet in de buurt komen’ van het doen van dingen die met de beslissing te maken hebben, door toeval zich laten overhalen of de beslissing door een ander laten nemen. 
  2. Algemene ineffectiviteit. Ondoeltreffendheid is het gevolg van het onvermogen van een persoon om zijn beste inspanningen te leveren vanwege zijn innerlijke conflicten. Hoe dit voelt? Het is alsof jij in een auto rijdt met de remmen erop; onvermijdelijk wordt de auto afgeremd. Soms is dit letterlijk van toepassing. Alles wat jij probeert, doe jij veel langzamer dan jij zou kunnen of dan de taak vraagt. Niet dat jij je onvoldoende inspant; integendeel, je moet een buitensporige hoeveelheid energie steken in alles wat jij doet. Het kan bijvoorbeeld uren duren om een ​​eenvoudig rapport te schrijven. Wat jou precies belemmert, varieert natuurlijk. Je kan onbewust rebelleren tegen wat jij voelt als dwang; je kan worden gedreven door perfectionisme; je kan woedend op jezelf zijn. De ineffectiviteit manifesteert zich niet alleen in traagheid; het kan ook verschijnen in onhandigheid of vergeetachtigheid.
  3.  Algemene traagheid. Het is het resultaat van een vervreemding van het zelf en een gebrek aan doelgerichtheid. 

Wil jij jouw innerlijke conflicten helen en dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.

Bron:

Horney, K. (1945). Our Inner Conflicts.