In mijn vorige blog schreef ik over dat ik steeds meer in een pure staat van bewustzijn leef. In het hier en nu. Wanneer ik weer afdwaal naar gedachten over het heden en het verleden, heb ik nu veel vaker door dat ik dit doe en breng ik mezelf weer terug in het hier en nu. Want hoe makkelijk is het om onder de douche al over jouw dag na te denken, zonder bewust van het douchen te genieten? Of dat je op de yogamat nadenkt over welke boodschappen je nog moet doen of welke mail je nog moet versturen? Dit zijn nog een aantal ‘luchtige’ voorbeelden, maar het afdwalen van de mind kan ook vele grotere gevolgen hebben zoals het creëren van pijn. Als je hier echt bewust mee aan de slag gaat, dan ontdek je wellicht zoals ik deed hoe vaak je afdwaalt en ook hoe je jouw eigen pijn creëert en jezelf ervan kunt verlossen. Die eerste stap in bewustwording is essentieel. Op het moment dat je meer en meer in het hier en nu gaat leven, gaat het leven zo veel fijner, meer fun en meer moeiteloos voor je zijn. Dat is waar deze blog over gaat. Over de betekenis van pijn, hoe je die in stand houdt en ook hoe je jezelf ervan kunt verlossen.  

Pijn is onvermijdelijk zolang jij je met jouw mind identificeert, dat wil zeggen zolang jij onbewust bent. En dan bedoel ik emotionele pijn, die ook de hoofdoorzaak is van lichamelijke pijn en lichamelijke ziekte. Dit is waar mijn podcast van vorige week (#35) over ging en waar ik heel veel beamende reacties op heb mogen ontvangen. Dankjewel daarvoor! 

Wrok, haat, zelfmedelijden, schuldgevoelens, woede, depressie, jaloezie enzovoort, zelfs de geringste irritatie, zijn allemaal vormen van pijn. En elke genot of emotionele high bevat in zichzelf het zaadje van pijn: namelijk de onafscheidelijke tegenhanger van de high, dat zich na verloop van tijd zal manifesteren. 

Iedereen die ooit drugs heeft gebruikt om ‘high’ te worden, zal weten dat de high uiteindelijk in een dieptepunt verandert, dat het genot in een of andere vorm van pijn verandert. Veel mensen weten ook uit eigen ervaring hoe gemakkelijk en snel een intieme relatie kan veranderen van een bron van plezier in een bron van pijn. 

Vanuit een hoger perspectief gezien, zijn zowel de negatieve als de positieve polariteit gezichten van dezelfde medaille, beide onderdeel van de onderliggende pijn die onlosmakelijk verbonden is met de door de mind geïdentificeerde egoïsche bewustzijnsstaat.

Jouw pijn kent twee niveaus: de pijn die je nu veroorzaakt en de pijn uit het verleden die nog steeds in jouw mind en lichaam voortleeft. Stoppen met het creëren van pijn in het heden en het oplossen van pijn uit het verleden – dat is wat je in mijn masterclass ‘Van ego naar intuïtie’ gaat leren. The way out of pain. En daar weet ik alles van, want ik neem je mee aan de hand van mijn pijnen van vroeger (geen fijne relatie, intense pestervaring, jarenlang daardoor geconditioneerd als pleaser en me volledig weggecijferd) en hoe ik hierin innerlijk ben getransformeerd naar mijn leven onder mijn voorwaarden met minimale pijn. 

Het grootste deel van de menselijke pijn is onnodig. Het is zelf gecreëerd zolang de onopgemerkte mind je leven bestuurt. De pijn die je nu veroorzaakt, is altijd een vorm van niet-acceptatie, een vorm van onbewuste weerstand tegen wat is. Op het niveau van het denken is de weerstand een vorm van oordeel. Op emotioneel niveau is het een vorm van negativiteit. De intensiteit van de pijn hangt af van de mate van weerstand tegen het huidige moment, en dit hangt weer af van hoe sterk je geïdentificeerd bent met jouw mind. De mind probeert altijd het Nu te ontkennen en eraan te ontsnappen. Met andere woorden, hoe meer jij je identificeert met jouw mind, hoe meer jij lijdt. Of je kunt het zo zeggen: hoe meer je het Nu kunt eren en accepteren, hoe meer je vrij bent van pijn, van lijden – en vrij van de egoïsche mind.

Waarom ontkent of verzet de mind zich gewoonlijk tegen het Nu? Omdat het niet kan functioneren en de touwtjes niet in handen heeft zonder tijd (het verleden en de toekomst) en hierdoor het tijdloze Nu als bedreigend ervaart. Tijd en mind zijn in feite onafscheidelijk. Stel je de aarde voor zonder menselijk leven, alleen bewoond door planten en dieren. Zou het dan nog steeds een verleden en een toekomst hebben? Kunnen we nog op een zinvolle manier over tijd spreken? De vragen “Hoe laat is het?” of “Wat is de datum vandaag?” – deze vragen zijn volkomen zinloos geworden. Zo’n vraag zou de eik of de adelaar in verwarring brengen. “Hoe laat?” zouden ze vragen. “Nou, natuurlijk is het nu. Nu is het moment. Wat is er nog meer?”. Ja, we hebben zowel de mind als de tijd nodig om in deze wereld te functioneren, maar er komt een punt waarop ze ons leven overnemen, en dit is waar disfunctioneren, pijn en verdriet optreden.

Wil jij leren om meer te leven in het hier en nu met minder pijn, en de mind meer stil te leggen?

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.