Vorige week maandag begon ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk te lezen in het boek ‘The 7 spiritual laws of success’ van Deepak Chopra. Onlangs deed ik mee aan zijn 21-daagse abundance challenge en in de tweede week van deze challenge behandelde hij iedere dag een van deze zeven spirituele wetten. Ik vond de meditaties zo fijn, dat ik besloot ze te blijven doen en iedere keer weer de 21 dagen af te lopen. Ik heb hem nu drie keer doorlopen. Toen ik voor de derde keer bij deze week aanbelandde en over deze zeven wetten hoorde, voelde ik heel sterk: ik wil dit boek nu lezen.

Vanaf de eerste bladzijde kon ik het boek niet meer loslaten en ging ik het ook direct actief toepassen in mijn leven. Ik besloot iedere dag één van de acties van één van de zeven wetten toe te passen. Hij sluit ieder hoofdstuk van een wet af met een aantal acties om de wet te gaan implementeren in jouw leven. Ik vind die combinatie altijd heel fijn: lekker in de actiemodus komen door ‘learning by doing’. 

En zo belandde ik bij de zevende spirituele wet van succes. Dit is de wet van Dharma. Dharma is een Sanskrietwoord dat ‘purpose in het leven’ betekent. De wet van Dharma zegt dat we manifestatie in fysieke vorm hebben aangenomen om een doel te bereiken. We zijn hier allemaal om een reden. Volgens deze wet heb je een uniek talent en een unieke manier om het uit te drukken. Er is iets dat jij beter kunt doen dan wie dan ook in de hele wereld – en voor elk uniek talent en elke unieke uitdrukking van dat talent zijn er ook unieke behoeften die jij als mens hebt. De behoefte om bijvoorbeeld boeken te schrijven, of kleding te ontwerpen, of anderen te teachen.

Wanneer deze behoeften worden afgestemd op de creatieve expressie van je talent is dat de vonk die welvaart creëert. Door jouw talenten tot uitdrukking te brengen om in jouw behoeften te voorzien, wordt onbeperkte rijkdom en overvloed gecreëerd. Vandaar ook dat deze wet onderdeel is van de abundance challenge én tot een van de zeven wetten van succes behoort. 

Als je vanaf het begin met deze gedachte kinderen zou opvoeden, zou je het effect ervan op hun leven zien. Deepak Chopra deed dit zelfs met mijn eigen kinderen. Keer op keer vertelde hij zijn kinderen dat er een reden was waarom ze hier waren, en ze moesten erachter komen wat die reden voor zichzelf was. Vanaf de leeftijd van vier jaar hoorden ze dit. Hij leerde ze ook mediteren toen ze ongeveer even oud waren, en hij zei tegen ze: ‘Ik wil nooit dat je je zorgen maakt over je brood. Als je niet kunt leven als je groot bent, zorg ik voor je, dus maak je daar geen zorgen over. Ik wil niet dat je je concentreert op het goed doen op school. Ik wil niet dat je je concentreert op het behalen van de beste cijfers of naar de beste hogescholen gaan. Waar ik je echt op wil focussen, is jezelf afvragen hoe je de mensheid kunt dienen, en jezelf afvragen wat jouw unieke talenten zijnJij hebt namelijk een uniek talent dat niemand anders heeft, en je hebt een speciale manier om dat talent uit te drukken, zoals niemand anders dat doet.‘

Ze gingen uiteindelijk naar de beste scholen, haalden de beste cijfers en zelfs op de universiteit zijn ze uniek omdat ze financieel zelfvoorzienend zijn, omdat ze gefocust zijn op wat ze hier moeten geven. Dit is dan de Wet van Dharma.

Er zijn drie componenten in de Wet van Dharma:

  1. De eerste component zegt dat ieder van ons hier is om zijn of haar ware Zelf te ontdekken, om er zelf achter te komen dat onze ware Zelf spiritueel is, dat we in wezen spirituele wezens zijn die zich manifesteren in fysieke vorm. We zijn geen mensen die af en toe spirituele ervaringen hebben – het is andersom: we zijn spirituele wezens die af en toe menselijke ervaringen hebben. Ieder van ons is hier om onze hogere Zelf of onze spirituele Zelf te ontdekken. Dat is de eerste vervulling van de wet van Dharma. 
  2. Het tweede onderdeel van de wet van Dharma is het uitdrukken van onze unieke talenten. De wet van Dharma zegt dat elk mens een uniek talent heeft. Je hebt een talent dat uniek is in zijn expressie, zo uniek dat er niemand anders op deze planeet is die dat talent heeft, of die uitdrukking van dat talent. Als je dat ene ding doet, verlies je de tijd uit het oog. Wanneer je dat ene unieke talent dat je bezit uitdrukt – of in veel gevallen meer dan één uniek talent – brengt de expressie van dat talent je in een tijdloos bewustzijn. Ook wel de bekende flow.
  3. Het derde onderdeel van de Wet van Dharma is dienstbaarheid aan de mensheid – om je medemensen te dienen en jezelf de vragen te stellen: ‘Hoe kan ik helpen?’ en ‘ Hoe kan ik iedereen helpen waarmee ik in contact kom?’. Wanneer je het vermogen om je unieke talent te uiten combineert met dienstbaarheid aan de mensheid, dan maak je volledig gebruik van de Wet van Dharma. En in combinatie met de ervaring van je eigen spiritualiteit, het veld van pure potentie, kun je toegang krijgen tot onbeperkte overvloed, want dat is de echte manier waarop overvloed wordt bereikt.

Dit is geen tijdelijke overvloed; het is permanent, vanwege je unieke talent, je manier om het uit te drukken en je service en toewijding aan je medemensen, die je ontdekt door de vraag te stellen: “Hoe kan ik helpen?” in plaats van “Wat levert het mij op?”. De vraag: “Wat levert het mij op?” is de interne dialoog van het ego. De vraag “Hoe kan ik helpen?” is de interne dialoog van spirit. De spirit is dat domein van je bewustzijn waar je je universaliteit ervaart. Door gewoon jouw interne dialoog te verschuiven van “Wat levert het mij op?” naar “Hoe kan ik helpen?” ga je automatisch voorbij het ego naar het domein van je spirit. En dit is precies wat ik je in mijn allernieuwste masterclass ‘van ego naar intuitie’ ga leren. 

Toen ik net aan het ondernemerschap begon was ik heel erg zoekende naar mijn talent. Ik had verschillende banen in loondienst gehad, waardoor ik op een aantal gebieden wist waar ik goed in was. Ik heb tijdens mijn studie 5 jaar met cliënten met een verstandelijke beperking en gedragsproblematiek gewerkt. Daardoor heb ik ontdekt dat ik heel graag het potentieel van de mens wil ontsluiten, ongeacht zijn of haar geschiedenis, en dat ik daar ook heel goed in ben. Maar is dat dan mijn talent?

In mijn baan als docent SPH ontdekte ik o.a. dat ik goed ben in onderwijs ontwikkelen en dat ik als onderwijskundige didactisch heel goed ben. In mijn baan als programma manager van de masters bij S&N ontdekte ik dat ik goed kan organiseren, schrijven en dat ik goed ben in verbinden en mensen in beweging krijgen. Zijn dat dan mijn talenten? En tijdens mijn studie en PhD ontdekte ik dat ik een enorm doorzettingsvermogen heb en een geweldige zelfdiscipline. Zijn dat ook talenten?

Ik was zo zoekende naar mijn expertise. Wat maakt mij nou uniek? Wat ik op dat moment niet door had, was dat ik deze vraag vanuit mijn ego wilde beantwoorden. Juist op het moment dat ik leerde vanuit mijn ziel te leven, werd heel helder wat mijn talenten waren.  

Op het moment dat je het ego durft los te laten en gaat connecten met de ziel, dan komt de expertise vanzelf. Glashelder. Zonder er iets voor te hoeven doen anders dan vanuit jouw ware zelf te leven. Wil jij dit nog meer leren toepassen? Wees dan bij mijn masterclass ‘van ego naar intuitie’.