fbpx

Wellicht herken je het: je merkt dat er binnen in jou een conflict gaande is. Verschillende stemmetjes razen door jouw hoofd die allemaal uit jou zelf komen en het niet met elkaar eens zijn. Die verschillende stemmetjes noem ik de verschillende zelven, gebaseerd op de zelf-discrepantie theorie van Higgins (1987). De naam van zijn theorie zegt al genoeg: we ervaren als mens verschillen in de zelven in ons en dat veroorzaakt innerlijk conflict. Wie ben ik nu echt? Wie zou ik willen zijn? Wat wordt er van mij verwacht? Geloof ik dat ik aan mijn eigen ideaalbeeld kan voldoen? Of aan het beeld dat anderen van mij verwachten?

Verschillen in de overtuigingen over jezelf (jouw zelven) maken je psychologisch kwetsbaar, met vaak schadelijke gevolgen voor jouw geest en gezondheid. Wanneer je bijvoorbeeld gelooft dat jouw actuele eigenschappen niet overeenkomen met de eigenschappen die je idealiter zou willen bezitten, word je kwetsbaar voor neerslachtige gevoelens en teleurstelling. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Hoe zorg je ervoor dat deze zelven in jou zich herenigen, het conflict wordt opgelost en jij je weer één voelt? Dat leer je in mijn nieuwste gratis driedelige mini cursus: Match Your Selves. 

Innerlijke conflicten tussen de zelven zijn het hoofdonderwerp van mijn PhD. Ik heb hier meer dan 150 artikelen over gelezen en leer iedere dag met zo veel passie nog meer over hoe onze innerlijke tegenstrijdigheden te ontdekken en op te lossen. Leren deze zelven te matchen en herenigen kan een enorme impact hebben op jouw leven. Ik heb gezien dat het mensen helpt minder gefrustreerd op zichzelf te zijn, minder boos op zichzelf te zijn, minder boos op anderen te zijn, minder wrok richting andere te voelen, minder sociale angst te ervaren en zelfs dat depressieve klachten verdwenen. De resultaten waren verbazingwekkend!

Meld je hier aan voor de gratis mini cursus ‘Match Your Selves’, krijg direct toegang tot mijn geheime community en ontvang ook nog bonusmateriaal.

Bronvermelding:

Higgins, E. T. (1987). Self-discrepancy: a theory relating self and affect. Psychological Review, 94, 319–340.