Steeds meer mensen hebben last van hooggevoeligheid en steeds meer kinderen laten onevenwichtig gedrag zien. Waar komt dit door? Dat leg ik in deze blog uit. Zelf ben ik ook hooggevoelig en val ik binnen de hoog sensitieve personen onder het kleine groepje van de high sensation seekers. Waar ik tot op heden enkel vanuit de wetenschap meer over hsp en hss leerde, is daar sindskort de spirituele uitleg aan toegevoegd. Daardoor viel er voor mij zo veel op z’n plek. Deze inzichten gun ik jou ook! Daarom is deze blog voor jou. Het bevestigde voor mij ook weer waarom Science en Spirit elkaar zo mooi aanvullen. Ik ga je nu toelichten waarom vanuit de spirituele bril steeds meer mensen last hebben van hooggevoeligheid en steeds meer kinderen onevenwichtig gedrag laten zien. 

Dit wordt veroorzaakt door een grote gevoeligheid en een gebrek aan energetische grenzen. Wat er bij deze kinderen en volwassenen gebeurt is dat de vrouwelijke energie in deze mensen sterk ontwikkeld is, maar dat er onvoldoende gebruik wordt gemaakt van de mannelijke energie. Hun hartchakra staat dus open (vrouwelijke energie), maar het vermogen om nee te zeggen en jezelf te beschermen wordt onvoldoende gebruikt (de mannelijke energie).

Waarom is dat zo? Dit komt volgens Pamela Kribbe (2016) omdat er een taboe is ontstaan op de mannelijke energie. Voor jezelf opkomen en krachtig optreden is ‘negatief’. Op dit moment wordt er te weinig beseft wat mannelijke energie werkelijk is, en hoe deze op een volwassen en evenwichtige manier kan worden toegepast. 

We zijn doorgeslagen naar het toepassen van de vrouwelijke energie: een groot empathisch vermogen hebben, echte verbinding maken en open communiceren. Wat prachtige eigenschappen zijn, maar als je jezelf hier niet in beschermd en geen grenzen aangeeft (de mannelijke energie), dan:

  • Geef je meer dan dat je ontvangt en vind je het zelfs wellicht lastig om überhaupt te ontvangen.
  • Dan kun je in het verbinding maken met anderen geen grenzen aangeven, waardoor mensen over jouw grenzen heen gaan. Dat kan fysiek zijn, maar ook energetisch. Dat je bijvoorbeeld iedere keer helemaal gesloopt thuis komt van het samenzijn met mensen die je geen energie geven. 
  • Zeg je veel te veel ‘ja’ op dingen waar je eigenlijk een ‘nee’ voelt. 

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van een overvloed aan vrouwelijke energie en een tekort aan mannelijke energie. We hebben beiden nodig. Het is zo belangrijk dat de mannelijke en vrouwelijke energie met elkaar in balans zijn.

Wanneer deze in balans zijn leef je vanuit de volwassen hartgedragen mannelijke energie die volledig in verbinding staat met de vrouwelijke energie. De mannelijke energie vertegenwoordigt hierbij het naar buiten gerichte, actieve, zichzelf manifesterende principe in ieder van ons. Dit is een noodzakelijk aspect voor alles wat wij als mens manifesteren en creëren. Het is ook een natuurlijke aanvulling op het vrouwelijke aspect van ontvankelijkheid: empathie en naar binnen gericht zijn. Je leert daarbij van binnen (het vrouwelijke) naar buiten te treden (het mannelijke) vanuit de hartgedragen energie op zielsniveau. Heel veel mensen doen dit nog andersom: zij laten de buitenwereld bepalen hoe ze zich van binnen voelen, waardoor zowel de mannelijke als vrouwelijke energie vanuit het ego ontstaan en echte verbinding met de ziel ontbreekt. 

Mannelijke en vrouwelijke energie zijn volstrekt gelijkwaardig en vormen samen een geheel. Ik moet hier zelf altijd aan yin en yang denken: de prachtige weergave van vrouwelijke en mannelijke energie waarbij zo goed zichtbaar is dat ze een geheel zijn. Mannelijke energie is niet per definitie ego gebaseerd, en vrouwelijke energie is niet zwakker dan de mannelijke energie. 

Het is tijd om de mannelijke energie te gaan omarmen en ons er voor te openen. Dit is vooral essentieel voor vrouwen met een open hart centrum die belangstelling hebben voor spiritualiteit en innerlijke groei en neigen naar hooggevoeligheid. 

Waarom vinden zo veel vrouwen het moeilijk zich voor de mannelijke energie te openen? In veel vrouwen blijken nog oude vijandbeelden ten aanzien van mannelijkheid te leven (Kribbe, 2016). Zo zijn er bijvoorbeeld herinneringen aan ongelijkwaardigheid, vernedering en seksueel misbruik. Die kunnen voortkomen uit jouw huidige leven of uit vorige levens. Die herinneringen leven niet alleen op individueel niveau, maar ook op collectief niveau in het vrouwelijke bewustzijn. Door deze littekens en herinneringen geven je een gevoel van wantrouwen richting de mannelijke energie en richting mannen. 

Een deel van jou is daardoor afgesloten geraakt. Het wil namelijk niet de pijn uit het verleden herhalen. Dit is het gebied van de buik. In veel vrouwen is dit gebied onbewoond geraakt omdat zij zich hieruit hebben teruggetrokken.

Dit is exact wat er bij mij is gebeurd. Door een verschrikkelijke ervaring met een man als tiener ben ik verwijderd geraakt van mijn mannelijke energie. De pijn zat zo diep dat ik die niet meer wilde voelen. Zonder dat ik het door had sloot ik het gebied van de buik sinds die gebeurtenis af. Het raakte onbewoond. 

Wanneer je je afsluit voor de mannelijke energie en deze wantrouwt, heeft dat grote gevolgen. Niet alleen je relaties met mannen zullen onbevredigd zijn, maar ook de relatie met jezelf. Ook dit kan ik volledig beamen. In 2014 besloot ik hier EMDR therapie voor te gaan doen, omdat ik ondertussen 5 jaar vrijgezel was, de verkeerde mannen aantrok of me verloor in dates en de relatie met mezelf volledig was kwijt geraakt. 

Ik had tot die tijd mijn eigen kracht onderdrukt doordat ik de mannelijke energie in mezelf ontkende. Ik ontkende een wezenlijk aspect van mijn eigen ziel. Daardoor voelde ik me onvolledig, gevoelig en kwetsbaar voor onevenwichtige relaties met mannen. De relaties die ik aantrok weerspiegelden mijn relatie met mijn mannelijke energie: er was een dynamiek van hevige aantrekking en afstoting bij veel van mijn dates, waarbij ik me vaak veel te afhankelijk opstelde. Ik voelde ook een gebrek aan veiligheid en zekerheid. 

Totdat ik het roer omgooide. Om weer in mijn kracht te komen staan ging ik mijn individualiteit omarmen, in evenwicht geven en ontvangen en mijn hartsenergie beschermen. Ik werd een geheelde vrouw: onafhankelijk en zelfbewust die kan liefhebben zonder zichzelf te ontkennen. Dit is precies wat ik aantrok in de relatie met Arnoud. Ik genoot en geniet zo ontzettend van onze liefde en verbondenheid! 

Tegelijkertijd geniet ik van mezelf te ontplooien in mijn unieke gaven en talenten, geniet ik van mezelf, kan ik tegenwoordig heel goed overvloed ontvangen en heb ik mijn eigen leven binnen onze relatie gecreëerd. Dit voelt iedere dag als een feestje en daar ben ik intens dankbaar voor.

Ik wantrouw de mannelijke energie niet langer. Ik weet nu dat ik beiden nodig heb. Het is een deel van mezelf waar ik gebruik van maak en waarin ik niet meer emotioneel afhankelijk ben van een mannelijke partner. Ik ben vrouw en tegelijkertijd ziel. Arnoud is man en tegelijkertijd ziel. Onze beiden zielen omvatten zowel het vrouwelijke als het mannelijke. 

Dit is wat ik iedereen gun!