Afgelopen week waren we van maandag t/m vrijdag in Bhutan. Voor mij het meest bijzondere land waar ik ooit was geweest! Op de eerste dag legde onze gids uit dat er vanuit het boeddhisme twee dingen zijn die ons op een negatieve manier van ons pad kunnen laten afdwalen: haat en onthechting. Dat laatste vind ik zelf soms best een behoorlijke uitdaging. Ik kan enorm gehecht zijn aan dingen en mensen. Hij vertelde dat als zijn zonnebril nu kapot ging, hij daar niet aan gehecht was en er afstand van zou kunnen doen. Wauw!

Toen mijn zonnebril deze reis werd beschadigd, voelde dat krasje echter even best pijnlijk. Net als het eerste krasje op mijn nieuwe camera. Of dat ik als puber net nieuwe schoenen had en weet dat ik het eerste viezigheidje er met een buutje spuug snel af wist te krijgen. Ik werd dus even met mijn neus op de feiten gedrukt hoeveel waarde ik aan spullen hecht. Misschien wel veel meer dan wat ik zou willen, want stiekem voelde ik een moment van schaamte toen ik er over nadacht. Onthechten, hoe doe je dat eigenlijk? Is het überhaupt mogelijk in een niet boeddhistische cultuur waar spullen vaak voor aanzien staan of ze gewoon heel erg fijn / praktisch / gemakkelijk / comfortabel / mooi zijn om ze te hebben? 

Een aantal tips om te leren onthechten:

  • Durf los te laten

Onthechting betekent het loslaten van jouw behoefte of verlangen om ergens aan gehecht te zijn. Onthechten is ook in onze cultuur zeker mogelijk. Dat betekent niet dat je niets mag bezitten, je niet aan mensen mag hechten of van hen of van jouw spullen mag genieten. Dat legde onze gids ook zo mooi uit. Als er in Bhutan ophef ontstaat tussen twee mensen omdat bijvoorbeeld iemand iets heeft beschadigd van de ander, dan gaan ze hier niet over in gevecht, maar kunnen ze afstand doen van spullen of mensen doordat ze er niet aan gehecht zijn. Zij weten en voelen namelijk dat ze niet gelukkiger worden door meer bezit of door anderen jouw geluk te laten controleren. Daardoor leer je je automatisch op andere dingen te focussen in het leven en creëer je daarmee ook andere doelen voor jezelf.  

  • Ontdek wat jouw overtuigingen zijn

De gids was voor mij een enorme spiegel. Ik voelde door middel van zijn verhaal dat ik me meer aan spullen en mensen hecht dan dat ik zou willen. Voor mij, en wellicht voor jou ook, is het dus van belang om overtuigingen onder de loep te nemen. Waarom hecht ik waarde aan mensen en spullen? Wat maakt mij nou echt gelukkig? Zou ik ook van ze kunnen onthechten en wat staat daarbij eventueel nog in de weg? Schrijf je overtuigingen op en laat ze los. Kies voor jouw innerlijke geluk, want succes komt van binnen en niet van buiten. 

  • Vertrouw

Vertrouw er op dat alles wat je nodig hebt, op jouw pad komt. Hechting aan spullen en mensen is vaak een schijnveiligheid. Je denkt dat je het nodig hebt, of praat het voor jezelf goed of maakbaar waarom je je aan iets of iemand hecht. Onze gids vertrouwde er op dat als zijn zonnebril kapot ging, er een nieuwe passende oplossing zou komen. Daarom was er geen enkele reden voor hem om zich er aan te hechten.  

  • Maar hoe doe je dat dan bij mensen? Love is the answer!

Het klinkt misschien niet logisch, maar onthechting van mensen doe je juist door onvoorwaardelijk van ze te houden. Zij mogen zelf hun eigen pad bepalen, zonder dat dit jouw liefde voor hen beïnvloedt. Accepteer ze 100% zoals ze zijn.  

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.