Ik citeer nu een stukje van Thomas Mitchell uit Essays on Life: ‘Het is geweldig hoeveel werk op een dag kan worden verricht als we ons aan de volgende regels houden: je tijd in kaart brengen, je tijd goed verdelen en één ding tegelijk doen. Als we doelloos bezig zijn of haastig door ons werk heen gaan, krijgen we naar verhouding weinig gedaan. Als je één ding tegelijk doet, krijg je altijd meer gedaan dan wanneer je twee of drie dingen tegelijk doet. Als je je aan deze regel houdt, kun je in een dag meer doen dan een ander in een week.’

Hoe ziet jouw ochtendroutine er uit? Voor mij is het ‘s ochtends heel belangrijk dat ik de buitenwereld buitensluit, zodat mijn geest tot grote hoogte kan stijgen. Ik start iedere ochtend op dezelfde manier: om 6.30 gaat de wekker, voor 7.00 uur heb ik samen met mijn vriend ontbeten en is hij vertrokken naar zijn werk en dan start ik met mijn ochtendritueel van yoga, mediteren, intenties uitzetten en een kaartje pakken. Vervolgens ga ik douchen, en kruip ik tussen 8.00 en 8.30 achter mijn laptop. Dan gaat deel twee van mijn ochtendroutine in: het werkgedeelte. Ik werk volgens wat ik ‘businessintervalletjes’ noem: 90 minuten werken, 15 a 30 minuten pauze nemen door een wandeling te maken of even lekker op de bank te gaan liggen en dan nog een keer 90 minuten werken. Daardoor heb ik altijd voor 12.00 uur al 3 super gefocuste uren er op zitten. Dat is het moment dat ik de buitenwereld in stap door mijn e-mails te checken, als ook Whatsapp en social media. ’s Middags doe ik vaak een dutje, maak ik een wandeling en/of ga ik intensief sporten. En vaak werk ik dan nog 1 a 2 uurtjes aan lichtere taken zoals mijn e-mail bijwerken, enz.

Dit is voor mij de enige manier om zowel een succesvolle business te kunnen runnen als mijn PhD te kunnen doen. Ook in mijn dagen zit een heel strak ritme: maandag is contentdag, dinsdag is customer journey dag, woensdag en donderdag zijn voor mijn PhD en vrijdag is voor zelfontwikkeling en administratie. 

Waarom houd ik mij zo aan deze routine? Dit doe ik omdat ik heb ervaren en geleerd dat creativiteit ‘niet iets is wat je op commando kunt oproepen’. Scott Adams omschrijft dit zo mooi: ‘Het enige wat je kunt doen, is een aanlokkelijke val uitzetten en wachten. Mijn ochtenden zijn de val.’ Dat zijn die van mij ook, en die van jou?

Adams’ schema toont net als dat van mij twee kenmerken van de werkdagen van creatieve mensen die de kracht van bewuste rust ontdekt hebben: de dag begint vroeg en er is sprake van een goed doordachte ochtendroutine. Sommige schrijvers, kunstenaars en wetenschappers gaan door tot in de vroege uurtjes, zijn voor hun concentratie afhankelijk van een dreigende deadline of wachten op inspiratie voordat ze hun pen op het papier zetten. Ze accepteren dat inspiratie onvoorspelbaar is, dat creativiteit onvermijdelijk grillig is en dat grote werken opoffering en het werken onder druk vereisen. 

Veel creatieve mensen die een lange, productieve carrière hebben, kiezen juist voor een andere aanpak en mindset Zij beginnen eerder op de dag met werken, soms al voor zonsopkomst – zelfs als ze eigenlijk nachtbrakers zijn en niet zozeer vroege vogels. Ze concentreren zich eerst op het meest uitdagende werk , want hun creatieve energie is dan nog het sterkst. Ze geloven in inspiratie, maar gaan er niet op zitten wachten. Ze zijn van mening dat de juiste omstandigheden voor inspiratie door het werken worden gecreëerd. En ze ontdekken dat rust een gunstig effect heeft op hun creativiteit en hen productiever in plaats van minder productief kan maken (Jang, 2016). 

Het ontwikkelen en in stand houden van een ochtendroutine creëert ruimte voor rust gedurende de rest van de dag en maakt rust waardevoller. De wereld geeft ons geen tijd voor rust, dus moeten we zelf rustperiodes inlassen. Een vroege start maakt ruimte voor rust later op de dag. Daarnaast geeft een vroege start je het recht om te rusten en wordt je creativiteit tijdens je werkuren bevorderd. En je geest blijft rustig doorwerken als jij je aandacht op andere dingen richt.

Volgens een onderzoek uit 2014 van Quartz leest 44 procent van de leidinggevenden ’s ochtends vroeg eerst het nieuws (tegenwoordig op de smartphone). Voor andere leidinggevenden betekent een vroege start een kans om fitnessoefeningen te doen. Voor creatieve werkers, daarentegen, is het overheersende patroon: vroeg opstaan en meteen aan het werk gaan. Veel schrijvers geloven dat ze ’s ochtends creatiever zijn en zijn het eens met Mario Vargas Llosa dat ‘de vroege ochtenduren… de meest creatieve uren zijn’. Wetenschappers hebben dit intuïtieve gevoel bevestigd. Hoe is dat voor jou?

Een vroege start maakt ruimte voor rust later op de dag en stelt je in staat een duidelijke verdeling te maken tussen werk en rusttijd. Men dient ‘ofwel met volledige aandacht te werken of volledig te rusten’, luidde het advies van de wiskundige John Littlewood van de universiteit van Cambridge. Zelfs bij mensen die van nature de neiging hebben om hun aandacht meer op hun werk te richten, zorgt het hebben van duidelijke grenzen tussen werkperiodes en rustperiodes ervoor dat ze zo veel mogelijk profijt uit beide kunnen halen. ‘Als je een beetje moe bent, is het maar al te gemakkelijk om de hele dag te verspillen met de intentie om te gaan werken, zonder echt aan de slag te gaan,’ aldus Littlewood. ‘Dat is pure tijdverspilling. Er komt niets uit je handen en je hebt je ook niet echt ontspannen of gerust.’ Vrijwel elke productieve schrijver en wetenschapper zal het hiermee eens zijn. Een dag die start met werk, creëert rust waarvan zonder schuldgevoel kan worden genoten. Als je vroeg begint, is de rust die je neemt, de rust die je verdient.

Deze vond ik ook zo inzichtelijk toen ik het las. Ik heb namelijk wel eens van die dagen dat ik inderdaad moe ben, dat ik dingen voor me uit blijf schuiven, dat ik uiteindelijk minder of niets doe en dit dus anders is dan dat ik had verwacht en gehoopt, en dat ik daar vervolgens weer van baal. Meer en meer leer ik dus door dit te ervaren dat het voor mij het allerbeste werkte om direct in de ochtend, ondanks dat ik moe ben, vast te houden aan mijn business / PhD intervalletjes. 

William Osler adviseerde studenten dat ‘vier of vijf uur per dag niet veel gevraagd is’ om die aan hun studie te wijden, ‘maar een dag moet aan de volgende dag hetzelfde verhaal vertellen, een week voor de volgende week hetzelfde verhaal bevestigen, een maand voor de volgende maand hetzelfde verhaal staven.’ Een aantal uren dat lukraak wordt doorgebracht, en gigantische uitbarstingen van inspanning, waren beide even vruchteloos. Het was noodzakelijk om focus en routine te combineren. 

Creatieve mensen staan niet vroeg op om te gaan werken, een gestaag in plaats van krampachtig werktempo aan te houden en zich aan een strikt schema te houden zodat ze het de rest van de dag lekker rustig aan kunnen doen. Ze denken juist voortdurend over hun werk na, maar doordat ze hun dagen rond een vroege start organiseren en vaste werkuren hanteren, hoeven ze niet te vertrouwen op hun bewuste geest. Bij hen zetten vroege ochtenden en routines hun onbewuste geest in gang. ’s Middags doen creatieve mensen meer alledaagse taken, maar ze krijgen meer gedaan en doen dat ook beter doordat ze routines gebruiken. Dit zijn geconcentreerde periodes van gefocust werk, en periodes van bewuste rust. Ze werken dus niet uren en uren achter elkaar. 

Een vroege start creëert ook ruimte voor rust gedurende de rest van de dag. Je hebt tijd nodig om te rusten, want dan kan de onbewuste geest aan het werk gaan. Je kunt inspiratie niet op commando afroepen, maar je kunt haar wel een zetje geven, vooral door gestaag en op regelmatige tijden te werken. Het romantische beeld van de kunstenaar die niets doet totdat hij geïnspireerd raakt, gevolgd door een uitspatting van creatief werk, is misleidend. Pablo Picasso zei: ‘Inspiratie bestaat, maar ze vindt je alleen als je aan het werk bent.’ (Jang, 2016).

Wil jij meer leren over bewust werken en bewust rusten? Wees dan bij mijn masterclass

Hoe breng ik rust in uitvoering: meer voor elkaar krijgen door minder te werken’, 30 juni – 20.00 uur (kun je dan niet? Meld je dan alsnog aan. Je ontvangt daarna de replay). 

Wat je gaat leren:

  • Je gaat ontdekken waarom op een goede manier rusten zo effectief is (zo deed Churchill iedere dag een middagdutje als essentieel element voor het in stand houden van zijn geestelijke evenwicht, het aanvullen van zijn energie en als oppepper voor zijn gemoedstoestand);
  • Je gaat jouw relatie tussen werk en rust heroverwegen, de nauwe samenhang tussen beide erkennen en weer oog krijgen voor de rol die rust bij jouw creativiteit en productiviteit speelt;
  • Je gaat leren hoe je met minder werken, meer gedaan krijgt. Zonder het gevoel te hebben dat je faalt of een slappeling bent.

Soojung-Kim Pang, A. (2016). Rust in Uitvoering.