Vaak denken we bij ‘werk’ aan wat je van 9 tot 5 doet of waarvoor je wordt betaald. Sommige mensen hebben het geluk dat ze een baan hebben die het beste uit hen naar boven haalt. Zij vervullen hun levenswerk. Geldt dit ook voor jou? 

Volgens Alex Pang is je levenswerk het werk dat je leven zin geeft, het werk dat ervoor zorgt dat je het beste uit jezelf haalt en een betere versie van jezelf wordt. Het werk waarvan je mateloos geniet als het goed gaat, en de moeite waard is om voor te vechten en opofferingen voor te doen als het niet goed gaat. Het werk waar je je leven omheen wilt organiseren. Alex Pang is van mening dat we dit werk allemaal hebben, en dat de kwaliteit van ons leven wordt bepaald door hoe goed we dit werk kunnen doen. Een belangrijk onderdeel hiervan is rust.

Rust is georganiseerd rondom werkdagen en werklevens. Eerst beschrijft het dagelijkse routines en praktijktijken, zoals de start in de vroege ochtend, wandelingen en dutjes. De dingen die je iedere dag doet als vormen van rust die je hebt ingebouwd in jouw leven. Wat is dat voor jou?

Vervolgens wordt er aandacht besteed aan activiteiten die in week- (lichaamsbeweging en diepe rust) of maand- of jaarritme (vakanties en sabbaticals) plaatsvinden. Hoe heb jij rust per week, maand of jaar voor jezelf geregeld? 

Alles in ons leven, van waar we wonen tot wanneer en of we kinderen krijgen, of we planten of huisdieren hebben en hoe groot en actief onze vriendenkring is, wordt gevormd door het werk dat we doen. De uitdaging waarmee we allemaal worden geconfronteerd als we beter leren rusten, is niet het vermijden van werk, maar het ontdekken hoe we ons werk en onze rust beter bij elkaar kunnen laten passen. 

En dat blijkt voor velen nog een aardige uitdaging te zijn. Onlangs postte ik in mijn stories op Instagram wie graag beter zou willen leren rusten. Het antwoord was duidelijk: 100% gaf aan dit te willen. Dat was voor mij de reden om mijn maandelijkse masterclass van juni over dit thema te organiseren: ‘Hoe breng ik rust in uitvoering: meer voor elkaar krijgen door minder te werken’.

Er heersen nog zoveel oordelen rondom rusten. Mensen durven niet op social media te plaatsen dat ze een dutje doen, bang om voor ‘lui’ of ‘slappeling’ te worden aangezien. We willen vooral laten zien dat we hard werken, dat we veel uren maken, dat we altijd overal aanwezig zijn. Waarom? 

Ik wil met mijn masterclass graag een andere kant hiervan belichten, namelijk het enorme belang van rust in uitvoering. Wist je bijvoorbeeld dat Winston Churchill iedere dag een dutje deed? Hij was by far niet de enige: veel grote wetenschappers, kunstenaars en schrijvers zagen het belang in van lange wandelingen te maken op werkdagen, dutjes te doen, intensief fysiek te sporten. 

Rust komt niet met een patroon dat voor iedereen werkt en dient te worden gevolgd. Ik weet bijvoorbeeld heel goed dat ik als ondernemer makkelijk praten heb om even een dutje te doen of ’s middags te gaan sporten. In loondienst is dat een ander verhaal. Er is niet één manier waarop we moeten werken. Dit kan ook niet, want werkplekken verschillen enorm van elkaar qua ritme en vereisten, als ook dat het menselijk brein te gevarieerd is, creativiteit te veelzijdig is en levens te divers zijn. Er is niet een simpele bundel van aanbevelingen die voor iedereen gelden.

Iedereen kan zijn of haar werk op een briljante manier doen; we hebben allemaal het potentieel om werk te vinden dat ons leven zin geeft en onze inspanningen, oefening en opofferingen de moeite waard maakt. Ik geloof dat jij erachter kunt komen wat dit werk is, daar help ik mijn deelnemers bij mijn online training Your Life Your Conditions onder andere bij, bij het ontdekken van hun purpose. De transformaties die ontstaan zijn fantastisch!

Maar naast dat ik geloof dat je er achter kunt komen wat dit levenswerk voor jou is, wil ik je in mijn masterclass leren hoe je het beste kunt rusten om dit werk goed te kunnen doen. Ik geloof net als Alex Jang dat het principe van bewuste rust aan elke baan en elke werkplek kan worden aangepast, of je nu in een fabriek werk, voor jezelf werkt, in een winkel staat, moeder bent of op de Zuidas werkt. 

Als je erkent dat werk en rust twee zijden van dezelfde medaille zijn, dan kun je mee ruit rust halen door beter te leren rusten. Door rust een plek in je leven te geven, vergroot je de kans dat je het leven hebt dat je graag wilt hebben. Oftewel: #yourlifeyourconditions. Dan ben je in staat om je werk – en je levenswerk – beter te doen. Ik help je hier van harte bij in mijn masterclass

Wat je gaat leren:

  • Je gaat ontdekken waarom op een goede manier rusten zo effectief is (zo deed Churchill iedere dag een middagdutje als essentieel element voor het in stand houden van zijn geestelijke evenwicht, het aanvullen van zijn energie en als oppepper voor zijn gemoedstoestand);
  • Je gaat jouw relatie tussen werk en rust heroverwegen, de nauwe samenhang tussen beide erkennen en weer oog krijgen voor de rol die rust bij jouw creativiteit en productiviteit speelt;
  • Je gaat leren hoe je met minder werken, meer gedaan krijgt. Zonder het gevoel te hebben dat je faalt of een slappeling bent.