Jarenlang schaamde ik me er voor. Ik had altijd het gevoel dat ik niet mee kon in de energie van anderen. Hoe doen zij dat toch om pas om 00.00 uur op een doordeweekse dag naar bed te gaan? En schrijvers of ondernemers die nachten doorhaalden voor een meesterwerk: mij niet gezien! Tijdens familie- en vriendenweekenden was ik altijd als eerste moe, ging ik vaak als eerste naar bed en stond ik altijd versteld hoe fluitend iedereen na een of meerdere nachten van weinig slaap weer opstond. Waarom lukte mij dat niet?

Ik herinner me dat ik zo ongeveer vanaf mijn 15e in mijn energie leek af te wijken van de rest. Ik deed veel vakers powernaps dan mijn drie jongere broers. Ik ging vaak even liggen voordat ik ging stappen. Ik lag er doordeweeks standaard altijd als eerste in van het hele gezin. Maar een andere optie leek voor mij niet haalbaar. Laat opblijven was gewoonweg geen keuze voor mij. Deed ik het wel, dan brandde ik binnen no-time op.

Die struggle van niet laat naar bed kunnen en veel slaap nodig hebben resulteerde in meerdere testen op Pfeiffer door de jaren heen, voedingsplannen voor meer energie, het volgen van veganistische diëten, energetische healings doen om te zien of ik daar belast was, enz. Zonder resultaat. 

De buitenwereld had niets door. Behalve mijn ouders en broertjes natuurlijk, want die zagen mij meer slapen dan dat zij deden. Ik was altijd overal bij, kon ook prima totdat het licht aan ging in de kroeg staan en festivals waren geen probleem voor mij. Wat vrijwel niemand zag en wist, was dat ik dit allemaal compenseerde met de dagen ervoor of erna regelmatig rond 8.00 uur al in bed te liggen. Zelf vond ik dit een prima deal. Zo had ik maximale fun in mijn leven en ook maximale rust. 

Totdat ik in november 2017 voor het eerst in mijn leven ging samenwonen met iemand met een ander ritme. De eerste weken ging ik daar in mee, totdat ik niet meer kon. Ik heb gewoon gemiddeld 9 uur slaap per nacht nodig en als ik die niet krijg, dan heeft dat veel effect op mijn focus, effectiviteit, enz. Doordat ik nu niet meer zo makkelijk alleen de compensatienachten kon aanbrengen, moest ik daar een nieuwe weg in vinden en hier mijn ruimte in durven te nemen.

Dat was in het begin een enorme struggle voor mezelf. Ik had een innerlijk conflict: enerzijds vond ik het zo gezellig om iedere avond samen naar bed te gaan en wilde ik ook zo graag dat ik om half 11 (of later) naar bed zou kunnen, anderzijds wist ik dat dit voor mij niet haalbaar was en dat ik gewoon eerder moest gaan slapen om goed voor mezelf te zorgen.

Het niet begrijpen van die moeheid maakte dat niet minder makkelijk. Totdat ik afgelopen september in 2019 een Human Design Reading deed bij Sjoukje de Haas en ineens alles op z’n plek viel. Ik blijk een Projector te zijn, wat 21% van de wereldbevolking is. De overige 79% zijn Reflectors, Manifestors, Generators en Manifesting Generators. De meeste literatuur, trainingen, beleid, enz. zijn gemaakt op basis van dit overgrote deel van de bevolking, die duidelijk een andere energie hebben dan de Projector.

Als een Projector daarin mee gaat, dan brandt hij op. Dit is wat er letterlijk in mijn reading staat:

‘Jij bent geen energie type zoals een Manifestor met haar ondernemersdrift en doen, of een Generator met haar werklust en bezig zijn. Als Projector ben jij hier voornamelijk om gebruik te maken van je slimheid, je kennis en wijsheid. Daar waar de Manifestor zaadjes plant, de Generator ervoor zorgt dat het zaadje tot bloei komt, ben jij hier om dit proces te kunnen begeleiden, bemiddelen en sturen. Het is jouw rol om met inzicht te komen.’

Vervolgens staat er verderop:

‘Pas op met jezelf vergelijken met Manifestors, Generators en Manifesting Generators, want dan put jij je waarschijnlijk uit. Zij hebben tomeloze energie om te doen en bezig te zijn, jij niet. Neem op tijd je pauzes en vakanties. En stop met dingen die je geen joy opleveren en tijd en energie kosten. Relax meer. Focus je vooral op je energetisch veld en ga in de rust, mediteer, doe middagdutje en ga lekker aarden.’

Eindelijk wist ik waarom ik minder energie heb dan de gemiddelde mens op deze aardbol. In het begin zorgde dit voor heel veel weerstand, omdat ik altijd dacht dat er een oplossing zou zijn. De oplossing die ik nu kreeg aangediend was om het te gaan accepteren. Om het anders te gaan doen. En dus ook vooral niet mezelf te laten beïnvloeden door wat de andere types doen, want dat werkt niet voor mij. 

Ik vond dit zo inzichtelijk. Ik heb me namelijk bijvoorbeeld zo lang afgevraagd waarom ik niet om 5.00 uur al kan opstaan voor focusuurtjes zoals dat in vele boeken wordt geschreven dat succesvolle ondernemers dit al doen voordat de rest van de wereld opstart. Of waarom ik niet nachten kan doorhalen voor een meesterwerk. Of waarom ik niet tot 00.00 energiek kan doorwerken. Dat is dus niet voor mij. En me daarmee vergelijken en me daaraan tevergeefs proberen aan te passen, zorgt er juist voor dat ik nog minder energie krijg.

Je aanpassen aan en je vergelijken met zijn volgens Brene Brown twee eigenschappen van een niet bezield leven. Zelfacceptatie, dingen doen die je joy opleveren, ontspannen, mediteren en rusten zijn daarentegen wel eigenschappen van een bezield leven. Sinds ik dat ben gaan doen en daarmee het innerlijk conflict heb opgelost, is er zo veel Inner Peace en Inner Freedom voor terug gekomen en ben ik zo veel meer in mijn kracht gaan staan. Doordat ik mezelf nu begrijp, kan ik ook veel beter voor mezelf zorgen. 

Ik zie er ook gewoon de voordelen van in: super gefocust 3 tot 5 uur per dag werken en daarna allemaal dingen doen om goed voor mezelf te zorgen. Om dat bezielde leven te leiden. Ik geloofde er toch al nooit in dat we 8 uur gefocust werk konden leveren, ik was al altijd een voorstander van een kortere werkdag zoals ze dat in Scandinavië nu uittesten en ik voel heel sterk dat ik hier een voorbeeldrol in mag geven. Dat het niet hard werken is (als in veel uren maken), maar hart werken (bezield werken vanuit een super scherpe focus in minder uren). En ik heb hierin ook zeker wat te doen, want in mijn rol als Projector ben ik goed in het leiden en begeleiden van energie types, dus de manifestors en generators. Ik kan goed hun talenten zien.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.