Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it. – Rumi

Velen van ons zijn zo druk met het wachten op iemand die van ons zal houden, dat ze zijn vergeten van wie ze eerst moeten leren houden: onszelf. Anderen die in relaties of huwelijken zitten, zijn de connectie met zichzelf verloren en zijn alleen nog maar bezig om de ander te pleasen. Weer anderen vinden zichzelf de liefde niet waard: waarom zou iemand met mij willen zijn? 

Liefde, het is de hoogst mogelijke frequentie. Als we alles in de wereld met liefde zouden benaderen, zouden er geen oorlogen, gevechten of conflicten zijn. Waarom blijkt dit dan toch zo moeilijk te zijn, om iedere dag vanuit liefde voor jezelf en de ander te leven?

Voor mij begon mijn innerlijke zelfontdekkingstocht naar de liefde toen ik een jaar in Amsterdam woonde. De Bewustzijnschool van Marieke van Meijeren opende en daar gaf Desiree Botterman een mindfulness cursus over zelfliefde. Op mijn 11e ben ik een jaar extreem gepest op de basisschool. Ik werd niet meer uitgenodigd op kinderfeestjes, ze hielden roddels over mij bij in een geheim dagboek en in mijn bijzijn werd er altijd net iets te hard over mij gepraat.

Ik ging nog steeds met een deel van die meiden om toen ik de deuren van de Bewustzijnschool binnen liep. Daar waren een aantal meiden op de middelbare school bij gekomen. In ons groepje werd er zo veel achter elkaars ruggen om gesproken. Mooie gebaren als een keer de Bob zijn resulteerden altijd in drama, net als een weekendje weg organiseren. Ik miste de liefde van de ander, en kon ook niet liefdevol naar mezelf kijken. Door het pesten had ik het gevoel de liefde en erkenning te moeten winnen, als die er überhaupt al was. Ik vocht er voor mijn gevoel voor, met zo veel teleurstellingen en tranen als gevolg. Zo zou het toch niet moeten zijn? Liefde is toch juist iets heel moois?

Ook jij bent vast een keer onbemind geweest of hebt op ongezonde manieren liefde ontvangen in jouw leven. In dit blog deel ik met jou mijn 6 manieren die mijn leven en de liefde voorgoed veranderden.

1. Wees lief voor jezelf. 

Misschien voel je pijn, emotionele last of tekortkomingen bij jezelf. Leer jezelf helemaal te accepteren zoals je bent, inclusief je tekortkomingen. Ook als anderen je er iedere keer weer op wijzen. We zijn vaak heel streng voor onszelf. Jen Sincero schrijft hier zo mooi over in haar boek ‘You are a badass at making money’. Zou je alle negatieve dingen die jij over jezelf tegen jezelf zegt ook tegen een ander zeggen? ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Wat een sukkel ben je dat je dat niet weet’, ‘Hoe stom van mezelf!’. Zou jij dit allemaal tegen een ander zeggen?  Nee, natuurlijk niet! Voor een ander zijn we vaak veel liever dan voor onszelf. Terwijl, als we onze eigen liefdesfrequentie verhogen, bieden we de ander de kans dit ook te doen. Dus door eerst lief voor jezelf te zijn, bied je de ander de mogelijkheid om ook lief voor zichzelf en voor jou te zijn. 

Focus op je vele positieve eigenschappen. Laat oordelen, vergelijkingen met anderen en zelfhaat los. Dit zijn namelijk volgens Brene Brown in ‘De moed van imperfectie’ eigenschappen van een niet bezield leven. Richt je dus op wat je WEL kan, wat je WEL bij te dragen hebt, waar je WEL blij van wordt.

2. Voel de liefde in jou en ben die liefde

Wellicht beweeg je je tussen zelfhaat en zelfliefde. Besteed meer tijd aan zelfliefde. Hoe ik dat bijvoorbeeld doe? Door lieve dingen tegen mezelf te zeggen, ook wel affirmaties genoemd. ‘Ik ben perfect zoals ik ben’ gaat bijvoorbeeld heel vaak door mijn hoofd. Een andere manier om jouw ziel met liefde te vullen is een meditatie gericht op liefde. Een fijne meditatie om negatieve last los te laten en jezelf met liefde te vullen is de Ho’oponopono meditatie. Daarmee zeg je tegen jezelf: ‘Het spijt me, vergeef me, ik hou van jou en ik dank je’. Probeer ook in dagelijkse gesprekken te focussen op de liefde, door bijvoorbeeld niet te roddelen, niet je te frustreren, je niet door bijvoorbeeld een treinvertraging uit je doen laat halen.

3. Geef jezelf een break

Ik vond deze woordspeling zo mooi: imperfect staat voor I M Perfect. Niemand is perfect, en daarmee juist helemaal goed zoals hij of zij is. Je kunt niet iedere dag je beste versie zijn. Je kunt niet altijd alleen maar geluk ervaren. Gelukkig ook maar, schrijft Emily Esfahani Smith in De Kracht van Betekenis, want als we alleen maar geluk zouden ervaren, missen we de betekenis van dingen. Soms even ploeteren of afzien voelt dan vervolgens alsof je de triomf hebt verdiend. 

Leer jouw imperfecties te omarmen en laat die slechte dagen voor wat ze zijn. Probeer de lat wat minder hoog voor jezelf te leggen, zowel emotioneel als mentaal. Zonder jezelf er voor te veroordelen. 

4. Omarm jezelf

Gaat het jou goed af om een avondje alleen te zijn, zonder gevoelens van angst of oordelen? Voel jij je hier comfortabel bij? Oefen momenten van ‘me-time’ en ben je bewust van hoe je jezelf behandeld. Omarm jezelf en sta jezelf toe om rekening te houden met jouw gedachten, gevoelens en overtuigingen over jezelf. Ga soms ook gewoon even met jezelf zitten en stel jezelf de vraag ‘Ben ik nu gelukkig?’. Het proces van van jezelf houden begint met het begrijpen van je ware aard. Het gaat over ‘Wie ben ik?’ (jouw identiteit) en ‘Wat heb ik hier te doen?’ (jouw purpose). Dit zijn de twee kernelementen waar ik in mijn online training Your Life Your Conditions met mijn deelnemers mee aan de slag ga.

5. Wees dankbaar

Live the attitude of gratitude. Wanneer jij dankbaar bent voor alles wat je hebt, maakt niet uit hoe klein dan ook, dan zul je deze dingen onmiddellijk zien gaan toenemen. Dat is de Law of Attraction die Rhonda Byrne beschrijft. Zij moedigt je aan om iedere dag minstens 10 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent: Ik ben dankbaar voor _______, omdat _____. Ik doe dit zelf vaak in mijn hoofd. Soms als ik de dag start en soms als ik ga slapen. Regelmatig zeg ik het ook in mezelf door de dag heen. ‘Dankjewel dat de trein op tijd rijdt’, ‘Dankjewel voor de fijne vriendschap’, ‘Dankjewel voor alle verse boodschappen in de winkel iedere dag weer’. Soms deel ik dit ook met anderen, wat natuurlijk een super goede tool is om de liefde voor de ander te laten blijken. Je zult merken dat je jezelf en de ander direct meer gaat liefhebben, door stil te staan bij alles waar je dankbaar voor bent in jouw leven.

6. Geef jezelf aan anderen

Het geven aan anderen is een gift die je jezelf zo vaal als je wil kunt geven, en wat jou iedere keer weer meer liefde zal opleveren. Life gives tot he givers. Dit is waarom ik Burning Man een van de fijnste plekken op aarde vindt. Er is hier geen geld, iedereen brengt alles zelf mee naar dit enorme event in de Amerikaanse woestijn en 1 van de 10 principes is giving. Er wordt de hele week door zo veel gegeven, zonder iets terug te verwachten. Door zo vanuit het principe van geven te leven, gebeuren er de meest magische dingen. 

Wanneer je vriendelijk, attent en medelevend bent, maakt je ziel iedere keer een sprong van joy. Dit is namelijk het hoogste niveau van zelfliefde, wanneer je in staat bent om anderen te dienen. En dan niet vanuit tekortkomingen bij jezelf, maar vanuit een super sterke wortel van zelfliefde. 

Wil jij samen met mij meer liefde in de wereld creëren? 

Maandag (9 december) start de ‘Liefde voor jezelf en de ander’ Challenge!

Deze week gaan we met zo veel mogelijk mensen the ripple of love creëren!

Hoe groter de liefdesimpact, hoe meer mensen voelen dat ze het waard zijn en dat gevoel ook kunnen overdragen aan anderen.

Zo net voor de feestdagen lijkt me dat het grootste cadeau wat je jezelf en de ander kunt geven. 

Liefde is magisch.

Liefde is de hoogst haalbare frequentie.

Liefde is onbetaalbaar.

Liefde is eindeloos.

Liefde is er altijd.

In mijn Instagram stories (@debetekenisvollevrouw) van maandag deel ik het format dat we de aankomende 5 dagen gebruiken om de liefde te verspreiden. Ik vraag je daarin dagelijks stil te staan bij wat je voor jezelf en voor de ander hebt gedaan. Vergeet niet mij hierin te taggen, zodat ik al jullie liefde verder kan verspreiden en mijn hart en dat van anderen direct een sprongetje maakt.

Er zijn vast mensen in jouw netwerk die jij ook een dosis (zelf)liefde gunt. Het lijkt mij leuk om ze, als je vanavond jouw resultaten deelt, hierin te taggen zodat het hen uitnodigt om ook de liefde te gaan verspreiden. Together we make a difference.

So let’s spread the love!