Ik las zojuist in het boek van Pamela Kribbe ‘De Verboden Vrouw’ over een karikatuur waarbij de man na een tijdje vreemdd gaat bij zijn vrouw. Dit doet zijn vrouw heel veel verdriet en ze wordt er ook nog onzekerder van. Ik voelde heel erg dat ik dit verhaal wilde delen. Voor als je zo’n vrouw bent of als je zo’n vrouw kent. 

Ik citeer uit het boek van Pamela Kribbe:

Denk eens aan de karikatuur van een zachte, onzekere maar begripvolle vrouw die valt op een krachtige machoman die vanzelfsprekend de leiding neemt en binnen de relatie de dominante partner is. De man is driftig en temperamentvol en heel onrustig vanbinnen, waardoor hij steeds aandacht en bevestiging van anderen nodig heeft. Eerst volstaat de aandacht en adoratie van de vrouw voor hem, maar na een tijdje is dat niet genoeg meer en gaat hij vreemd met andere vrouwen. 

Dit doet zijn partner veel verdriet en ze wordt er nog onzekerder van. Ze denkt hem niet waard te zijn en gaat haar best doen nog aantrekkelijker voor hem te worden. Ze houdt rekening met al zijn grillen en wensen en cijfert zich volledig weg. Maar het helpt niet en de man blijft andere vrouwen opzoeken en zijn partner bedriegen. In dit plaatje lijkt de man oppervlakkig gezien ‘de slechte’ te zijn en de vrouw ‘de onschuldige’ of ‘het slachtoffer’. Maar in feite is de vrouw net zo destructief als de man, in de zin dat ze zichzelf lange tijd op krachtige wijze vernedert en ontkent.

De schaduw van de vrouw zit in de zelfontkenning die onder meer blijkt uit het feit dat ze niet zozeer boos wordt als de man haar bedriegt, maar onzeker en verdrietig. Ze is niet in staat boos te worden, terwijl boosheid of verontwaardiging of een duidelijk gevoel van ‘nee, dit pik ik niet’ hier de meest natuurlijke reacties zouden zijn. Het lijkt misschien ‘goed’ of ‘nobel’ dat ze niet boos wordt, maar dat is het niet. Het onvermogen om boos te worden is een teken van diepe onmacht en angst om helemaal op zichzelf te worden teruggeworpen. Dít is de echte schaduw, die ze niet onder ogen wil zien, waardoor ze zich tegen beter weten in blijft vastklampen aan haar mannelijke partner.

Ik hoop van harte dat dit verhaal je heeft mogen inspireren wanneer jij in zo’n situatie zit. Aankomende donderdag geef ik hier een masterclass over: ‘Heel de verboden en verwonde vrouw in jou: breng de vrouwelijke en mannelijke energie weer in balans’. Mocht jij voelen dat je helemaal klaar bent met jouw huidige situatie, dan nodig ik je van harte uit om hierbij te zijn. Je gaat heel eerlijk kijken naar wat je zoekt in de verbinding met een ander. 

Ben je nu uit op goedkeuring en erkenning van de ander, omdat je twijfelt aan jouw eigen betaansrecht? Voel jij je klein van binnen en geeft de ander je het gevoel dat je er toe doet en er mag zijn? Kijk dan uit. Let op. Het is zo belangrijk hier niet afhankelijk van te zijn, ook al is het fijn als een ander jou ziet en waardeert. Wanneer je namelijk afhankelijk van iemand wordt, ga je je gedrag aanpassen aan wat je denkt dat de ander van jou verlangt of verwacht. Je gaat je anders voordoen dan je bent. Je creert daardoor een onechte zelf die jou helemaal over kan nemen. Je verbergt dan jouw schaduwkanten, omdat het bang is gezichtsverlies te lijden in de ogen van de ander.

Dat heb ik heel lang gedaan (ook al ging er niemand bij mij vreemd, ik trok wel iedere keer verkeerde mannen aan). Totdat ik toe ging geven wat er werkelijk van binnen speelde. Daar zaten grote angsten en onzekerheden. Door bij mezelf naar binnen te gaan zette ik de eerste stap naar het verlossen van mezelf. Ik werd me bewust van mijn innerlijke leegte en rende er niet langer voor weg. Ik werd weer innerlijk heel.