Vind jij het vervelend om te doen wat jij doet? Bijvoorbeeld met betrekking tot het werk dat je doet? Een vriendin waarbij je iedere keer tegenop ziet om met haar af te spreken? Seks hebben met je partner die andere dingen wil? Wellicht heb je een keer een compromis gesloten met jezelf of met de ander, maar merk je dat een deel van jou er een hekel aan heeft en zich er tegen verzet. Draag je bijvoorbeeld onuitgesproken wrok richting die vriendin, je partner of je baas? Dan is deze blog voor jou.

Ik heb zelf heel lang wrok gevoeld richting de meiden die mij een jaar lang intens hebben gepest op de basisschool (Mocht je hier meer over willen weten, luister dan podcast #1 waarin ik mijn verhaal deel). Wat ik me meer en meer in mijn zelf-ontwikkelingsreis ging realiseren is dat de energie die ik daarmee uitstraalde schadelijk is voor mezelf en ook voor de mensen om mij heen. Mijn andere vriendschappen om mij heen werden besmet door mijn energie met betrekking tot die meiden. Zij creëerden ook wrok richting hen voor wat ze mij allemaal hadden gedaan. Dat is niet the way to go, ging ik later inzien.

Wanneer je merkt dat je onuitgesproken wrok naar iemand of iets draagt, kijk dan eens goed bij jezelf naar binnen. In plaats van door het in de buitenwereld te zoeken, ga je het binnen in jou zoeken. Vind je daar ook maar het geringste spoor van wrok of onwil? Als dat het geval is: observeer het dan op zowel mentaal al emotioneel niveau. Welke gedachten creëert jouw mind rond deze situatie? Kijk dan naar de emotie. Dit doe je door naar de reactie te kijken van het lichaam op die gedachten. Voel de emotie. Voelt het prettig of onaangenaam aan? Is het een energie die je in je zou willen hebben? Heb je een keuze? 

Misschien wordt er misbruik van je gemaakt, misschien is de activiteit waar je mee bezig bent vervelend, misschien is iemand die dicht bij je staat oneerlijk, irritant of onbewust, maar dit alles is niet relevant. Of jouw gedachten en emoties over deze situatie gerechtvaardigd zijn of niet, maakt niet uit. Het feit is dat je je verzet tegen wat is. Je maakt van het huidige moment een vijand. Je creëert ongeluk, conflict tussen binnen en buiten. Jouw ongeluk vervuilt niet alleen jouw eigen innerlijke wezen en degenen om jou heen, maar ook de collectieve menselijke psyche waarvan jij een onafscheidelijk deel uitmaakt. Eckhart Tolle (2001): De vervuiling van de planeet is slechts een uiterlijke weerspiegeling van een innerlijke psychische vervuiling: miljoenen onbewuste individuen die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun innerlijke ruimte. 

Wat kun je hier aan doen?

Stop met doen wat je doet, praat met de betrokken persoon en druk volledig uit wat je voelt, of laat de negativiteit vallen die je mind rondom de situatie heeft gecreëerd en dat geen enkel doel dient, behalve om een ​​vals zelfgevoel te versterken. Het erkennen van de nutteloosheid ervan is belangrijk. Negativiteit is nooit de optimale manier om met welke situatie dan ook om te gaan. In feite houdt het je in de meeste gevallen erin vast en blokkeert het echte verandering. Alles wat met negatieve energie wordt gedaan, zal erdoor besmet raken en na verloop van tijd meer pijn en meer ongeluk veroorzaken. Bovendien is elke negatieve innerlijke toestand besmettelijk: ongeluk verspreidt zich gemakkelijker dan een lichamelijke ziekte. Door de wet van frequentie, triggert en voedt het latente negativiteit bij anderen, tenzij ze immuun zijn – dat wil zeggen, zeer bewust. 

Het is aan jou: vervuil je de wereld of ruim je de rotzooi op? Ik besloot in 2014 om de rotzooi op te gaan ruimen. Ik kreeg namelijk door dat ik hier 100% zelf verantwoordelijk voor was en dat niemand anders dat voor mij kon doen. Dat geldt ook voor jou. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je innerlijke ruimte; niemand anders is dat, net zoals jij verantwoordelijk bent voor de planeet. As within, so without: als mensen innerlijke vervuiling opruimen, zullen ze ook ophouden uiterlijke vervuiling te creëren.

Hoe kunnen we negativiteit laten vallen? Door het te laten vallen. Hoe laat je een hete pan vallen die je in je hand houdt? Hoe laat je zware en nutteloze bagage vallen zodra je jouw Airbnb binnenloopt? Dit doe je door te erkennen dat je de pijn niet meer wilt lijden of de last niet meer wilt dragen en het dan los te laten. Diep onbewust leven, zoals het pijnlichaam, of andere diepe pijn, zoals het verlies van een geliefde, moet gewoonlijk worden getransmuteerd door acceptatie in combinatie met het licht van jouw aanwezigheid – jouw aanhoudende aandacht. Veel patronen in het gewone onbewuste leven kunnen daarentegen eenvoudig worden weggelaten als je eenmaal weet dat je ze niet wilt en niet meer nodig hebt, als je eenmaal beseft dat je een keuze hebt, dat je niet zomaar een bundel van geconditioneerde reflexen bent. Dit alles impliceert dat je toegang hebt tot de kracht van het nu en dat je meer en meer van jouw hoge bewustzijn leeft. Zonder dat heb je geen keus. 

Vind je dit nog moeilijk? En wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.