Heel vaak hoor je ondernemers zeggen ‘ik heb duizenden euro’s uitgegeven aan zelfontwikkeling’. Ik merk als Projector daar soms onzuiverheid in. Of dat het niet klopt, of dat ze er hun identiteit aan ophangen. Daarnaast vind ik dat in ondernemersland in dit soort uitspraken er zo weinig transparantie is. Waar heb je dat dan allemaal aan uitgegeven? Welke trajecten heb je gevolgd? Welke coaches heb je gehad? Ik kreeg de inspired action om alles wat ik aan zelfontwikkeling heb gedaan de afgelopen jaren voor jou in kaart te brengen. Zodat je een keer echt een kijkje in de keuken krijgt. Dat kijkje geef ik je in deze blog.

Allereerste vind ik het een belangrijke disclaimer dat er geen goed of fout is, en dat meer ook niet per definitie beter betekent. Het is precies zoals dat vanuit Human Design wordt geteacht: het is energetisch correct voor jou wat jij doet en hebt gedaan, en waar jij je goed bij voelt en hebt gevoeld. Dit is gewoon een kijkje in de keuken om meer transparantie in het ondernemerschap te creëren. Dat is dan ook wat het is, niet meer en niet minder. Misschien inspireert het je of mag ik dingen aan je doorgeven waar ik zelf zo enthousiast over ben of die mij veel hebben gebracht. Doe er mee wat in lijn is met jou.

Wat ik aan zelfontwikkeling heb gedaan

Allereerst is het goed om te benoemen dat ik heel veel zelfontwikkeling ook te danken heb aan de vele boeken die ik heb gelezen. Een paar daarvan kun je hier terugvinden onder ‘Favorieten’. Aanvullend op de boeken heb ik vanuit mijn promotieonderzoek ook vele wetenschappelijke artikelen gelezen rondom vrouwelijk ondernemerschap, innerlijke conflicten, conflicten met de ander, business performance, individuele groei, team composities, job-fit. Dit laat ik in deze blog er even allemaal buiten. Ik deel nu de producten en diensten waar ik gebruik van heb gemaakt. Dit geef ik per jaar weer.

2014

Voor mijn gevoel begon mijn innerlijke transformatie in 2014. Dat was het moment dat ik besloot om EMDR therapie te gaan doen.

 • EMDR therapie bij Carla Oude Lenferink. Ik heb toen van februari t/m november 2014 volgens mij iedere maand een sessie bij haar gehad, met soms wat langer ertussen. Volgens mij kostte dat toen 95 euro inclusief btw per sessie. We hebben zowel het seksueel misbruik als het pesten toen aangekeken. 

2015 –  2016 – 2017

Na mijn wereldreis van december 2014 t/m juni 2015 besloot ik dat ik graag iets met mindfulness wilde doen. Ik was toen zo nieuw in de hele wereld van zelfontwikkeling, dat ik niet zo goed wist waar te beginnen. Ik weet nog dat ik toen zag dat de Bewustzijnschool ging openen en ik besloot daar in oktober 2015 naartoe te gaan. Samen met Marieke van Meijeren namen we haar lessenschema door om te kijken wat op dit moment fijne lessen zouden zijn voor mij. Ze noemde onder andere de les van Desiree Botterman op donderdagavond. Daar ging ik nietsvermoedend heen. 

 • Desiree Botterman. Desiree gaf op donderdagavond de mindfulness les ‘Liefde voor jezelf en de ander’. Doordat de Bewustzijnschool net open was, heb ik heel vaak Desiree helemaal voor mezelf gehad en konden we 1,5 uur helemaal de diepte in gaan. Volgens mij betaalde ik toen 69,95 per maand voor een abonnement bij de Bewustzijnschool. Ik heb af en aan in 2015, 2016 en 2017 lessen bij Desiree gevolgd. 

2018

In november 2017 ging ik naar de Kamer van Koophandel en schreef ik me in met mijn toenmalige bedrijfsidee en naam. Van september 2017 t/m maart 2018 heb ik 6 maanden nodig gehad om mijn focus te vinden. Ik voelde helemaal geen joy bij mijn bedrijf ‘The Why of Learning’ waarbij ik mij als onderwijskundige profileerde. Je kon bij mij terecht voor accreditatietrajecten, onderwijsbeleid, ontwikkelen van onderwijs. Ik had nog geen website of niets, deelde op LinkedIn of er iemand een koffie wilde drinken, maar daar reageerde vrijwel niemand op. Ik heb toen wel een aanbod gekregen aan te sluiten bij Shitaway, wat een businessidee was voor jongeren. Maar na twee maanden voelde ik die ook niet en stopte ik. Daarnaast ontving ik parallel hieraan een berichtje van een man via LinkedIn die jong professionals coachte. Ik heb toen volgens mij maandelijks met hem afgesproken. Geheel voor niets en vrijblijvend. Hij hielp mij mijn focus te vinden, waardoor ik in februari 2018 voelde: ik wil me op het empoweren van vrouwen gaan richten. Meer dan dat wist ik niet. Vervolgens woonde ik een webinar van Simone Levie bij in maart 2018. Ik had nog nooit van haar gehoord. Maar na haar webinar wist ik: ik moet MPOP kopen. Dit was de start van een jaar waarin ik veel kocht en volgde. 

 • MPOP Simone Levie in maart 2018 voor 3626,37 inclusief btw. Toen ging alles in een mega stroomversnelling. Ik volgde haar training iedere week en na zeven maanden stond in oktober 2018 mijn aanbod. (Totaal niet volgens mijn Human Design, want ik had alles zelf bedacht en geïnitieerd). 
 • Zelfliefde – 6 weekse training van Desiree Botterman. In juni 2018 volgde ik deze training voor 180 euro inclusief btw. 
 • Event Simone Levie op 21 juni 2018 voor 81,07 inclusief btw. Ik vond het zo inspirerend om online omringd te zijn door ondernemers, dat ik ook graag een keer live omringd wilde zijn door ondernemers. Dit was het eerst live event voor mij als ondernemer waar ik naartoe ging. 
 • Instagram Master van Eelco de Boer voor 211,75. Ik had de smaak te pakken met events en trainingen. In juni 2018 volgde ik een webinar van Eelco de Boer en kocht zijn Instagram training. Die heb ik misschien één keer geopend gehad. Ik kocht dus vanuit een tekort en dit was de eerste training die ik ooit kocht waar ik niets mee deed.
 • Productiviteit on fleek van Charlotte van ‘t Wout. In juni 2018 kocht ik deze training voor 15 euro inclusief btw volgens mij. Dit was de allereerste Instagram cursus van Charlotte.
 • Worth it cursus van Charlotte van ‘t Wout voor 57 euro inclusief btw. 
 • Dolly live voor 81,07 inclusief btw. Op 7 november 2018 ging ik naar Dolly live. Ik had ook rondom live events de smaak te pakken, want ik vond het zo heerlijk om omringd te zijn door ondernemers. Nu snap ik dat ook vanuit de Human Design kennis die ik nu heb. Dat is mijn 4 profiel die super blij wordt van netwerken.  
 • The Golden Circle van Simone Levie. Deze heb ik tijdens de Black Friday winactie gewonnen in november 2018. Ik won toen het programma van 15.000 euro dat er nog zou komen en ik mocht een keer op haar podium komen spreken. Uiteindelijk ben ik hier door de wereldreis, mijn zwangerschap en bevalling in april 2021 mee gestart. 
 • Healing door Marissa Klouwer voor 150 euro inclusief btw. Op 20 november 2018 ging ik samen met mijn moeder naar Marissa toe. Dit was toen voor mijn moeder, en in januari ging ik toen zelf nog een keer.
 • Desiree Botterman. Ik ben sinds 2015 altijd 1 op 1’s bij Desiree blijven doen. Dat doe ik nu nog steeds. Niet op consistente basis, maar wanneer dat ik voel dat het weer mag. Soms zitten er maanden tussen de sessies, soms wat korter op elkaar. Doordat ik haar aan veel klanten heb geholpen, helpt ze mij na het geven van haar cursus in juni voor niets.  

2019

In 2019 ging ik samen met mijn man voor 10 maanden op wereldreis. We vertrokken op 1 april 2019. Ik had tot dan toe in één jaar zo veel aan zelfontwikkeling gedaan, dat ik voelde: de aankomende tien maanden doe ik even niets en ga ik het eerst even allemaal integreren. Dat lukte niet helemaal.

 • Handanalyse bij de Handcoach voor 211,75 inclusief btw. Deze analyse deed ik begin januari.
 • Full Moon Soul Family gathering van Marissa Klouwer voor 10 euro inclusief btw. Dit was in januari 2019. 
 • Voor altijd vrij event van Eelco de Boer voor 605 euro inclusief btw. In januari 2019 volgde ik zijn event en dat was echt zo fantastisch! Mijn 4 profiel werd super blij van drie dagen omringd te zijn door super inspirerende ondernemers.
 • Voor altijd vrij event van Eelco de Boer voor 242 euro. Op het event in januari besloot ik me meteen tegen de early bird prijs in te schrijven voor de volgende editie in maart 2019. 
 • Jennifer Camron voor 3258,80 inclusief btw. Vanaf januari 2019 t/m februari 2020 had ik voor het eerst een business coach. Dit bedrag bestaat uit de kosten voor de intake en vervolgens 214,20 inclusief btw per maand.  
 • Human Design reading bij Sjoukje de Haas voor 177,87 inclusief btw. In september 2019 ontving ik mijn reading en dat was mijn allereerste kennismaking met Human Design! Little did I know hoe dit mijn toekomst zou veranderen. 
 • Take the leap membership van Charlotte van ’t Wout voor 59,29 per maand. Dit membership liep t/m maart 2020. Dus dit was 6 keer 59,29 = 355,74. 
 • Heal your business event van Muk van Lil voor 51 euro inclusief btw. 

2020

 • Jennifer Camron voor 428,40 inclusief btw. Dit was precies nog twee keer 214,20 voor januari en februari. 
 • Online sessie van Marissa Klouwer voor volgens mij 30 euro inclusief btw. 
 • Karmische erfbelasting loslaten via pendelen bij Erik Soors voor 50 euro ex btw. Toen ik terug kwam van de wereldreis ben ik samen met mam naar Erik Soors gegaan om daar karmische belasting weg te halen rondom het zwanger willen worden en overvloed ontvangen. Ik had de angst dat ik zwanger zou worden van een kindje waar iets mis mee zou zijn, en in die sessie bleek dat dit van mijn oma was. Drie maanden later was ik zwanger van onze prachtige gezonde dochter. 
 • Worth it cursus van Charlotte van ’t Wout voor 59,29 euro. Deze cursus had ik al in 2018 gevolgd, maar heb ik in 2020 vanuit een tekort nog een keer gekocht. Ik heb deze tweede editie nooit gevolgd. 
 • Storyselling van Zarayda Groenhart voor 45,98. Ook deze cursus kocht ik in dezelfde week vanuit een tekort. Ik heb 1 les gekeken en er verder nooit meer iets mee gedaan. Dit was voor mij wel een teken dat – ondanks dat dit allemaal super waardevolle producten zijn -, de motivatie om iets te kopen altijd aligned moet zijn. 
 • Moneyfesteren van Willemijn Welten. In augustus 2020 won ik deze cursus van Willemijn tijdens een winactie. Ik heb deze cursus tot nu toe nog niet gevolgd.
 • Luisterkind afstemming van Silvie Janssen voor 55 euro inclusief btw. Dit was de eerste keer dat ik een luisterkindafstemming liet doen en ik vond het fantastisch!
 • De training Vrouwengrond van Brechtje Schoofs voor 698 euro. Dit was een online en offline training voor 4 maanden om meer in mijn vrouwelijke energie te zakken. 
 • NEI behandeling van Minke Tijssen voor 35 euro inclusief btw. In september kreeg ik zwanger van Jada een bloeding. Ik heb toen een behandeling bij Minke gehad zodat zij kon testen met haar biotensor of alles goed ging met de baby in mijn buik. Dat was gelukkig zo. 
 • De tweede luisterkind afstemming van Silvie Janssen voor 75 euro inclusief btw. 
 • Sessies bij Desiree Botterman. Ik deed dit jaar ook weer een aantal super waardevolle innerlijk kinderwerk sessies bij Desiree wanneer ik voelde dat ik er zelf niet uit kwam.
 • Misschien wel de allergrootste onbetaalbare vorm van zelfontwikkeling: op 25 december 2020 mama worden van onze prachtige dochter Jada. De zwangerschap, bevalling en het moederschap hebben mij zo ongelofelijk veel gebracht. 

2021

Op 25 december 2020 werd ik moeder van onze prachtige dochter Jada en had ik t/m april mijn verlof. Die maanden heb ik helemaal niets gekocht of gevolgd, maar vooral heel veel gelezen en van mijn kleintje genoten. Ik deed toen in februari 2021 met een groep vrouwen de 42 dagen uit Verwacht Wonderen van Gabby Bernstein. Dat was ook echt lifechanging om naar mijn innerlijke gids te leren luisteren. Business wise bouwde ik verder aan mijn funnels samen met mijn online business manager. Hier waren we in 2020 al mee begonnen en dit hebben we samen volledig volgens de drie boeken van Russell Brunson gedaan. Ook voor het adverteren waar ik in april mee begon (na een paar eerdere pogingen in 2018 en 2019, maar dat was kort en totaal niet professioneel en goed adverteren. Ik wist echt niet wat het inhield). Voor het adverteren mocht ik mee kijken met de cursus die mijn online business manager van Rachel Pedersen had gekocht. Die heb ik dus via haar gevolgd.

 • Desiree Botterman. Ook dit jaar had ik net als ieder ander jaar weer een aantal sessies bij Desiree wanneer ik die mocht ontvangen.
 • Golden Circle van Simone Levie die ik had gewonnen. In April 2021 begon ik aan dit driejarig membership. 
 • Familieopstelling van Katelijne Vermeulen. Als onderdeel van de Golden Circle had ik in april 2021 de familieopstellingen dag met Katelijne. Wauw, dat was echt zo fantastisch! En ook zo fijn om na twee jaar in real life weer onder de ondernemers te zijn. 
 • Vlindermassage van Milou van Toor. In mei ontving ik van Milou als gift een hele fijne vlindermassage. Dat was zo bijzonder!
 • Een reading door medium Anton voor 25 euro inclusief btw. In juni kwam Anton op mijn pad en liet ik mijn aura op afstand door hem lezen. Dat was super interessant!
 • NEI behandelingen van Minke Thijssen in juni, september en december voor 75 euro inclusief btw. Door de behandelingen voor Jada kon ik Jada beter geven wat ze nodig had en ontwikkelde ik mezelf nog meer in het moederschap. 
 • Huisreiniging van Henk Janssen voor 75 euro inclusief btw. Uit de behandelingen van Minke bleek dat ons appartement op zware oorlogsgrond stond die zij niet via haar biotensor kon losmaken. Jada had hier last van, want er bleven ook oorlogszielen terugkomen op haar kamer die zij voelde. Uiteindelijk heb ik toen een huisreiniging gedaan bij Henk en dat ga ik nu altijd doen als we op een nieuwe plek gaan wonen. Dit heeft energetisch zo veel gedaan. 
 • Vet verdienen met verkopen en vet verdienen met webinars van Simone Levie. Als onderdeel van de Golden Circle krijg je toegang tot al haar programma’s. Dit jaar heb ik een deel van beide programma’s gevolgd.
 • Een Mastermind dag met Simone Levie. In oktober 2021 had ik als onderdeel van de Golden Circle een mastermind dag met Simone. Dat was super waardevol! En heel fijn om weer onder de ondernemers te zijn. 
 • Luisterkind afstemming bij Ilse Lamers voor 45 euro inclusief btw. Silvie Janssen was gestopt met luisterkind afstemmingen en ik wilde er heel graag weer één. Ilse kwam op mijn pad en ook nu mocht ik weer een prachtige super waardevolle afstemming ontvangen. 
 • Ayahuasca ceremonie en breathwork tijdens mijn retreat voor 150 euro inclusief btw. Dit werd verzorgd door Anna van I am Aware. Ayahuasca heeft echt voor mega transformaties gezorgd. Ik zou dit ook iedereen aanraden! Mocht je dit graag willen, dan nodig ik je uit om van 15 t/m 19 augustus mee te gaan op mijn Human Design & Ayahuasca retreat. Dit is iets wat ik al jarenlang wilde, maar iedere keer klopte de timing niet. Dit keer wel, en wauw: magic!
 • Human Design reading van Hester van Rooijen. Deze gaf ze mij voor niets omdat ze het zo fantastisch vond alle readingen voor de deelnemers van mijn retreat te mogen doen. 
 • Netwerkdiner van Kim Rietvink voor 71,39 inclusief btw. Mijn 4 profiel werd hier zo ongelofelijk blij van! Dus dat was ook direct een voornemen voor 2022: meer in real life connecten met ondernemers. 
 • Reading van Sterrenvrouw voor 147 euro inclusief btw. Mariëlle maakte voor mij een jaarreading voor 2022. 

2022

Dit jaar voelde ik dat ik weer een coach aan mijn zijde wilde. Na twee jaar zonder (business)coach was het weer tijd voor een coach. Ik voelde in de energie dat die coach op mijn pad zou komen, maar ik had nog geen duidelijk vermoeden wie het zou zijn. Via mijn PhD, en in december 2021 kwamen er in twee weken tijd drie coaches op mijn pad. Het Universum bracht ze op magische manieren via de yogaschool, het netwerkdiner van Kim en via Instagram. Uiteindelijk werd het Selina Martin. Ik wilde heel graag in 2022 een Embody the Vision dag bij haar doen en mijn boodschap nog meer vertalen naar beeld en kleding. We boekten in de laatste week voor kerst een call nadat ik dat die week al bij haar in de week had gelegd. Uit de call kwam toen het Express Your Expansion traject van Selina, wat we beiden niet zagen aankomen. Dit was een traject van 10.000 euro (ex btw) voor 5 maanden. Ik moest hier een aantal nachtjes over slapen met mijn emotionele autoriteit, want zoals je in de vorige rijtjes hebt kunnen zien, had ik nog nooit meer uitgegeven dan de 3626,37 voor MPOP en dat had ik toen al met knikkende knietjes gedaan. Al is het dat iedere euro waard geweest. Want het bracht mij in beweging. Ik kreeg alle signalen, dus besloot ik het te gaan doen.

 • Express Your Expansion Traject van Selina Martin voor 12.100 euro inclusief btw. Dit is een traject van 5 maanden dat loopt van februari t/m juni. Selina vliegt ook allemaal facilitators in, waardoor ik een reiki healing kreeg van Sophie Brokmann en nog een KAP sessie ga ontvangen van Florine Gabriel en een Gene Keys reading van Erna Zuidhoek. 
 • NFT cursus van Lisanne van NFT Wegwijs voor 298,87 euro. Ik ben al jaren met mijn money mindset bezig (zoals je kunt zien voornamelijk via boeken) en ik voelde dat ik me in NFT’s mocht gaan verdiepen.
 • Twee Familieopstellingen + systemisch werk dagen van Katelijne Vermeulen als onderdeel van The Golden Circle. In maart had ik deze twee dagen weer en dat was opnieuw geweldig!

In 2022 staat verder nog gepland: 

 • Familieopstelling samen met mijn moeder bij Ryanne van Hulst voor 250 euro inclusief btw. 

Daarnaast heb ik ook veel gratis dingen gevolgd. Zoals de ‘Geld challenge’ en ‘Van bezoeker tot klant challenge’ van Simone Levie, de ‘Maan challenge’ van Dolly en de ‘Manifestatie Challenge’ van Eva Mangal. Ik heb de free bundle gevolgd van Kiara Maree, webinars gevolgd van Eelco de Boer en rondom Human Design heb ik mezelf daar helemaal in ontwikkeld door boeken, blogs en podcasts. Ook via verschillende podcasts heb ik mezelf ontwikkeld, bijvoorbeeld door die van Kim Munnecom, The School of Human Design, Celine Charlotte en Michael Pilarczyk. Dat komt en gaat in fasen. In deze blog zie je dus de zelfontwikkeling waarvoor ik betaald heb, maar er is ook enorm veel aan gratis dingen geweest waardoor ik me enorm heb ontwikkeld.

Ik hoop je met deze blog inzicht te hebben gegeven in mijn eigen voorbeeld als ondernemer in wat ik aan zelfontwikkeling heb gedaan. Zoals je kunt zien heb ik er inderdaad duizenden euro’s aan uitgegeven. Maar bij vrijwel alles was het dat iedere euro waard. Ik zie het daarnaast ook als een soort hobby. Waar mijn man duizenden euro’s aan mountainbiken en wielrennen uitgeeft, wat zijn grote passie is, doe ik dat met zelfontwikkeling.

Als we het dan over zelfontwikkeling hebben. Mocht je in jouw design willen duiken, dan kan dat op de volgende manieren:

 • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

 • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven met de basis, content, marketing, positionering by design, wat de klant van jou verlangt + jouw raadgevers of jij wel of niet op jouw pad zit

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

 • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.