Onze perceptie van de realiteit wordt naast overtuigingen en gedachten ook sterk beïnvloed door onze woorden. Woorden brengen onze gedachten en overtuigingen tot leven en helpen ze door herhaling in onze realiteit te verankeren. Woorden helpen ons om identiteiten te vormen. We raken gehecht aan onze taal.

Maar ben jij je bewust van jouw taal? Heb jij door wat je tegen jezelf zegt en is dat ook wat je tegen jezelf zou willen zeggen? Of herken je je bijvoorbeeld in het volgende: ‘Wat ben ik toch ook een sukkel! Ik heb mijn sleutels opnieuw in de voordeur laten zitten, ik heb echt het geheugen van een zeef’’? Vertel een kind meerdere keren dat ze niet goed genoeg is, en ze zal er in gaan geloven. Hoe meer je jezelf iets vertelt, hoe meer je het zult gaan geloven. 

Hoor jij jezelf vaak denken of uitspreken dat je iets niet weet? Bijvoorbeeld ‘Ik weet niet wat ik met mijn leven wil’, ‘Ik weet niet wat voor werk ik wil doen’, ‘Ik weet niet waar ik wil wonen’. Wanneer jij dit vrijwel iedere dag of regelmatig tegen jezelf zegt, ga je er meer en meer in geloven totdat het jouw werkelijkheid is. Hoe je dit kunt veranderen? Vervang de zin ‘Ik weet het niet’ dan eens door ‘aanwijzingen zijn overal om me heen’, waardoor je jezelf opent voor duidelijkheid, in plaats van de deur voor zoveel gouden kansen te dichten. 

What comes out of your mouth comes into your life – Jen Sincero

Omdat we gewoontedieren zijn die onze woorden herhalen, worden onze woorden als een beitel die groeven in onze mind vormen, waar steeds dezelfde verhalen worden afgespeeld, die verankerd raken in onze gedachten en overtuigingen en onze realiteit bepalen. Onze woorden zijn als water dat over rotsen stroomt – na verloop van tijd kunnen ze groeven creëren ter grootte van de Grand Canyon. Hoe toepasselijk is dan het gezegde dat je ‘in een sleur zit’? Je zit letterlijk vast in een sleur of een groef van gedachten, overtuigingen en woorden. Om jezelf te bevrijden moet je bewust een nieuwe groef maken, en een geweldige plaats om te beginnen is door jezelf wat nieuwe, betere woorden te geven.

Taal definieert en vormt onze perceptie van de werkelijkheid door deze een begrijpelijke structuur te geven. We creëren en versterken grenzen rond de tijd, bijvoorbeeld door te praten over wat we gisteren hebben gedaan, hoe morgen niet snel genoeg kan komen en hoe ik op een dag gezond begin te eten. Ondertussen is volgens Einstein tijd een illusie: het is flexibel, niet-lineair en de hele vierentwintig uur in een dag-ding is een gigantisch beduvelen van onszelf. We hebben dit allemaal al eerder gehoord, maar we zijn een zeven dagen in een week, tweeënvijftig weken in een jaar soort cultuur, en dit wordt ‘echt’ gemaakt door onze taal. 

Woorden hebben ook een ongelooflijk overtuigend effect op ons. Denk aan hoe ongelooflijk het is wanneer iemand rechtstreeks spreekt tot wat je voelt of denkt of vreest. De juiste woorden die op het juiste moment worden gesproken, kunnen ervoor zorgen dat je je op een diep zielenniveau herkend voelt. Dus let goed op en merk op als je via jouw woorden herhaaldelijk aankondigt of uitspreekt hoeveel je haat / angst / wantrouwt met betrekking tot bijvoorbeeld geld / liefde / werk ervaart: ‘Ik ben een idioot als het gaat om geld / liefde / het vinden van een droombaan’, ‘ik vind nooit de liefde van mijn leven’, ‘Ik blijf voor altijd alleen’, ‘Dat (iets wat je wil kopen) kan ik me nooit veroorloven’, ‘Ik zal nooit die positie kunnen betreden’.  

Wat uit jouw mond komt, wordt jouw leven..

Laat dit blog je inspireren om na te denken over of jouw woorden resoneren met hoe jij jouw mooiste leven wil leven. Merk je dat jouw woorden, gedachten en overtuigingen niet zijn zoals je zou willen, maar dat het je maar niet lukt om ze te veranderen? Dat is helemaal niet erg en ook heel logisch. Je hebt een leven lang ze opgebouwd, wat vaak om drastische veranderingen vraagt om het anders te gaan doen en om dat roer in je eentje om te gooien kan soms heel ingewikkeld zijn. Mocht ik je daarbij mogen helpen, dan doe ik dat met liefde.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.