Afgelopen week ontving ik de volgende vraag: ‘Hee Aniek, ik heb even een vraagje over hoe ik goed kan ontspannen (minder prikkelbaar word) en er achter kom wat ik wel wil doen qua werk.’ Deze dame is ongelukkig met hoe de dingen momenteel in haar leven gaan. Haar waarheid is dat ze ongelukkig is met haar werk, wat als een feit voelt. Het voelt voor haar niet in orde, hoe hard ze ook probeert om er iets van te maken. Het voelt alles behalve bevrijdend. Ze zit niet op haar plek. Hoe graag ze ook hoopt op enige verbetering in de toekomst. 

Wat zij hier haar leven noemt, is eigenlijk haar levenssituatie. Een levenssituatie betreft namelijk psychologische tijd: het verleden of de toekomst. Bepaalde dingen in het verleden gingen niet zoals zij wilde dat ze gingen. Ze verzet zich nog steeds tegen wat er in het verleden is gebeurd, als ook dat ze zich daardoor verzet tegen wat nu is. Hoop op fijnere werkdagen of dat het tóch wel nog een leuke baan blijkt te zijn is wat haar op de been houdt. Maar hoop houdt je gefocust op de toekomst en deze voortdurende focus op ‘beter’ of ‘mooier’ zorgt er voor dat je het nu blijft ontkennen en je daarom je ongeluk in stand houdt.

Dit is voor heel veel van mijn deelnemers altijd zo’n eye-opener! Het klopt namelijk dat iemands huidige levenssituatie het resultaat is van dingen die in het verleden zijn gebeurd, maar het is niet jouw leven. Al voelt dat voor heel veel mensen vaak dus wel zo. Wanneer jij jouw leven en levenssituatie als één ziet, blijf je daar in vastzitten en houd je het ongeluk in stand. 

Hoe verander je dit? Vergeet even jouw levenssituatie en schenk aandacht aan jouw leven. Wat is het verschil, hoor ik je denken? Jouw levenssituatie bestaat in de tijd. Jouw leven is daarentegen nu. Daarom is het zo belangrijk om in het nu te leven. Wat ik altijd doe op het moment dat ik merk dat ik verzand in een levenssituatie, is dat ik mezelf terug haal naar het hier en nu door mezelf de vraag in het moment te stellen ‘Wat is op dit moment een probleem?’. Ik realiseer me dan dat er in het moment zelden een probleem is. Dat ik bijvoorbeeld heerlijk onder de warme dekens op bed lig terwijl ik zo met mijn hoofd in het verleden of de toekomst zat. Het huidige moment is dat heerlijke moment in bed. Voel maar eens even jouw heerlijke hoofdkussen. Ruik maar eens aan de geur van jouw lakens. Voel het comfort van jouw fijne matras. Dat is het leven.

Jouw levenssituatie kan dus vol problemen zijn – de meeste levenssituaties zijn dat – maar op ieder moment heb jij een keuze om jezelf daar uit te halen. Niet morgen of over tien minuten, maar nu. Probeer het maar eens uit: ‘Wat is op dit moment het probleem?’.

Als je vol problemen zit, is er geen ruimte voor iets nieuws om binnen te komen, geen ruimte voor een oplossing. Dus wanneer het je lukt, maak wat ruimte, creëer wat ruimte, zodat je het leven onder je leefsituatie vindt. Gebruik je zintuigen volledig. Wees waar je bent. Kijk om je heen. Kijk gewoon, interpreteer niet. Zie het licht, de vormen, kleuren, texturen. Wees je bewust van de stille aanwezigheid van elk ding. Wees je bewust van de ruimte waarin alles kan zijn. Luister naar de geluiden; veroordeel ze niet. Luister naar de stilte onder de geluiden. Raak iets aan – wat dan ook – en voel en erken zijn wezen. Let op het ritme van jouw ademhaling; voel de lucht in en uit stromen, voel de levensenergie in je lichaam. Laat alles zijn, van binnen en van buiten. Ga diep in het nu. Dat is wanneer je de mentale wereld en tijd achter je laat. Je raakt uit de krankzinnige mind die je levensenergie opzuigt.

Wil je graag direct meer in het nu gaan leven? Dan raad ik je aan om mijn masterclass ‘Van Ego naar Intuitie’ te volgen. Hierin leer je om de verschuiving plaats te laten vinden van een leven vanuit het ego naar een leven vanuit het onderbewuste. Dat is de manier om vrijheid van ongeluk voor jezelf te creëren. Jij houdt namelijk alles met jouw mind/ego in stand. Dat koppie kan soms overuren draaien. Wanneer je steeds meer in het huidige moment leert te leven, leer je de mind steeds meer uit te schakelen en het alleen nog op de manier voor je te laten werken waarvoor het bedoeld is. De masterclass blijft onbeperkt beschikbaar voor je.