Meer en meer leef ik vanuit een staat van puur bewustzijn. In 2020 komt het ene na het andere boek op mijn pad die mij helpt hier de volgende stap in te maken. Het begon met het Surrender Expriment van Michael Singer, toen Dying to be me van Anita Moorjani, toen The 7 Spiritual Laws of Success van Deepak Chopra en nu The Power of Now van Eckhart Tolle. Al deze fantastische schrijvers leven ieder op hun eigen wijze een leven vanuit puur bewustzijn. In deze blog vertel ik over wat dit precies betekent en geef ik er ook een vernieuwende blik op hoe ik als wetenschapper het cliché des wetenschappers doorbreek. 

Denken (jouw mind) en bewustzijn zijn niet synoniem. Denken is maar een klein aspect van bewustzijn. Gedachten kunnen niet bestaan ​​zonder bewustzijn, maar bewustzijn heeft geen gedachten nodig. 

Verlichting betekent boven het denken uitstijgen. In de verlichte staat gebruik je nog steeds je denkvermogen als dat nodig is, maar op een veel meer gefocuste en effectieve manier dan voorheen. Je gebruikt het voornamelijk voor praktische doeleinden, maar je bent vrij van het onvrijwillige interne dialoog en er is innerlijke stilte. 

Als je je mind gebruikt, en vooral als er een creatieve oplossing nodig is, dan slinger je om de paar minuten heen en weer tussen gedachte en stilte, tussen mind en niet-mind. Niet-mind is bewustzijn zonder gedachte. Alleen op die manier is het mogelijk om creatief te denken, want alleen op die manier heeft het denken enige echte kracht. Alleen het denken zelf wordt, wanneer het niet langer verbonden is met het veel grotere rijk van bewustzijn, snel onvruchtbaar, krankzinnig, destructief. De mind is in wezen een overlevingsmachine. 

Aanval en verdediging tegen andere minden, het verzamelen, opslaan en analyseren van informatie – daar is het goed in, maar het is helemaal niet creatief. Alle echte kunstenaars, of ze het nu weten of niet, creëren vanuit een plaats zonder mind, vanuit innerlijke stilte. De mind geeft dan vorm aan de creatieve impuls of het inzicht. 

Zelfs de grote wetenschappers hebben gemeld dat hun creatieve doorbraken kwamen in een tijd van mentale rust. (Dit is wat ik in mijn masterclass ‘Rust in uitvoering’ het bewust rusten noem gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waarvan het heel belangrijk is dat je hier iedere dag ruimte voor maakt). 

Het verrassende resultaat van een landelijk onderzoek onder Amerika’s meest vooraanstaande wiskundigen, waaronder Einstein, om hun werkmethoden te achterhalen, was dat denken ‘slechts een ondergeschikte rol speelt in de korte, beslissende fase van de creatieve daad zelf’. De simpele reden waarom de meeste wetenschappers niet creatief zijn, is niet omdat ze niet weten hoe ze moeten denken, maar omdat ze niet weten hoe ze moeten stoppen met denken!

Ik geloof er in dat ik als wetenschapper juist zo goed mijn onderzoek kan doen doordat ik door middel van mijn spiritualiteit ook geleerd heb om mijn mind stil te leggen. Weer de EN/EN waar ik voor sta. Door tijd vrij te maken voor bewust rusten, mediteren, visualiseren, intenties uit te zetten, enz. naast het denken dat ook nodig is. En het daarin anders te doen dan wat we van wetenschappers gewend zijn. Het cliché van ‘de wetenschapper’ daarmee ook doorbreken.

Wil jij ook leren om vanuit innerlijke stilte creatieve doorbraken te krijgen? Wil jij ook meer afstand doen in jouw dagelijkse leven van jouw mind, en meer gaan leven vanuit jouw bewustzijn?

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.