Kan een generatie die wordt opgevoed met de overtuiging dat 80-urige werkweken nodig zijn voor succes iets leren van de creatiefste mensen uit het verleden zoals groots schrijver Charles Dickens en wetenschapper Charles Darwin? Absoluut! Zij hadden een enorme passie voor hun werk, een geweldige ambitie om het te laten slagen en een super vermogen om zich te kunnen concentreren.

Toen hun levens nauwkeurig werden bestudeerd, ontdekten ze iets onverwachts! Ze besteedden maar een paar uur per dag aan wat wij ‘werk’ zouden noemen en dat is waar deze blog over gaat: over de nieuwe manier van werken. Dit resoneert helemaal met het leven van de Projector. En laat de Projector nou het design zijn dat de wereld voorspiegelt hoe we mogen leren werken en ontspannen. 

Wat deden deze succesvolle mensen dan in de overige tijd? Ze maakten (berg)wandelingen, deden dutjes, gingen wandelen met vrienden, of zaten gewoon na te denken. Hun creativiteit en productiviteit waren dus alles behalve het resultaat van eindeloze uren van zwoegen en ploeteren. Juist het tegenovergestelde gebeurde: hun bijzondere en impactvolle creatieve prestaties kwamen voort uit korte ‘werktijden’. Hoe kregen ze het dan voor elkaar om zo veel te realiseren in hun levens, hoor ik je wellicht denken? (Dit is heel interessant om bij jezelf te checken wat dit in jou teweeg brengt, want dat vertelt alles over hoe jij geconditioneerd bent rondom werktijden en succes).

Terugkomend op de vraag waar ik deze blog mee begon: Kan een generatie die wordt opgevoed met de overtuiging dat 80-urige werkweken nodig zijn voor succes iets leren van de creatiefste en super succesvolle mensen uit het verleden? Absoluut! Maar dit vraagt om er op een andere manier naar te kijken. Namelijk dat hun creativiteit en hun prestaties niet afhingen van lange werktijden, maar dat de sleutel van het ontsluiten van hun succes en creativiteit ligt in én het begrijpen van hoe ze precies werkten én hoe ze rustten, en hoe die twee met elkaar in verband staan. 

Kijk bijvoorbeeld naar Darwin. In de ochtend start hij met te wandelen in stilte. Soms diep in gedachten verzonken, soms bewust luisterend naar de natuur om hem heen. Na zijn ochtendwandeling en het ontbijt ging hij naar zijn studeerkamer. Daar werkte hij vervolgens anderhalf uur. 

Ik ga zo verder met het toelichten van zijn dagindeling, maar wil even met je delen hoe bijzonder het was toen ik dit ontdekte. Dat was namelijk nadat ik zelf al mijn beste werkritme had ontdekt: opstaan, samen met Arnoud en nu ook Jada ontbijten, daarna yoga doen, in stilte mediteren, mijn intenties uitzetten, een kaartje trekken. Vervolgens kleed ik mij om en start ik met mijn eerste 1,5 uur werken. Ik doe dat al een aantal jaren zo en noem dit ‘business of PhD intervalletjes’. Tot dan toe heb ik nog niet op mijn mail, Whatsapp, social media of wat voor ruis dan ook gekeken. Ik ben volledig gefocust op mijn taak en zorg ook dat als ik aan die eerste 1,5 uur begin, ik eten en een pot thee klaar heb staan om volledig gefocust op de taak te kunnen blijven. Ik leerde namelijk in mijn studie Onderwijskunde dat ons brein ongeveer 90 a 120 minuten aaneensluitend gefocust kan zijn op een taak. Na experimenteren ontdekte ik dat dit voor mij 90 minuten is. Ik zet dan ook altijd mijn timer op 90 minuten en stop als de timer af gaat. Super bijzonder om te lezen dat ik uit mezelf het werkritme had gecreëerd van onder andere Darwin.

Want even terug naar Darwin. Na die eerste 1,5 uur deed hij even wat lichter werk, zoals zijn ochtendpost lezen en brieven schrijven. Vervolgens ging hij na een uur weer aan de slag met zijn serieuze werk. Dat deed hij van half 11 tot 12; weer 1,5 uur. Ikzelf ga altijd tussen mijn business intervalletjes een ronde buiten wandelen, zodat mijn onderbewuste aan de slag kan met waar ik die eerste 1,5 uur gefocust mee aan de slag ben geweest. Ik merk dat ik dan ook altijd heel veel inspired actions krijg.

Rond 12 uur zei Darwin dan meestal dat hij ‘voor een hele dag had gewerkt’, waarna hij een lange wandeling ging maken. Als hij dan na een uur of langer weer thuis kwam, ging hij lunchen en beantwoordde hij nog meer brieven; de lichtere taken. Dit is ook precies hoe ik mezelf altijd om 12 uur al voel: alsof ik er al een hele dag er op heb zitten. Ik weet nu ondertussen ook dat Projectors heel efficiënt kunnen werken, en dat zij de huidige wereld van lange werkdagen de nieuwe manier van werken (mogen) laten zien. Zoals de succesvolle mensen uit het verleden het al deden, maar wat we onderweg zijn kwijt geraakt en waar we nu weer naar terug mogen. 

Om 15.00 uur ’s middags deed hij dan altijd een dutje. Na een uur werd hij dan wakker en wandelde nog eens een uur en ging dan nog even naar zijn studeerkamer tot half 6. Heel bijzonder, want ook dit is wat ik doe. Ik doe altijd na de lunch een dutje. Na dit dutje voelt het alsof er een tweede ronde van de dag aan energie is, waarbij ik vaak in de middag dan nog 1,5 uur gefocust werk, veelal de wat lichtere taken, en dan stop en buiten ga wandelen.

Darwin stopte dan om half 6 met werken, sloot aan bij het diner met zijn vrouw en kinderen en deed in de avond dan niets meer. Met deze manier van werken schreef hij 19 boeken. Voor mij voelt dat precies zo: alleen met deze manier van werken is het voor mij mogelijk om zowel mijn PhD te doen als mijn business te runnen met 4 dagen in de week, om op vrijdag op mijn mamadag er echt helemaal voor Jada te kunnen zijn.

De dagen van Darwin en van mij worden als veel mensen bestempeld als ‘niet druk’. Want als je het terugrekent, zijn de periodes op zo’n dag die als ‘werk’ worden gezien dus drie blokken van 90 minuten. In de huidige wereld zou de super succesvolle Darwin geen vaste aanstelling aan een Universiteit hebben gekregen met dit werkritme. Noch zou hij voor een bedrijf hebben kunnen werken, want die zouden hem met maar 4,5 uur per dag werken ontslaan. Dat, terwijl hij iets voor elkaar kreeg wat voor de meeste mensen vervolgens als niet te begrijpen valt: hij leverde geweldig werk, maar besteedde ook veel tijd aan rust en ontspanning. 

Dit lijkt voor veel mensen tegenstrijdig. ‘Dit kan toch niet allebei?’. Jawel, dat kan zeker! Ik ben daar in de huidige maatschappij het voorbeeld van en laat dat ook op mijn socials zien, bijvoorbeeld door te delen dat ik een dutje ga doen, of dat ik pas om 12 uur op Whatsapp, mail en social media berichten reageer. 

De balans tussen bewust werken en bewust rusten voelt voor veel mensen alsof dat niet voor hen is. Dat zie ik ook in mijn eigen onderzoek bij de succesvolle vrouwelijke ondernemers: dat zij struggelen om een goede balans te vinden en ze nog zo geprogrammeerd zijn dat succes gepaard gaat met veel uren er in stoppen. Dat is waarom ik als Projector ook werd uitgenodigd door onder andere Ambitieuze Meisjes als ook ondernemers om iets te ontwikkelen voor een goede work-life balance. Dat vind je hier

Ook in deze situatie is het weer: EN/EN. En bewust rusten, En bewust werken. Darwin kon dit allemaal bereiken doordat hij tijd vrijmaakte voor rust en ontspanning. Ook vandaag de dag kunnen we werk en rust zo combineren dat we gelukkiger, slimmer en creatiever worden. Kijk daarbij naar Projectors en hoe zij dit doen. Zij zijn hier namelijk op deze wereld om de rest van de types voor te leven hoe het werken en rusten mag zijn. Inclusief wandelingen, dutjes, met vrienden afspreken, enz. 

Wil jij dieper in Human Design duiken?

  • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

  • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven met de basis, content, marketing, positionering by design, wat de klant van jou verlangt + jouw raadgevers of jij wel of niet op jouw pad zit

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

  • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.