Misschien ben je wel co-founder, partner, dochter, zus, moeder, coach, sportmaatje, voorzitter, kleindochter, CEO, manager. Al deze rollen hebben gerelateerde verwachtingen. Van jezelf. Maar ook van de ander. Hoe zorg je nou dat je je in alle rollen aligned voelt? Dat is waar deze blog over gaat.

Het tegenovergestelde van aligned zijn is in conflict zijn. Wanneer je merkt dat er conflicten over een rol bestaan, ofwel een innerlijk conflict of een conflict met de ander, is het heel belangrijk dat je deze conflicten gaat oplossen. Conflicten kosten juist veel energie, terwijl je die energie graag aan de dingen besteed waar jij je energie aan wil besteden. 

Je ervaart een innerlijk conflict wanneer je moeite hebt om een ​​beslissing te nemen vanwege de onzekerheid dat je in tegengestelde richtingen wordt geduwd of getrokken: de alternatieven zijn zowel aantrekkelijk als / of onaantrekkelijk (Rahim, 2010). Het kan dus zijn dat beide rollen aantrekkelijk voor je zijn, bijvoorbeeld langer werken én meer bij je partner zijn.

Higgins (1987) beschrijft een aantal verschillende interne dimensies van het Zelf die innerlijke conflicten veroorzaken. Deze drie basisdomeinen zijn:

  • De actuele zelf: dit is wie jij nu bent. Dit is hoe jij denkt, voelt, er uit ziet en handelt. 
  • De ideale zelf: dit is wie jij graag zou willen zijn. Dit is een geïdealiseerd beeld dat we door de tijd heen hebben ontwikkeld, gebaseerd op wat we hebben geleerd en ervaren. 
  • De ought zelf (hier is geen goede vertaling voor, anders dan de moeten-zelf): wie jij of de ander vindt dat je zou moeten zijn. Dit bevat componenten van wat onze ouders ons hebben geleerd, wat we in anderen waarderen, wat onze maatschappij promoot.

De tweede en derde zelven die wij in ons hebben zijn onze gidsen of standaarden. Wanneer de ideale of ought zelven botsen met onze actuele zelf, dan veroorzaakt dit negatieve emoties die een enorme impact kunnen hebben.  

Een paar voorbeelden van wanneer de zelven botsen met betrekking tot jouw rollen als bijvoorbeeld vrouwelijke ondernemer.

Actueel versus ideaal:

Ik weet niet of mijn man het goedkeurt als ik voor een week weg ga en hij de kinderen heeft (actueel), maar ik wil heel graag naar dat toffe seminar (ideaal)·

Ik wil nu heel graag investeren in die online training (actueel), maar eigenlijk zou ik moeten sparen voor mijn eigen kantoorpand (ideaal).

Actueel versus ought:

Ik wil graag van 9 tot 5 werken (actueel), maar mijn werk of co-founder vraagt van mij lange werktijden (ought zelf):

Ik wil graag in het buitenland werken (actueel), maar mijn omgeving ziet dat niet zitten (ought zelf).

Veel mensen onderschatten het belang van alignment tussen de verschillende rollen. Het belang van alle drie de zelven in jou te herenigen. Verschillen tussen die zelven en dus niet aligned zijn heeft grote gevolgen. 

Wanneer wie je nu bent (de actuele zelf) is wie jij altijd hebt willen zijn (de ideale zelf), dan voel je je aligned, ervaar je inner peace en voel je dat je één bent. Wanneer je niet aligned ben met wie je wil zijn, en er dus conflicten tussen de actuele en ideale zelven zijn, dan resulteert dit in stress en angsten. Wanneer wie jij nu bent (jouw actuele zelf) niet is wie jij van jezelf vindt dat je moet zijn (‘omdat het bijvoorbeeld hoort’) of dat een ander vindt dat jij moet zijn (dat je niet aan zijn of haar verwachtingen kunt voldoen), dan ervaar je een conflict tussen de actuele en ought zelven. Hoe groter de verschillen tussen de actuele en de ideale en ought zelven, hoe groter het discomfort, de stress en de negatieve emoties. Je innerlijke conflicten oplossen is dus super belangrijk! En daar hoort onderhandelen over rollen bij.

Onderhandelen over rollen is 1 van de 10 strategieën om jouw work-life balance te vergroten. Deze strategie valt onder de M-dimensie van Motherhood. Naast deze dimensie zijn er nog 6 M-dimensies die bijdragen aan het vergroten van jouw work-life balance. Wil je ontdekken wat deze dimensies zijn? Wees dan morgen bij mijn gratis webinar. Het ontdekken van deze 7 M-dimensies en er ook direct mee aan de slag gaan gaat je zo ongelofelijk veel brengen! Om een aantal resultaten te noemen:

  • Je leert het belang van jouw authentieke, imperfecte zelf aan de wereld te laten zien, en hoe je dit doet. 
  • Je leert jouw work-life balance te vergroten door van jezelf te houden, door jezelf te accepteren, door passie te hebben voor jouw taken en jouw bedrijf, en door voor jezelf en jouw ondernemersdromen te durven gaan, no matter what. 
  • Je ontdekt dat twijfels, angsten of regels van anderen geen match zijn voor een hart dat op missie is en hoe je je hiermee omgaat.
  • Je ontdekt waar jij wel en waar jij ook niet verantwoordelijk voor bent. Dit creëert zulke fijne helderheid en maakt grenzen ook zichtbaar en voelbaar, waardoor je die beter kunt beheren.
  • Je leert jouw taken correct te verdelen, waardoor je succesvol kunt zijn en je het draaglijk voor jezelf maakt.
  • Je leert openlijk te communiceren met vrienden en familie door jouw ups en downs te delen voor mee begrip en steun
  • Je leert om hulp te vragen wanneer jij daar behoefte aan hebt. Je hoeft het niet alleen te doen. 

En nog veel meer!