De afgelopen weken heb ik veel fantastische vrouwelijke ondernemers mogen interviewen voor mijn promotieonderzoek. Ik stelde onder andere vragen over hun succes, waar ze blij van worden en hoe zij impact voor de wereld creëren. Alle interviews waren uniek en ik had nooit durven dromen dat ik er zo veel inspiratie uit zou halen. Dit wil ik graag met jou delen.

Wat mij namelijk opvalt, is dat veel van deze vrouwen een ochtendroutine voor zichzelf hebben gecreëerd. Onderdelen die daarin terug komen zijn yoga, mediteren, schrijven en sporten. Als wetenschapper rijst daardoor direct bij mij de vraag: zou daar een deel van de kracht van hun succes kunnen liggen?

Iedere ochtend inchecken bij jezelf, doe jij dat? Vraag jij jezelf wel eens af:

  • Wat wil ik vandaag voor waarde creëren?
  • Hoe wil ik me vandaag voelen?
  • Wat mag deze dag mij brengen?

En als je dan deze vragen stelt, geef je jezelf dan ook de rust en de ruimte om de antwoorden te mogen ontvangen? 

Ik geloof zelf heel erg in de kracht van een (ochtend)routine. Vorig jaar ben ik begonnen met iedere dag te mediteren. Al vrij snel voegde ik daar mijn dankbaarheidsjournal aan toe, om iedere dag bewust stil te staan bij waar ik dankbaar voor ben. Die twee activiteiten waren complete gamechangers voor mij. Ik voelde dat ik altijd terug kon naar mijn eigen basis. En dat de antwoorden altijd al in mij aanwezig zijn. Zo lang ik mezelf maar de tijd gun om die ochtendroutine iedere dag uit te voeren. Daarnaast is dankbaarheid zo’n krachtige tool om geluk en betekenis in het dagelijkse te vinden. Er is namelijk zo veel om dankbaar voor te zijn.

Nu ik op reis ben en deze vrouwen mij zo hebben geïnspireerd, wil ik mijn dagelijkse geleide meditatie af en toe en misschien geleidelijk volledig gaan veranderen naar een stiltemeditatie. Daarnaast wil ik naast de dankbaarheidsjournal ook iedere dag gewoon te gaan schrijven in mijn journal. Dat wat er op dat moment in mij op komt of wat er in mij omgaat. Nog bewuster leren bij mezelf in te checken en te bedenken hoe ik me vandaag wil voelen en welke waarde ik vandaag voor de wereld wil leveren. Ik kijk er naar uit mijn ochtendroutine te gaan tweeken. Om te ontdekken wat voor mij werkt. Want dat is het mooie aan veel van deze vrouwen: zij doen wat voor hen werkt en doen dat op hun eigen manier. Er is geen goed of fout.

Hoe ziet jouw ochtendroutine er uit?