Hsp’s staan er om bekend dat ze in een situatie elk klein detail opmerken. 

Als je in een situatie elk klein detail opmerkt en het bovendien een complexe situatie is (dus veel dingen om te onthouden), of een heftige is (lawaaiig, druk), of die lang duurt (twee uur van en naar je werk moeten reizen), lijkt het me logisch dat je eerder uitgeput raakt, omdat je al die input moet zien te verwerken.

Anderen, die niet zoveel of niets opmerken van wat jij allemaal waarneemt, zullen minder snel moe worden.

Ze vinden het misschien zelfs raar dat je niet de hele dag een vreemde stad wilt verkennen dan ’s avonds ook nog zin hebt om naar de disco te gaan. 

Ze kletsen vrolijk door terwijl jij zou willen dat ze hun mond hielden, zodat je even rustig kunt nadenken.

 Zij gaan misschien graag naar een ‘gezellig’-restaurant of een feestje, terwijl jij van de muziek daar alleen al halfgek wordt. 

Dat is namelijk gedrag dat hsp’s zelf en anderen vaak opmerken: dat hsp’s snel gestrest raken van overstimulatie (waaronder sociale stimuli), of, wanneer ze hun lesje inmiddels geleerd hebben, dat ze dat soort uitdagende situaties eerder vermijden dan andere mensen.

Ook hier geldt weer: iedereen ervaart dit op zijn eigen manier. Sommige dingen herken je misschien wel, anderen helemaal niet.

Ik herken een aantal dingen heel sterk bij mezelf. Citytrips en vriendinnenweekenden bestonden regelmatig uit overdag winkelen of sight seeing en dan ’s avonds nog op stap tot in de late uurtjes.

Ik vond dat regelmatig best intens. Ik kan me zelfs nog herinneren in NYC dat ik na een dagje de toerist uit te hebben gehangen, we ’s avonds nog naar een biertuin gingen en toen nog naar een club. We waren op dat moment al 1,5 week vrijwel 24/7 samen met 3 vriendinnen. 

Het was super gezellig en alles klopte aan die avond.

Behalve dat ik aan het einde helemaal kapot was, ik in een hoekje heb zitten huilen en gewoon echt niet meer kon. Ik zag de anderen helemaal los gaan en de mooiste avond van hun leven hebben, maar ik kon niet mee.

Ik gaf aan naar huis te willen, maar zij hadden het veel te gezellig. Logisch!

Uiteindelijk heb ik gewacht totdat zij klaar waren om naar huis te gaan, en voelde ik me ondertussen een enorme ‘sjaak-afhaak’ en zat ik mezelf heel erg in de weg.

Nu zou ik het anders aanpakken. Ik zou alleen in een taxi zijn gestapt en naar ons hotel zijn gegaan. Dan hadden zij nog langer kunnen afzakken (want ik was een blok aan hun been in al naar huis te willen) en had ik eerder mijn me-time en rust gehad. 

Daarnaast weet ik nu ook dat ik down-tijd nodig heb om even op te kunnen laden. Die pakte ik toen tijdens die vakantie en andere vakanties helemaal niet. Gewoonweg omdat ik mezelf hierin nog niet voldoende kende en begreep, en daardoor ook niet wist wat ik nodig had. Op de ene dag pakte dat ook veel beter uit dan de andere. Dan lukte het me wel om die dag alles vanuit super goede energie te doen. Elaine N. Aron schrijft hierover: ‘Ieder hoog sensitief persoon is weer anders en dat kan ook van moment tot moment verschillen.‘. Precies dat dus: die avond in NYC voelde ik het heel intens, andere avonden niet of nauwelijks.

Nu weet ik dat – als ik zulke intense dagen voor de boeg heb – ik tijd alleen nodig heb om tussendoor even op te laden. Even een stuk in mijn eentje gaan wandelen, even lekker me terugtrekken op een plek waar ik alleen kan zijn en mediteren. 

Ik weet ook dat het slimmer is om 1 van de 2 dingen goed te doen, en het andere niet. Of in beide activiteiten rekening te houden met de ander, door spaarzaam met mijn energie om te gaan.

En ook dat ik hier open en eerlijk over mag zijn, zonder me ervoor te schamen. Die avond deelde ik niets met ze. Dit kwam omdat ik mezelf toen nog niet begreep. Dat maakte dat ik me onzeker voelde: Waarom sta ik niet net zo stralend op de dansvloer met de energie die zij hebben? Nu weet ik waarom dat zo is, heb ik mezelf daar helemaal in omarmd en durf ik daardoor keuzes te maken die goed zijn voor mij.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.

Aron, E.N. (1996). Hoog Sensitieve Personen.