Toen ik onlangs in de environments dook op basis van veel uitnodigingen die ik daarover ontving, ontdekte ik dat mijn dochter Jada de Cave environment heeft. Ik vond dat zo’n verademing om deze informatie te mogen ontvangen. Ik kan nu namelijk nog beter haar een voedende omgeving bieden en dit ook meenemen in onze huizenjacht. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat het voor Cave mensen heel fijn is om zich terug te kunnen trekken op hun slaapkamer en dat deze kamer zo veel mogelijk op een grot mag lijken met dus maar één deur. Mocht Jada ooit een broertje en/of zusje krijgen, dan weet ik dat ik hem of haar, of als het meerdere broertjes of zusjes worden, niet bij Jada op de kamer leg. Daardoor kan Jada haar veilige haven behouden die haar voedt. Dat alleen al weten maakt dat ik Jada’s energie zo veel meer kan eren door haar het plekje te geven wat voor haar het beste werkt. Deze blog is niet alleen voor Jada, maar voor alle Cave mensen. 

Hoe belangrijk je environment is

Jouw environment vertelt jou welke omgeving voor jou het meest nourishing is. Jouw ideale omgeving laat jou zien waar jouw energie het meest comfortabel, fijn en gezellig aanvoelt. Door middel van jouw environment vind je een manier om jezelf van buiten naar binnen te voeden. Wanneer je dan in de voor jouw juiste omgeving bent, heb je een gezonder aura. Er wordt minder weerstand ervaren, wat ervoor zorgt dat je een gemakkelijker en uiteindelijk ook langer leven leidt. Je leest het: je environment is een belangrijk element! Zoals met alles in jouw Human Design blauwdruk kunnen er verschillende abstracte interpretaties zijn van environments, waardoor het belangrijk is voor jou om er zelf mee te experimenteren en de betekenis van jouw environment te vinden die bij jou past. Het gaat dus om ontdekken wat jouw environment uniek voor jou betekent en hoe jij voor jou elementen ervan in je leven kunt omarmen. 

Je environment wordt extra belangrijk na je eerste Saturnus terugkeer. Die vindt gemiddeld rond je 32eplaats. In onder andere de Human Design App kun je het exacte moment van jouw Saturnus terugkeer terugvinden. Als je jonger bent dan 32, dan zou je niet de focus moeten hebben op het zoeken van de juiste environment voor jou, omdat je dan nog jouw bewustzijn aan het ontwikkelen bent. Daardoor mag je als ouder ook altijd jouw environment eerder eren dan die van jouw kind. Dit betekent niet dat je er niet al iets mee kan doen. Zo is de tip voor Jada als cave kindje om haar in een kamer te leggen met slechts één deur voor ons een hele fijne tip om mee te nemen in ons nieuwe huis. 

Left and right ave environment: selective and blending

Er zijn zes environments: 

 1. Caves – Left/Selective, Right/Blending
 2. Markets – Left/Internal, Right/External
 3. Kitchens – Left/Wet, Right/Dry
 4. Mountains – Left/Active, Right/Passive
 5. Valleys – Left/Narrow, Right/Wide
 6. Shores – Left/Natural, Right/Artificial

Zoals je ziet heeft iedere environment een rechter en een linker variant. Dit heeft te maken met de stand van de transformatiepijil ‘environment’. In mijn blog over de vier transformatiepijlen leg ik dit verder uit. Wanneer de pijl naar links staat, houdt je van constante, gestructureerde en stabiele omgevingen. Wanneer deze pijl naar rechts staat, dan houd je van veranderende omgevingen. Bij mij staat de pijl naar rechts en ik heb een Market environment, waardoor ik dus een External Market Environment heb. Dit betekent dat er binnen de Cave environment er dus ook twee varianten zijn: de Selective Cave environment en de Blending Cave environment. De Cave environment geeft iemands persoonlijke voorkeursruimte aan, evenals hoeveel beweging en individuen erin zijn toegestaan. De Cave environment gaat echt over je veilig voelen. Het is daardoor belangrijk jezelf af te vragen: wanneer voel ik me wel veilig in mijn omgeving en wanneer niet? Cave mensen zijn binnen mensen die er meestal van dromen om buiten te zijn of een plek op het platteland te hebben, maar die binnenhuis gedijen in grotachtige omgevingen zoals een kelder of souterrain. Een open kantoor werkt minder goed voor deze mensen, en in de thuisomgeving beheersen ze de omgeving graag volledig, waarbij ze liever host zijn dan op bezoek gaan, en ze een cocon nodig hebben om goed in te kunnen slapen. Een inloopkast kan ook als grot fungeren, waarbij dat als een heerlijke plek wordt ervaren om na te denken en tot inzichten te komen. Waar je ze ook aan kunt herkennen? Aan dat ze het in huis het graag zo donker mogelijk willen hebben. 

Selective Cave  environment

Selective Cave mensen worden geprikkeld door hun omgeving en houden van kleine, grotachtige omgevingen die koel, donker, mag ook schemerig, kalmerend, stil en rustgevend zijn met maar één ingang. Dit zijn de typische introverte mensen. Voor Cave mensen werkt het ’t beste wanneer zij zelf kunnen bepalen wie er in hun cave komt en er ook weer uit gaat. Zij moeten zich veilig voelen en controle hebben over wat er in en uit hum omgeving komt. Daarbij staan ze het liefst met hun rug tegen de muur, zodat ze een gevoel van veiligheid voelen. Ze hebben een ruimte het liefst voor zichzelf, of als ze de ruimte moeten delen, dan maar met één ander. Toch geven ze er de voorkeur aan om alleen te zijn en zich bewust te zijn van wat er binnen in hen gebeurt. In huis slapen en werken zij het liefst in de kelder of de souterrain. 

Blending Cave environment

De Blending Cave mensen worden ontspannen door hun omgeving, waarbij ze ook houden van een afgesloten omgeving, maar bij hen gaat het meer over wie hun ruimte binnenkomt. Ze zijn meer open en flexibel als het gaat om het betreden en verlaten van hun heilige veilige ruimte, maar voelen zich absoluut beschermd wanneer ze alleen zijn. Echter vinden ze het ook fijn om in een omgeving te zijn waar anderen vrij kunnen bewegen, zoals een alledaagse of gemeenschappelijke omgeving met veel ingangen en veel ruimte voor beweging in vele richtingen. Bijvoorbeeld een nachtclub in de kelder of een bioscoop. 

De 8 tips voor Cave mensen

Vaness Henry deelt in haar blog 8 tips voor Cave mensen, die ik hier heel graag aan jou doorgeef en er mijn eigen verhalen aan verbind. Dit is ook precies mijn contentstrategie vanuit mijn 6 profiel: verhalen delen. Ik heb zelf geen onderzoeksprofiel (1, 2, 3), dus voor mij werkt het super om voort te bouwen op andere experts die het onderzoek al hebben gedaan en daar mijn eigen experiment met mijn verhalen aan te verbinden. Ik deel dit met je om in te laten zien dat we niet allemaal het wiel opnieuw uit hoeven te vinden, we niet alles over Human Design zelf hoeven uit te zoeken, maar dat je mag voortbouwen op anderen en dat je dan zeker niet onderdoet voor diegene die de kennis in pacht heeft. Door erover te schrijven en het bij mensen uit mijn omgeving te zien hoe deze environment werkt, wordt haar kennis ook mijn kennis en kan ik die weer verder gaan uitkristalliseren. We all walk each other home.

De 8 tips:

 • De kamer in de kamer

De inloopkast kan een enorm fijne therapeutische ruimte zijn voor een Cave mens. Daar zijn namelijk geen ramen en er is maar één ingang om er binnen te komen. Dit soort plekken zijn geweldig voor een Cave mens om een snelle reset te krijgen. Terwijl ik dit zo opschrijf denk ik: hoe geweldig zou het zijn om voor Jada met haar Selective Cave environment een inloopkast in haar kamer te maken waar het helemaal donker is en waar we een super fijne plek van maken. Cave kinderen worden aangetrokken tot zich te verstoppen in de kast of daar te spelen. Voor ouders werkt het net zo: is het even zwaar, ga dan in je kledingkast (als dat past) of in je inloopkast even op de grond liggen voor een kleine reset.

 • De raamloze badkamer

Ik moet zo gniffelen terwijl ik deze tip opschrijf. Wij hebben nu namelijk een badkamer zonder ramen. Ik vind dat zelf echt helemaal niks, want ik vind niets zo heerlijk als een raam open te kunnen zetten en natuurlijk daglicht te hebben. Mijn wens is om in ons nieuwe huis dan ook een kamer met ramen te hebben. Echter, voor Jada is dit een super fijne plek. Veel Cave mensen voelen zich ook aangetrokken tot de badkamer. Niet alleen voor een kleine reset, maar ook om er wat langer in te vertoeven. Tijdens het werk kan dit ook een veilige haven voor je zijn. Om even op de wc te gaan zitten. Veel wc’s hebben namelijk geen ramen. Het is niet zo dat Cave mensen een hekel aan ramen hebben, maar het ademt iets heel veiligs en therapeutisch voor ze om in een donkere ruimte te zijn met maar één ingang. 

 • De auto

De auto kan als een geweldige grot fungeren, vooral als deze in beweging is en niemand anders er in zit en er ook in kan. De auto is namelijk een besloten ruimte die de mogelijkheid heeft om je veilig en zeker te laten voelen. Het kan zelfs meditatief werken. Jij mag dus ook prima ritjes gaan maken om gewoon even tot rust te komen, ook als dat ritje geen doel heeft. Stiekem heeft het dat namelijk wel voor jou: het werkt als een reset. 

 • Zit tegen de muur aan

Voor Cave mensen is het belangrijk om controle te hebben over hoe anderen hen benaderen. Ze zien ze de ander bij voorkeur voordat ze hen zien. Wanneer je naar een openbare ruimte gaat, zoals een restaurant, vraag dan of je tegen de muur aan kunt zitten of neem zelf al deze plek in. Het is namelijk heel belangrijk voor jou om je rug veilig te houden, zodat jij altijd iedereen in het vizier hebt die jou nadert. 

 • Laat Cave mensen niet schrikken

Het is voor Cave mensen niet gezond om ze te laten schrikken of bang te maken. Vooral niet voor Cave kinderen. Het is zo belangrijk dat ze zich veilig voelen in hun ruimte, en ze laten schrikken kan zeer schokkend zijn voor hun systeem. Ze kunnen wel van horrorfilms en enge dingen houden en daartoe aangetrokken worden, maar alleen als ze relatief de controle hebben over datgene wat ze beangstigt. 

 • Een fort en verstopplekken

Je verstoppen op een knus plekje waar je je veilig en fijn voelt kan een dierbare herinnering zijn voor een Cave volwassene. Wanneer je Cave kinderen hebt, moedig ze dan aan om forten te bouwen. Het liefst met maar één ingang. Cave kinderen zijn dol op verstoppen onder bijvoorbeeld lakens of het op zoek gaan naar geheime verstopplekken. Als volwassene kun je worden aangetrokken tot de knusse hoekbank of stoel in de hoek van de kamer waar je helemaal je eigen plekje kunt creëren en het overzicht hebt op de ruimte. Nu ik dit zo opschrijf denk ik: Wauw, zo’n tipitentje zou echt iets voor Jada zijn voor bij ons in huis of in haar slaapkamer. Dan kan ze zich daar verstoppen. 

 • De kelder (man-cave)

Caves mensen worden heel blij van kelders! Bijvoorbeeld een gezellige kelder met een comfortabele bank, een warme kleine open haard, een hoop dekens, fijn gedimd licht. Dit is voor hen de ultieme droom. Cave mensen voelen zich namelijk van alle environments het meest comfortabel onder de grond. Het is voor hen een veilig gevoel om diep in de aarde te zitten. 

 • Achterin de ruimte

De plek achterin is voor jou. Of dat nou in een klaslokaal is, een collegezaal, een bioscoop of een seminar. 

Je environment is je manifesteerstijl

Jouw environment vertelt jou aanvullend ook wat jouw manier van manifesteren is. In les 14 en 20 van mijn Human Design in Business Training ontdek je de ‘Environment’ pijl die jou vertelt op welke manier jij mag manifesteren. Of je dat bijvoorbeeld actief mag doen door middel van visionboards maken, meditaties doen, affirmeren, journalen, of dat je dit passief mag doen door de stilte op te zoeken en in de natuur te zijn. Mocht je je graag verder willen verdiepen in Human Design, dan kan dat op de volgende manieren:

 • Doe mee aan mijn Human Design in Business Challenge – de gouden basis

Deze challenge is voor ondernemers (to be) die willen vertrouwen op wat ze voelen in hun lijf, waardoor ze authentieke en krachtige keuzes gaan maken in hun weg naar succes en  de stappen durven gaan zetten. Je stapt af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ en krijg inzicht in hoe jij het makkelijkst kansen creëert en soepel grote resultaten behaald door jezelf te zijn. Je gaat nog veel meer achter jouw unieke energie staan en in jezelf geloven. Doordat jij het waard bent en je dat in je diepste vezel voelt, ga je ontvangen wat je wenst. 

 • Ontvang een Human Design in Business Reading – gebruiksaanwijzing voor het leven met de basis, content, marketing, positionering by design, wat de klant van jou verlangt + jouw raadgevers of jij wel of niet op jouw pad zit

De Human Design in Business reading is een blauwdruk voor de ondernemer die haar unieke energie authentiek en ijzersterk in haar bedrijf wil neerzetten. Je wil krachtige content schrijven en authentieke marketing doen die naadloos aansluit op jouw unieke energie en de verlangens van jouw droomklant, zodat jouw droomklanten ‘ja’ zeggen. Je wil weten wat jouw talenten zijn, zodat je voor jezelf en jouw aanbod kunt gaan staan. Daar gaan droomklanten massaal op reageren en dat is wat je wenst.

 • Start direct met mijn Human Design in Business Training – voor als je een complete business by design wil

Dit is een online programma voor ondernemers die willen leren begrijpen en herkennen wat ze uniek maakt. Je wil zelfverzekerd(er) worden over volgende stappen en écht actie gaan ondernemen. Je wenst een krachtigere brand, vanuit een diepere authenticiteit. Een brand die consistent is en blijft groeien. Je wenst ook te ontdekken hoe jij persoonlijk overvloed aantrekt. Het lijkt je gewoon zo heerlijk om je business te runnen op een manier die goed voelt, waarbij het makkelijker, gestroomlijnder en meer verbonden voelt, en resulteert in meer overvloed, geluk en plezier. Daar kun je vandaag direct mee starten door in de training te stappen.