Een tijdje geleden kreeg ik meerdere keren van volgers die ik nog nooit live heb ontmoet de opmerking dat ik een soort gelukzaligheid uitstraal. Ik vond dit een van de mooiste complimenten om te mogen ontvangen. Ik zie dit ook aan mezelf. Hoe verder ik me ontwikkel, hoe mooier ik mezelf vind worden. Ik kan met regelmaat naar mezelf in de spiegel kijken en zeggen dat ik mezelf er mooi of sexy uit vind zien. Dat voel ik dan ook echt tot in het diepste van mijn vezel. 

Maar ik merk ook dat dit te horen, of mijn gelukzaligheid te zien, bij anderen soms iets anders te weeg brengt. Een gevoel van ‘dat wil ik ook’, maar tegelijkertijd daar nog een tekort voelen van ‘maar ik voel het nog niet’. Of dat ik opmerkingen uit mijn directe omgeving krijg ‘jij bent voor het geluk geboren’, waar soms jaloezie doorheen schemert. Het is heel makkelijk om te denken dat ik voor het geluk ben geboren.

Maar om deze gelukzaligheid uit te stralen, die helemaal van binnen komt, heb ik een lange weg bewandeld. Ik moest eerst heel diep gaan, waarbij er een aantal triggers als een gebroken hart, een huisgenoot die vertrok, een op de loer liggende burn-out en een clash in de vriendinnengroep moesten ontstaan om aan mijn zelfliefde-reis te beginnen. (Ik ga hier dieper op in tijdens mijn podcast aflevering #26).

Nu, na ruim zes jaar in mijn zelfliefde reis, praat ik heel makkelijk over mijn heling. Ik weet nu dat het zo belangrijk is om te vertrouwen en te durven lsolaten. Ik weet nu ook dat het zo belangrijk is om de flow van het leven te durven volgen, no matter what. En dat dit dus ook kan betekenen dat je hele moeilijke keuzes moet maken om voor jezelf te kiezen. 

Maar ik zie ook in mijn coachings dat als ze even heel diep zitten, dat het moeilijk is om te bedenken waar te beginnen. Ik kon dat ook niet alleen. Zo ben ik na die triggers in 2013 en 2014 in therapie gegaan en heb ik onder andere mijn pesttrauma’s van de basisschool geheeld via EMDR. Daarnaast ben ik toen mindfulness lessen bij Desiree Botterman gaan volgen om meer van mezelf te leren houden. Toen leek alles zo donker en zat ik er helemaal doorheen.

Maar nu weet ik dat het antwoord simpeler is dan dat het lijkt. Ik weet namelijk wat voor mij het alles bepalende is geweest in mijn transformatie. En dat is het belang van zelfliefde. Het is zooooo belangrijk om een diepe liefde voor jezelf te voelen. 

We zijn allemaal met elkaar verbonden. Ieder van ons is een gift voor zijn omgeving, waarbij je elkaar helpt om te worden wie je bent, perfect samen levend.

To be you is to be love. 

Jij bent liefde. Dit is de les die het leven van Anita Moorjani – die in coma raakte en opgegeven was na al 4 jaar kanker te hebben – heeft gered. Velen van ons denken dat we nog steeds moeten werken aan geliefd zijn, maar dat betekent dat je in dualiteit leeft, omdat er een gever en ontvanger is. 

Te beseffen dat we allemaal liefde ZIJN overstijgt dit. Het betekent dat er geen scheiding is tussen jou en mij, en dat als ik me bewust ben dat ik liefde ben, dan weet ik dat jij dat ook bent. Als ik om mezelf geef, dan voel ik automatisch hetzelfde voor jou.

En dat is precies wat er nu met mijn gelukzaligheid gebeurt. Ik voel me gelukkig en hou van mezelf, en dat geluk maakt dat anderen gelukkig worden van mijn gelukzaligheid en dat ik zo van anderen kan houden.

Zo voel ik bijvoorbeeld ongelofelijk veel liefde voor mijn deelnemers van Your Life Your Conditions. Ik kan oprecht zeggen dat ik van ze hou. Iedere maand als we de maandelijkse coachcall hebben voel ik naderhand alleen maar intense liefde. En hoewel ik op mijn website niet communiceer dat ik 1 op 1 coaching doe, doe ik dit stiekem eigenlijk wel. Al mijn deelnemers mogen mij altijd appen of een berichtje via Instagram sturen en daar reageer ik altijd op.  Zo kan ik ze coachen wanneer ze in een dip zitten, hun cheerleader zijn als ze grote successen behalen, enz. Sommigen spreek ik daardoor vrijwel dagelijks. Anderen maken hier juist helemaal geen gebruik van. En dat is altijd goed, want als je ook daar weer met liefde naar kijkt, dan is er nooit een goed of fout. 

Waar ze soms het gevoel hebben dat ze mij stalken, laat dat ook direct hun belemmerende overtuigingen zien. Want ik voel alleen maar liefde, en vanuit die liefde is deze extra service ook spontaan ontstaan. En dit is precies waar Anita Moorjani ook over schrijft. Als we weten dat we liefde zijn, hoeven we niet te werken aan liefdevolle liefde voor anderen. In plaats daarvan hoeven we alleen maar voor onszelf te zorgen en worden we instrumenten van liefdevolle energie, die iedereen raakt waarmee we in contact komen.

Liefde zijn betekent ook dat je je bewust bent van het belang van het koesteren van jouw eigen ziel, het zorgen voor jouw eigen behoeften en jezelf niet altijd op de laatste plaats zetten. Hierdoor kun je te allen tijde trouw zijn aan jezelf en jezelf met volledig respect en vriendelijkheid behandelen. 

Mensen vragen zich soms af of er zoiets bestaat als te veel zelfliefde. Dat bestaat niet. Er bestaat niet zoiets als te veel liefde. Al wordt het vaak gezien als egoïstisch. Maar ook met betrekking tot egoïsme heb ik een totaal andere visie gekregen. Abraham Hicks teacht namelijk dat als je niet egoïstisch genoeg bent om voor jouw eigen vibratie te zorgen en in alignment te blijven met wie jij echt bent, dan kun je ander ook niets geven. 

En weet je wat het mooie is? Wanneer iemand jou egoïstisch noemt, zijn zijn of haar eigen vibraties duidelijk uit balans, want een aanpassing van JOUW gedrag zal hen niet in balans brengen. Hier zie je opnieuw weer de essentie van zelfliefde. 

Je kunt niet weggeven wat je niet hebt. Als je liefde bent, raak je niet uitgeput en heb je geen mensen nodig om de erkenning in te vinden. Mijn grootste les op het gebied van zelfliefde die ik in 2014 leerde is: vind de erkenning in jezelf. Dan krijg je automatisch liefde, omdat je jouw ware zelf bent.  

Ik ben Desiree Botterman nog iedere dag zo ontzettend dankbaar voor al haar prachtige teachings. En daarom heb ik besloten om haar 30 juli als gastspreker uit te nodigen voor mijn masterclass van juli. Desiree gaat een prachtige masterclass geven ‘Bevrijd jouw innerlijke kind van zijn onbewuste levenslast’ inclusief een live visualisatie om direct dat te gaan helen wat geheeld mag worden. Zodat je nog véél meer liefde voor jezelf en de ander mag gaan voelen. Dat is wat ik jou van harte gun!

Ik hoop dat dit blog over zelfliefde je mag inspireren.

In liefde,

Aniek