Stel dat jouw doel van 2019 is om af te vallen. Om wat voor reden dan ook. Laat jij dan op een verjaardag dat taartje staan, of eet je het op?

Innerlijke conflicten, of ook wel intrapersoonlijke conflicten, ervaren we allemaal dagelijks. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust dat we ze hebben. Maar ga maar eens na:

‘Pak ik vandaag de fiets, of ga ik met de trein naar het werk?’

‘Spreek ik vanavond met vrienden af, of werk ik nog even door?’

‘Ga ik naar die vrijdagmiddagborrel, of kies ik voor een me-time avond?’

Innerlijke conflicten beslaan het hoofdthema van mijn promotieonderzoek. Ik vind het super interessant om te onderzoeken hoe wij als mens met deze innerlijke conflicten omgaan, en hoe wij bijvoorbeeld daardoor onze werk-privé balans vormgeven. Wat gaat bijvoorbeeld voor: een avondje met vrienden of een avondje werken? En waarom dan precies?

Ik ben, zoals je begrijpt, zeker niet de eerste die op dit gebied onderzoek doet. Conflicten bestaan al zo lang er mensen leven. Studies naar conflicten ontstonden in de tijd van Pavlov en Freud. Pavlov herken je wellicht van zijn studies waarin hij een hond conditioneert. De hond leerde dat – iedere keer bij het horen van een belletje –, er eten werd opgediend. Op den duur was hij zo geconditioneerd, dat het belletje maar af hoefde te gaan en er al speeksel in zijn mond werd gecreëerd. Ook als er geen eten werd opgediend. 

Als mens conditioneren wij onszelf ook. Het kan bijvoorbeeld in jouw hoofd zo werken dat als je naar een verjaardag gaat, daar automatisch bij hoort dat je een stuk taart eet. Maar wat doe je dan als je wil afvallen? Dan is het slim om jezelf ander gedrag aan te gaan leren, om niet te vervallen in jouw oude patroon van standaard een taartje op een verjaardag te eten.

Innerlijke conflicten die dan bij je kunnen ontstaan zijn: 

‘Ik wil dit taartje eigenlijk wel eten, maar dat draagt niet bij aan mijn afvaldoel’.

‘Ik vind het asociaal om het taartje af te slaan, maar ik weet wel dat dit is wat ik moet doen om af te vallen’.

‘Mijn vriendin bakt altijd speciaal die taart voor mij die ik zo lekker vind en ik kan dat verzoek niet afslaan, maar dan laat ik haar bakkunsten bepalen dat ik het taartje niet op eet en ik wil dit wel doen om af te vallen. ’. 

Essentieel is dat je een duidelijke keuze maakt in jouw innerlijk conflict. Als jouw doel is om af te vallen, sla je het taartje af. Ook als jouw vriendin die speciaal voor jou heeft gebakken. Ook als ze vraag ‘of je het wel zeker weet’. Ook als je rare blikken van anderen krijgt, omdat je anders altijd wel taartjes eet. Ook je een afkeurende opmerking krijgt dat je hiermee de ‘jus van het leven’ mist. Als jij echt voor jouw doel wil gaan, ben je genoodzaakt om hier duidelijke keuzes over te durven maken. Om er helemaal voor te gaan. 

Zo heb ik in 2014 de 50 dagen Challenge van The Green Happiness gevolgd. Dit hield in dat ik 50 dagen veganistisch at volgens hun plan. 50 dagen sloeg ik alle wijntjes af, alle snacks, at ik zelfs geen kaassouffle na het uitgaan (en mijn vrienden weten wat voor opoffering dat was, hihi). Ik weet dat als ik ergens helemaal voor ga, ik daar een duidelijke beslissing over maak en daardoor mijn innerlijke conflicten heel makkelijk op kan lossen. 

Als je geen duidelijke beslissing durft te maken, leg je namelijk jouw lot in de handen van de ander. Dan laat je hen bepalen of je dat taartje eet. Of dat je tijdens mijn 50 dagen ineens toch met een wijntje in je hand staat, omdat het je niet lukte het af te weren. 

Dit laat inzien hoe belangrijk het is om jouw innerlijke conflicten te herkennen, erkennen en er een duidelijke beslissing over te maken die jou helpt in wat jij voor jezelf in petto hebt. Hoe meer je dit leert te doen, des te gemakkelijker gaat het je af. Op die manier leer je steeds meer jouw leven onder jouw voorwaarden te creëren, door bij alle innerlijke conflicten te kiezen wat voor JOU belangrijk is. Ongeacht de omgeving. 

Wil jij hier graag stappen in maken? En wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.