fbpx

Welkom bij les 3 van de Match Your Selves Mini Cursus

Volg het overzicht van deze les voordat je de video gaat bekijken.

Laat jij je soms leiden (of je het nou wil of niet) door alle media om je heen die het perfecte leven weerspiegelen? Hoor jij jezelf soms dan denken: ‘Zou ik niet ook zo dun/rijk/fit/strak/zelf-bewust/geliefd/modieus MOETEN zijn?

Deze les helpt jou om dichterbij jezelf te komen en afstand te doen van wie jij zou moeten zijn.

Laatst las ik het artikel ‘Harnessing our inner angels and demons’ van Milkman, Rogers en Bazerman (2008) waarin zij een onderzoek citeerden van Medline Plus uit 2007. Zij ontdekten dat 66% van de Amerikaanse bevolking aan overgewicht of obesitas leidt. Dat is gewoon 2/3 van de bevolking! Ik schrok hier enorm van.

Het probleem dat hieraan ten grondslag ligt is zelf-controle: het kunnen controleren van jouw zelven. Waar het bij overgewicht vaak lastig is om te kunnen controleren wat je in jouw mond stopt, is het bij eetstoornissen juist het over controleren. Dat is niet gek dat dit zo ingewikkeld blijkt te zijn, omdat culturele normen hier feilloos op inspelen. Hier gaat het over de derde zelf: de ought zelf. Dat wat we van onszelf vinden dat we moeten zouden zijn of wat anderen vinden wat we zouden moeten zijn.

De medische en beauty industrie spelen hier feilloos op in. Overal zien we prachtige vrouwen met vaak maatje 34 of 36 om ons heen. Maar niet alleen tv programma’s, reclame of social media spelen hierop in. Ook vrienden en familie hebben hier invloed op.

Mijn moeder zei toen ik naar de middelbare school ging: Aniek, zorg dat je niet te veel snoept uit de snoepautomaten. Ze kende een dochter die daar flink van was aangekomen en haar mooie lijntje had verloren. Die zin is altijd bij mij blijven hangen. Niet omdat dit mij in zijn ban had, maar wel dat dit soort kleine dingen die we mee krijgen een enorme impact zouden kunnen hebben. Als je daar bijvoorbeeld gevoelig voor bent.

De mensen en de media om ons heen bepalen wat mooi is en wat goed is (Feingold, 1992). Maar is dat ook wat JIJ mooi vindt en wat JIJ goed vindt? Of heb je dit bewust of onbewust overgenomen, het je eigen gemaakt, maar is het constant in conflict in jou omdat dit eigenlijk niet is wie jij bent (actuele zelf) of wie jij zou willen zijn (jouw ideale zelf)?

Deze les helpt jou om alle drie de zelven in jou te managen én te herenigen, als jij dat wil. Wanneer je daarvoor durft te kiezen en ze alle drie onder ogen durft te komen.. wees dan voorbereid op een heerlijk tevreden leven met véél minder innerlijke conflicten.

Bekijk Les 3 nu!

Match Your Selves Mini Cursus met Aniek Gerrits

LES 1
LES 2
LES 3

EN ER IS ZELFS MEER…

3

Wil jij jouw Match Your Selves avontuur naar het volgende niveau brengen?

Deze minicursus is aangepast van de Match Your Selves Online Cursus, een 3-module online cursus die elk aspect van het matchen en herenigen met jouw zelven vergroot! Samen met mij ga je een laag dieper voor een nog grotere match met jezelf. We gaan voor MINDER tegenstrijdigheden in jou, en MEER geluk. Je krijgt antwoord op de vraag: Wat wil IK nou écht?

 

BEKIJK DE MATCH YOUR SELVES ONLINE CURSUS!

BRONVERMELDING:

Bandura, A. (1998). Exploration of fortuitous determinants of life paths. Psychological Inquiry, 9, 95–99.

Bandura, A. (2006). Toward a psychology of human agency. Psychological Science, 1, 164–180.

Higgins, E. T. (1987). Self-discrepancy: a theory relating self and affect. Psychological Review, 94, 319–340.

McKnight, P. E., & Kashdan, T. B. (2009). Purpose in life as a system that creates and sustains health  and well-being: An integrative, testable theory. Review of General Psychology, 13, 242–251.

Stanley, M., & Burrow, A. L. (2015). The Distance Between Selves: The Influence of Self-Discrepancy on Purpose in Life. Self and Identity, 14(4), 441-452.