Afgelopen oktober had ik mijn allereerste livedag van mijn online training Your Life Your Conditions. Wat heb ik me op die dag ongelofelijk bevoorrecht gevoeld om met zulke krachtige en prachtige vrouwen te mogen werken. Vrouwen die bereid zijn het innerlijk werk te doen voor hun innerlijke transformatie, om zo echt hun volle potentieel te gaan benutten en te worden wie ze zijn. Die dag vroeg de videograaf aan een deelnemer wat ze van mij had geleerd, waarop haar antwoord was: ‘Dat alles er al is’. Dat vond ik zo mooi om terug te krijgen. Toch voelt dit voor veel mensen altijd nog wat vaag. In deze blog leg ik uit wat het verschil is tussen deze deelnemer die dit tot in haar diepste vezel zo ervaart, en mensen waar het nog niet helemaal bij resoneert.

Je bent namelijk niet de enige. En het is helemaal oké om het nog niet te weten. Wanneer je echter vanuit die waarheid gaat leven, gaat alles voor je veranderen. Dat is wat ik jou gun en en via deze blog help ik je daarbij. 

‘Inner being: ik heb het al zo vaak gehoord, maar wat is het nou precies?’ Herken je dat, dat je termen hoort als ‘higher self’, ‘inner being’, ‘source’, enz., maar dat het niet resoneert? In het begin van mijn spiritueel ontwaken begreep ik niet goed wat ze hiermee bedoelden. En hier zat ook direct het antwoord. Ik wilde het namelijk BEGRIJPEN. Dat is de mind.

Maar het gaat niet om begrijpen.

Het gaat ook niet om denken.

Het gaat om weten.

Je bent het namelijk al.

Het zit al in je. Dat is ook waarom het ‘inner being’ heet. Alles is er al.

Hoe zweverig of onbegrijpelijk dat misschien ook voor je klinkt, mocht je het leven hier vanuit nog niet hebben ervaren. 

Hoe vaak heb je de zin ergens gehoord of gelezen ‘dat alles er al is’ of ‘alles zit al in je’? Ik in ieder geval heel vaak. Maar tegelijkertijd is het ook zo vaag. ‘Wat is alles dan?’ en ‘Waar is het dan of waar zit het dan in mij?’. 

Het liefst wilde ik dat iemand zei wat ik moest doen om die plek te vinden waar alles al is en daardoor mijn pad te ontdekken, en dan zou ik dat gaan doen. Dit is je mind die een exact uitgestippeld pad wil. Terwijl het juist daar niet om gaat. Je hoeft niet eerst stap A, B en C te zetten voordat je op je pad bent. Je bent er al. Alleen moet je dat nog gaan ontdekken. En jouw inner being, die wijst jou vanzelf wel de weg. Jij hoeft alleen maar het pad te volgen, zonder het zelf met je mind tot in detail uit te willen werken. Niemand gaat jou dit vertellen. Dit mag je zelf ontdekken.

‘Hoe dan?’. Door vanuit jouw inner being te gaan leven. En soms heb je daar dus iemand voor nodig om je daarbij te helpen, zoals ik dat bijvoorbeeld bij mijn deelnemers doe. Maar het werk en het ontdekken en daar de verantwoordelijkheid voor nemen, dat doe je altijd zelf. 

‘Maar wat is dat dan precies, mijn inner being?’. Jouw ‘being’ is jouw diepste Zelf. Wat heel belangrijk is, is dat je dit niet met je verstand probeert te vatten. Probeer het niet te begrijpen. Je kunt het alleen weten als de mind stil is. Wanneer je aanwezig bent, wanneer je aandacht volledig en intens in het Nu is, kan ‘being’ of ‘zijn’ worden gevoeld, maar het kan mentaal nooit worden begrepen. Dat is waarom ze vaak zeggen ‘when you know, you know’. Zonder dat je het gevoel kunt omschrijven. Het is er, altijd.

Wat is dan het grootste obstakel om dit te ervaren, om echt vanuit jouw inner being te leven? Dat is je te identificeren met je mind, waardoor het denken dwangmatig wordt. Niet kunnen stoppen met denken is een vreselijke aandoening, maar we realiseren ons dit niet omdat bijna iedereen eraan lijdt, dus het wordt als normaal beschouwd. Dit onophoudelijke mentale geluid weerhoudt je ervan om dat rijk van innerlijke stilte te vinden dat onafscheidelijk is van het Zijn. Het creëert ook een door de mind gemaakte Zelf die angst en lijden ervaart.

Vaak stellen mensen denken gelijk aan Zijn, en identiteit gelijk aan denken. ‘Ik ben wat ik denk’, wordt vaak gedacht. Maar dat is niet zo. Jij bent wat jij bent. De dwangmatige denker, en dat is bijna iedereen, leeft in een staat van schijnbare afgescheidenheid waarin problemen en conflicten tussen het denken en het zijn worden ervaren. 

Verlichting daarentegen is een staat van heelheid, van ‘één’ zijn en daarom van vrede. Eén met het leven, de wereld, evenals met je diepste zelf – één met het Zijn. Verlichting is niet alleen het einde van lijden en van voortdurende conflicten van binnen en van buiten, maar ook het einde van de vreselijke verslaving aan onophoudelijk denken. Op het moment dat jij dit je leert te realiseren – dat jij niet jouw mind bent -, werkt dat zó bevrijdend!

Identificatie met je mind creëert concepten, labels, afbeeldingen, woorden, oordelen en definities dat elke ware relatie blokkeert. Het komt tussen jou en jezelf, tussen jou en je medemens, tussen jou en de natuur. Je vergeet dan het essentiële feit dat je één bent met alles wat is. 

Laat me je dit vragen: kun je vrij van je hoofd zijn wanneer je maar wilt? Heb jij  de “uit” knop gevonden? Kun jij helemaal stoppen met denken? 

Als dit je niet lukt, dan gebruikt jouw mind je. Je bent er onbewust mee geïdentificeerd, dus je weet niet eens dat je zijn slaaf bent. Het is bijna alsof je bezeten bent zonder het te weten, en dus neem je de bezittende entiteit als jezelf. Het begin van vrijheid is het besef dat jij niet de denker bent. Als je dit weet, kun je de mind gaan observeren. Op het moment dat je naar de denker gaat kijken, wordt een hoger bewustzijnsniveau geactiveerd. Je begint dan te beseffen dat er een enorm rijk van intelligentie is dat verder gaat dan het denken, dat het denken slechts een klein aspect is van die intelligentie. Je realiseert je ook dat alle dingen die er echt toe doen – schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde, innerlijke vrede – van buiten de mind komen. Je begint te ontwaken.

En dat is precies wat deelnemers in mijn online training Your Life Your Conditions leren. Dat alles er al is, dat er zó veel meer is dan waar wij met onze mind bij kunnen, en dat wanneer je vanuit deze inner being gaat leven, het pad zich vanzelf ontvouwt en jij op dat moment écht jouw ware potentie kunt ontsluiten. Dit is ook de weg naar echt jouw leven onder jouw voorwaarden te gaan leven, waarbij jij jouw mind weet in te zetten om te bereiken wat jij wilt bereiken, in plaats van dat jouw mind jou in beslag neemt. Ben jij klaar voor deze innerlijke transformatie en dit droomleven onder jouw voorwaarden? Stap dan direct in!