Psychologische onthechting van het werk is door Etzion, Eden en Lapidot (1998) gedefinieerd als ‘het gevoel van het individu om weg te zijn van de werksituatie’. Deze definitie impliceert niet alleen fysiek weg te zijn van de werkplek, maar ook mentaal bezig te zijn met andere activiteiten. De specifieke uitgevoerde activiteiten zijn niet zo belangrijk, het gaat om het onderliggende mechanisme. Zo onthecht de een via sporten, terwijl de ander liever ’s avonds nog een boek leest. Het belangrijkste is dát je het doet, niet wát je doet. Als het maar geen werkgerelateerde activiteit is.

Psychologische onthechting van werk wordt beschouwd als een afleidingsstrategie. Mensen vermijden namelijk stress die wordt veroorzaakt door werkgerelateerde taken door zich te concentreren op andere soorten activiteiten en gedachten die anders zijn dan die gerelateerd aan werkproblemen (Parkinson & Totterdell, 1999; Sonnentag & Fritz, 2007 ). Het is aangetoond dat psychologische onthechting van werk mensen helpt om te herstellen van stress. Sonnentag en Bayer (2005) stelden bijvoorbeeld in een dagelijkse enquête vast dat psychologisch afstand nemen van je werk tijdens vrijetijdsactiviteiten resulteerde in een beter humeur en minder vermoeidheid bij het naar bed gaan. Bovendien toonden Etzion et al. (1998) aan dat psychologische onthechting van werk de relatie tussen werkstressoren en burn-out matigde.

Wat doe jij ’s avonds of in de weekenden om je te onthechten van werk? Heb jij bijvoorbeeld afspraken met jezelf gemaakt wat je doet als je de deur van jouw werk uit loopt of als je jouw laptop als ondernemer voor etenstijd dicht klapt? 

Ik heb de afspraak met mezelf gemaakt dat ik ’s avonds na 19.00 uur niet meer op mijn telefoon kijk. Dit was een afspraak die ik thuis heel strikt hanteerde. Op reis is alles anders, en daar zit ik nog veel minder op mijn telefoon. Daar lukt het mij ook om als we gaan avondeten, mijn telefoon weg te leggen. Dit doe ik in iedere situatie, ook als ik met vrienden afspreek. Dat is voor mij een tool om te onthechten van mijn werk. Zodat ik tijd vrij maak voor andere activiteiten.

Sinds ik dit ben gaan doen, ben ik er enorm de impact ervan gaan ervaren! Ik ging voorheen namelijk met mijn telefoon naar bed en ik stond er mee op. Het eerste wat ik iedere dag deed was Whatsapp checken, als ook social media en mijn mail. Voor het naar bed gaan deed ik precies hetzelfde. Nu ligt mijn telefoon nooit meer in de slaapkamer. Een manier voor mij om te onthechten van de wereld die buiten mijn plaats vindt en te focussen op het hier en nu, waar ik dan ook ben. 

Ik merkte dat ik veel beter ging slapen. Maar dat niet alleen. De focus zonder ruis in de ochtend maakte mij productiever dan ooit! Door niet langer mezelf direct te vullen met de prikkels van mijn telefoon, kon ik me focussen op de niet-werkgerelateerde activiteiten van die dag zoals mediteren en ontbijten vanuit rust, om vervolgens aan mijn werk te beginnen.

Door de impact die ik merkte ging ik verder met experimenteren. Zo besloot ik om soms een heel weekend offline te gaan, zodat ik niet toch verzeild kon raken in werkgerelateerde activiteiten via social media of door mijn e-mail. Wauw! Wat was dat zalig. Ik viel met gemak nog een tweede keer in slaap en sliep aan één stuk door. Als ik wakker werd, was mijn hoofd niet bij mijn werk, maar bij andere activiteiten of ging mijn creatieve brein lekker aan de slag. Ik ondervond zelf in levende lijve wat het onthechten van werk én daarmee voor mij ook mijn telefoon met mij deed. Ik sliep beter, ik voelde me meer uitgerust, het was veel rustiger in mijn hoofd en mijn creatieve brein kreeg hierdoor veel meer de ruimte. De rust in mijn lichaam maakte dat het zo veel makkelijker was om in het moment te leven. Om echt het boek in me op te nemen, of een leuke gesprekspartner voor familie, vrienden of mijn vriend te zijn.

Misschien doe jij dit ook al, dat je soms even helemaal offline gaat om te onthechten van je werk. Of misschien heb jij wel andere afspraken met jezelf die voor jou werken. Laat in een reactie weten hoe jij dit aanpakt, wat voor jou werkt. Of waar je wellicht nog in zou willen groeien. Er is denk ik geen betere dag om te onthechten dan op de zondag. Fijne dag!