Roddelen, oordelen: ik kan er niets meer mee. Dat kon ik al niet meer nadat ik als 11-jarig meisje een jaar lang was gepest. Er werd zo veel over mij geroddeld, er werden zulke lelijke dingen over mijn gezegd en geschreven. Ja, ook geschreven.. Ze hadden een vriendinnenboekje en ik ben ooit stiekem toen ik moest overblijven het klaslokaal in gesneaked omdat ik wist dat het boekje in iemand bureaula lag. Ik heb het met veel walging en verdriet zitten lezen wat er allemaal over mij in was geschreven. Verschrikkelijk!

Door deze diepe pijnen voelde ik zelf dat ik dit niemand anders zou gunnen. Maar toch is het zo makkelijk. Er wordt zo veel geroddeld. Zeker op de middelbare schooltijd die volgde, en later in de studententijd ook nog wel. Ik kijk ook niet met een hele fijne blik terug op de basisschool en middelbare schooltijd. Voor mij begon het pas echt in mijn studententijd. Toen ik zelf mijn studie mocht kiezen, zelf mijn pad mocht bepalen, zelf de mensen mocht uitkiezen waarmee ik me wilde omringen.

Steeds meer ging het roddelen uit mijn systeem. Waar ik eerst als pleaser – die ik was geworden door het pesten – mee kon praten, voelde ik vaker diep van binnen: ik wil niet zo zijn. Zo ben ik niet. 

Vanaf het moment dat ik de weg van sprituele groei insloeg, ging ik met een andere blik naar de wereld om mij heen kijken. Ik leerde namelijk al heel vroeg in die transformatie een hele belangrijke wijsheid: een oordeel over een ander is een oordeel over jezelf. 

Wij zijn namelijk allemaal elkaars spiegels. Ben jij kritisch op anderen, dan ben jij kritisch op jezelf. Wanneer we boos op iemand worden, dan voelen we ons vaak even een tijdje goed, om vervolgens weer terug te keren naar de emoties die je daarvoor voelde. En wellicht nog erger als daarvoor.

Wanneer jij over iemand oordeelt, zullen zij ook over jou oordelen. Of als ze dat niet doen, dat het voor jou voelt alsof ze het wel doen. Dat is hoe energie werkt. Alles is energie, en daarmee spiegelt jouw buitenwereld wat er binnen in jou speelt.

Roddelen – en daarmee oordelen over een ander – nodigt uit dat anderen dit ook over jou doen. Ik wil dit niet meer. Niet dat er over mij geroddeld word, en er zelf niet meer aan bijdragen. Dat iedereen mag Zijn. No matter what.

Dat is ook wat ik zo enorm aan de community van Your Life Your Conditions waardeer. Afgelopen week liet een deelnemer via een foto haar transformatie zien van een paar jaar geleden en nu. Ze is nu super fit en heeft een heel strak afgetraind lichaam. Het mooie was dat ik zo veel liefde voelde voor het feit dat ze zo goed voor haar lichaam zorgt. Zonder oordeel, zonder afgunst, jaloezie of wat dan ook. 

Ik zag haar en zag daarmee mezelf. Dat ik ook op mijn manier goed voor mijn lichaam pas, op een manier die voor mij goed voelt en met een shape die voor mij goed voelt. We hadden het hier met z’n allen in de groepsapp van de training over. Dat dit is hoe de wereld mag zijn. ‘Ik ben jou’ is ook zo’n mooie uitspraak van de Maya’s. Ik ben zo dankbaar dat ik nu voel dat dit óók kan. Dat we ook zo met elkaar om kunnen gaan. Dat dit dus écht bestaat. 

Een groep vrouwen. Verbonden door te Zijn, vanuit volledige acceptatie. Alles mag er zijn. Niets is goed of fout. Elkaar stretchen, nieuwe waarheden ontdekken, healer ervaringen delen, goede adresjes voor spirit dingen doorgeven, enz. Soms moet ik mezelf even knijpen: dat dit de vrouwen zijn waar ik iedere dag mee mag werken en mag zien groeien. Intense dankbaarheid!

Dat is wat er gebeurt wanneer we stoppen met oordelen: dan is er liefde. En dat is wat ik iedereen gun!