‘Moet ik dan in de bergen gaan wonen?’. Dit is een vraag die ik veel ontvang wanneer Mountain mensen ontdekken dat ze een Mountain environment hebben. In deze blog ontvang je het antwoord.

Hoe belangrijk je environment is

Jouw environment vertelt jou welke omgeving voor jou het meest nourishing is. Jouw ideale omgeving laat jou zien waar jouw energie het meest comfortabel, fijn en gezellig aanvoelt. Door middel van jouw environment vind je een manier om jezelf van buiten naar binnen te voeden. Wanneer je dan in de voor jouw juiste omgeving bent, heb je een gezonder aura. Er wordt minder weerstand ervaren, wat ervoor zorgt dat je een gemakkelijker en uiteindelijk ook langer leven leidt. Je leest het: je environment is een belangrijk element! Zoals met alles in jouw Human Design blauwdruk kunnen er verschillende abstracte interpretaties zijn van environments, waardoor het belangrijk is voor jou om er zelf mee te experimenteren en de betekenis van jouw environment te vinden die bij jou past. Het gaat dus om ontdekken wat jouw environment uniek voor jou betekent en hoe jij voor jou elementen ervan in je leven kunt omarmen. 

Je environment wordt extra belangrijk na je eerste Saturnus terugkeer. Die vindt gemiddeld rond je 32eplaats. In onder andere de Human Design App kun je het exacte moment van jouw Saturnus terugkeer terugvinden. Als je jonger bent dan 32, dan zou je niet de focus moeten hebben op het zoeken van de juiste environment voor jou, omdat je dan nog jouw bewustzijn aan het ontwikkelen bent. Daardoor mag je als ouder ook altijd jouw environment eerder eren dan die van jouw kind. Dit betekent niet dat je er niet al iets mee kan doen. Zo is de tip voor Jada als cave kindje om haar in een kamer te leggen met slechts één deur voor ons een hele fijne tip om mee te nemen in ons nieuwe huis. 

Left and right mountain environment: active and passive

Er zijn zes environments: 

  1. Caves – Left/Selective, Right/Blending
  2. Markets – Left/Internal, Right/External
  3. Kitchens – Left/Wet, Right/Dry
  4. Mountains – Left/Active, Right/Passive
  5. Valleys – Left/Narrow, Right/Wide
  6. Shores – Left/Natural, Right/Artificial

Zoals je ziet heeft iedere environment een rechter en een linker variant. Dit heeft te maken met de stand van de transformatiepijil ‘environment’. In mijn blog over de vier transformatiepijlen leg ik dit verder uit. Wanneer de pijl naar links staat, houdt je van constante, gestructureerde en stabiele omgevingen. Wanneer deze pijl naar rechts staat, dan houd je van veranderende omgevingen. Bij mij staat de pijl naar rechts en ik heb een Market environment, waardoor ik dus een External Market Environment heb. Dit betekent dat er binnen de Mountain environment er dus ook twee varianten zijn: de Active Mountain environment en de Passive Mountain environment. Bij de Mountain environment draait het 

om hoogte, zuurstof en een uitkijkpunt. Denk aan hoogbouw en een SUV boven een Ford Ka. Voor sommigen betekent dit letterlijk ​​in de bergen zijn of het hoogste punt in de natuur uit de omgeving (passive mountain); voor anderen is het een meer kunstmatige versie, zoals werken op de bovenste verdieping van een hoog gebouw (active mountain). Ze hebben solo-uitjes in de natuur nodig om hun juiste perspectief aan te boren. En ze moeten kunnen ademen. Mensen in de bergen zien het grote geheel en hebben uitgebreide uitzichtpunten, maar ze moeten de stad uit om opnieuw te kalibreren. Ze zijn minder sociaal, afstandelijker en onafhankelijker. Denk aan de levensomstandigheden in de bergen in tegenstelling tot stadscentra. Ze zijn waarschijnlijk gevoeliger voor de kwaliteit van hun omgeving, zoals hoe zuiver de lucht is. In een groep hebben ze het nodig om zich soms even terug te trekken. Het liefst naar het hoogste punt in de omgeving. Even op familieweekend naar de bovenste verdieping gaan, misschien zelfs wel slapend in een stapelbed in het bovenste bed. Support Mountain mensen ook om dat te doen: solo-uitjes in de natuur of in de hoogst gelegen plek in het gebouw. 

Active Mountain  environment

Active Mountain mensen gedijen goed wanneer ze letterlijk fysiek omhoog kunnen komen en in een omgeving zijn waar hun intellect wordt betrokken en uitgedaagd. Een perfect voorbeeld van een Active Mountain mens is werken of studeren in een hoog gebouw. Active Mountains-mensen presteren op hun best als ze, letterlijk, bovenaan staan. Ze spreken bijvoorbeeld graag op het podium met een publiek onder hun niveau. Ze wonen het liefst in een hoog gebouw of hebben een huis op de top van een heuvel. 

Passive Mountain environment

Mensen met een Passive Mountain environment floreren eerder in een letterlijke bergomgeving. Dit is een plek op hoogte. Er is letterlijk minder zuurstof, ze kunnen ontsnappen aan mensen en hun eigen aura koesteren. Deze bergachtige omgeving hebben ze nodig om rust te zoeken. 

De 8 tips voor Mountain mensen

Vaness Henry deelt in haar blog 8 tips voor Mountain mensen, die ik hier heel graag aan jou doorgeef en er mijn eigen verhalen aan verbind. Dit is ook precies mijn contentstrategie vanuit mijn 6 profiel: verhalen delen. Ik heb zelf geen onderzoeksprofiel (1, 2, 3), dus voor mij werkt het super om voort te bouwen op andere experts die het onderzoek al hebben gedaan en daar mijn eigen experiment met mijn verhalen aan te verbinden. Ik deel dit met je om in te laten zien dat we niet allemaal het wiel opnieuw uit hoeven te vinden, we niet alles over Human Design zelf hoeven uit te zoeken, maar dat je mag voortbouwen op anderen en dat je dan zeker niet onderdoet voor diegene die de kennis in pacht heeft. Door erover te schrijven en het bij mensen uit mijn omgeving te zien hoe deze environment werkt, wordt haar kennis ook mijn kennis en kan ik die weer verder gaan uitkristalliseren. We all walk each other home.

De 8 tips:

  1. Alleen tijd 

Voor Mountain mensen brengt het loskomen van de community hen niet alleen duidelijkheid, maar het helpt ze ook bij het verwerken van dingen door ze dan op een correcte en zuivere manier te kunnen zien. Wanneer een Mountain mens er namelijk te veel in zit, dus te veel onderdeel is van een community of mensen, dan verliest hij zijn perspectief. Daarom is het voor Mountain mensen zo belangrijk om manieren te vinden om de verbinding te verbreken en prioriteit te geven aan het afstand nemen van mensen. Het mooie is dat juist door afstand te nemen, ze dichter bij de mensen komen. Ze hebben daardoor namelijk de ruimte en het perspectief gehad om hen intiemer te bekijken. Mountain mensen zijn niet heer om helemaal in dingen op te gaan, zij nemen namelijk altijd de hoofdweg. Het zijn de mensen die de dingen anders zien dan de meeste mensen, omdat ze een ander perspectief hebben. Dat herken ik enorm van een Mountain vriendin. 

2. Zingen, ademhaling en yoga

Zuurstofopname is belangrijk voor Mountain mensen. Door hoger te wonen, verschuift de luchtkwaliteit, wat beter voor ze kan werken. Zingen helpt daarbij om de diafragmatische ademhaling te versterken en ontwikkelt controle over de ademhaling. Dit kan heel herstellend en helend werken voor Mountain mensen. Veel Mountain mensen voelen zich daardoor ook op de een of andere manier aangetrokken tot zingen. Bijvoorbeeld zingen in de auto. Sowieso vinden ze solo autoritten vaak fijn, omdat ze dan kunnen ontsnappen aan de omgeving. Als je dan ook nog zingt tijdens de autorit, dan wordt je perspectief hersteld. Breathwork is hierin vergelijkbaar, omdat dit het lichaam traint om de adem te gebruiken en de adem te veranderen door middel van verschillende technieken. Daardoor vergroot dit je lichaamsbewustzijn en ademhaling.

3. Roken

Door rook in te ademen, verschuift de adem. In spirituele practices is er vaak een relatie met plantaardig materiaal dat wordt ingeademd of ingeslikt, zoals Ayahuasca of truffels. Sommige Mountain mensen vinden het heerlijk om jointjes te roken. Andere Mountain mensen geven hier gehoor aan door vaak wierook in huis te branden, of bijvoorbeeld palo santo. Die geur vinden ze dan heerlijk om in e ademen. Je zult zelf in je eigen systeem moeten ontdekken welk type rook jij prettig vindt om in te ademen die herstellend voor je werkt. 

4. De hoogte

Mountain mensen kunnen worden aangetrokken tot grotere hoogten, zoals een appartement op een hogere verdieping of een huis met twee verdiepingen. Het kan ook zijn dat je een hele fijne plek in de hoogte voor jezelf hebt gecreeerd in bijvoorbeeld jouw tuin, door een boomhut te bouwen. Ook al is die intentioneel voor jouw kinderen gebouwd, het kan zijn dat je opmerkt dat je daar heel graag bent. De zolder zou ook een geweldige slaapkamer voor jou zijn. Wanneer jij je niet fijn voelt, ga dan naar de bovenverdieping van waar jij woont. Liften in gebouwen vind jij ook fijn, omdat die langs verschillende hoogten bewegen. Het is ook interessant om te kijken wie in jouw omgeving jou uplift. 

5. Frisse lucht

Voor Mountain mensen werkt frisse lucht enorm herstellend. Een frisse wandeling in je eentje is echt een uitje voor jou. Daarbij gaat het ook om de lucht en de luchtkwaliteit. Wanneer je door het bos tussen de bomen wandelt kun je het juiste perspectief op dingen zien. Daarom zijn Mountain mensen vaak ook zo’n outdoor freaks: ze zijn heel graag buiten en nemen graag deel aan buitenactiviteiten. Of dat nou de hond uitlaten is, lekker een boek lezen aan het meer, luieren in de achtertuin: als het maar in de natuur is. Er even tussenuit gaan past helemaal bij jou. Je voelt je aangetrokken tot het platteland, uitjes, de landelijjke ruimte of eenzaamheid. 

6. Reizen

Mountain mensen zijn reizigers Het is mogelijk dat je een huismus bent, maar de meeste Mountain mensen hebben een tweede huis of geven reizen prioriteit in hun leven. Helemaal als dit in de bergen is. Dit vernieuwt hun perspectief en is echt een ontspanningsmoment. 

7. Landelijk leven

Mountain mensen hebben afstand genomen van de harde landschappen als grotten, markten en keukens. Zij zijn meer bezig met de grotere ruimte om hen heen. Daarbij gaat het om wat er om en door het landschap om hen heen beschikbaar is. Ze voelen zich ook aangetrokken tot plaatsen die toegang hebben tot een aantal go-to bronnen om hen heen op basis van hun persoonlijke behoeften. Of dat nu op het platteland of in de stad is. Bij de Mountain mensen draait het namelijk allemaal om het kennen van je go-to’s en wie of wat een betrouwbare bron voor je is op basis van jouw interesses. 

8. Breedste zicht

Waar je dan ook bent, je kunt er altijd ‘de berg’ vinden. Wanneer je naar een restaurant gaat, of ergens in een openbare ruimte bent of vrienden bezoekt, kies er dan voor om op de plek te gaan zitten waar je het breedste zicht op de ruimte hebt. Dus niet middenin de kamer. Het kan zijn dat je wordt aangetrokken tot lofts, verhogen en hoeken. Wanneer je naar een restaurant gaat, kies er dan voor om ver van de rest van de gasten te gaan zitten, of verscholen in een hoek of op een plek met het breedste zicht op de hele ruimte. Gangen en nauwe ruimtes zijn niet jouw favoriet, want dan kun je niet alles zien. 

Je environment is je manifesteerstijl

Jouw environment vertelt jou aanvullend ook wat jouw manier van manifesteren is. In les 14 en 20 van mijn Human Design in Business Training ontdek je de ‘Environment’ pijl die jou vertelt op welke manier jij mag manifesteren. Of je dat bijvoorbeeld actief mag doen door middel van visionboards maken, meditaties doen, affirmeren, journalen, of dat je dit passief mag doen door de stilte op te zoeken en in de natuur te zijn. Mocht je je graag verder willen verdiepen in Human Design, dan kan dat op de volgende manieren:

  • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

  • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven met de basis, content, marketing, positionering by design, wat de klant van jou verlangt + jouw raadgevers of jij wel of niet op jouw pad zit

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

  • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.