Het werk dat we doen moet werk zijn waar we van houden, maar vaak kan het vinden van de juiste balans tussen betekenis, autonomie, uitdaging, interpersoonlijke harmonie en competentie op één werkplek een moeilijke taak zijn. Dit geldt nog een tikkeltje extra voor gevoelige sensatiezoekers die twee verschillende, maar schijnbaar tegengestelde persoonlijkheidskenmerken belichamen (HSS en HSP), waarbij de behoefte aan nieuwe stimulatie en ervaringen op gespannen voet kan staan ​​met een medelevende behoefte aan diep nadenken, zorgvuldige planning en relatief lage stimulatieomgevingen. Wat heel belangrijk is om te weten, is dat er niet een ‘goede’ carrière is. We zijn allemaal unieke individuen met verschillende talenten en mogelijkheden die beïnvloed worden door onze cultuur, educatie, levenskeuzes en hoe we naar de wereld kijken. 

Onze carrière is een complexe en context-afhankelijke mix van beslissingen die voor en door ons zijn gemaakt. Sommige aspecten daarvan liggen binnen onze controle (zoals een training volgen voor een nieuwe vaardigheid) en anderen juist niet (zoals de economie). Echter zijn er voor de hoog sensitieve sensatie zoeker een aantal specifieke uitdagingen. Zo antwoordde 66% van de hoog sensitieve sensatie zoekers uit het onderzoek van Tracy Cooper (2016) ‘eens’ of ‘sterk mee eens’ op het item ‘I have a need to work on new projects’. Hoe zit dat bij jou? Een van de uitdagingen voor de HSS’er is dan ook dat ze gevoelig zijn voor verveling. 

Gevoelig zijn voor verveling

Een van de 4 eigenschappen van sensatie zoeken is gevoelig zijn voor verveling. Verveling is een innerlijke staat waarbij de persoon het gevoel heeft dat hij of zij niet gestimuleerd wordt door prikkels. Regelmatig hoor ik dat verveling meer dan ooit nu aan de orde is vanwege Corona. Voor veel high sensation seekers is verveling hun grootste vijand. Iets waar je dat onder andere goed in terug ziet is in hun carrière. In het onderzoek van Tracy Cooper (2016) schreef een van de deelnemers ‘Wanneer ik iets voor zes maanden heb gedaan wordt het saai en is het tijd om verder te gaan. Als ik nooit meer zou hoeven te werken, zou ik me nooit meer vervelen. Zo veel dingen die ik leuk vind om te doen’. Een andere deelnemer schreef ‘Ik doe altijd iets. Wanneer ik niet het gevoel heb dat ik iets doe of iets toevoeg aan de wereld, voel ik me verveeld’. Weer een andere deelnemer schreef ‘Alles wat ik als werk zie doe ik precies voldoende, zodat ik niet in de problemen raak, en daarnaast andere dingen kan doen. Ik heb geleerd om het spel te spelen’. Nog eentje: ‘Een fulltime baan waar ik een bepaald aantal uren wordt verwacht, dat is niet echt mijn ding voor de lange termijn. Ik doe liever iets voor twee dagen heel gepassioneerd, en dan een dag weer vrij’. 

Ik herken dit enorm bij mezelf. Toen ik in 2011 begon met mijn master Onderwijskunde, riep ik dat mijn droombaan SPH-docent op een hogeschool zou zijn. Ik zag mezelf dat wel doen. Ik had voorafgaand aan mijn master de SPH-opleiding gedaan en dit leek mij de perfecte combi. Ik besloot om die reden alvast mijn masterscriptie bij de SPH op de HAN te gaan schrijven waar ik zelf de opleiding had gevolgd. Little did I know, dat ik vervolgens na het afstuderen daar een baan kreeg aangeboden. Ik dacht: ik heb mijn droombaan, dit is wat ik wil. 

Maar na een tijdje als docent begon het idee van een nieuwe reis bij me te ontstaan. Ik stond niet achter de manier van het onderwijs en ook niet hoe er met mijn collega’s en mij werd omgegaan (ik zat binnen no-time bijna tegen een burn-out, omdat ik geen begeleiding kreeg als beginnend docent en letterlijk alle gaten mocht vullen en daardoor 1e, 2e en 3e jaars les gaf in allemaal verschillende vakken, why?). Na een jaar vertrok ik voor 6,5 maand op wereldreis: hallo sensatie! In 2008-2009 had ik een jaar in Australië gewoond, in 2011 was ik 3 maanden gaan backpacken in Zuid-Amerika en iedere keer als ik terug kwam dacht ik ‘nu ben ik wel verzadigd’. Voor even dus..

Nadat ik terug kwam van mijn wereldreis besloot ik weer te gaan solliciteren. Ik solliciteerde op een vacature van Schouten & Nelissen, een bedrijf waar ik mezelf over 10 jaar wel zag werken. Maar ik dacht: waarom nu niet gewoon proberen? Ik kreeg ook daar de baan. Eenmaal in die baan ging ook dit snel vervelen. Ik ging 100% aan staan als ik nieuwe projecten naar me toe kon trekken: want nieuwe dingen doen is helemaal inherent aan de high sensation seeker. Tegelijkertijd was dat een fractie van de standaard werkzaamheden. Wat een van de deelnemers in het onderzoek schreef over precies genoeg doen, dat was ik. Ik weet dat ik heel productief ben en dat ik snel kwalitatief werk kan leveren. Ik kreeg dingen veel sneller gedaan dan collega’s. Ik werkte dan ook het liefst thuis (dat was de hsp’er in mij), zodat ik alle taken van mijn werk zo goed en gefocust mogelijk kon doen en daarna tijd had voor andere dingen. Soms rende ik die extra mile, dan kwam dat omdat ik daar de ruimte voor kreeg. Maar vaak werd ik belemmerd in het functieprofiel, en voelde ik: ik kan zo veel meer én ik wil ook zo veel meer! Ik vond een functieprofiel bijna inherent aan verveling. Dat is ook wat ik bij collega’s zag: hun potentie werd zo onderbenut. Dat raakte mij echt tot diep in mijn hart en dat werd de drijfveer om mijn eigen bedrijf te beginnen: om vrouwen te helpen om vanuit hun volle potentie te gaan leven. Dat gaf mij ook direct het leven waar ik zo naar snakte: iedere dag doen wat ik het allerleukste vind om te doen waarbij ik rust kan nemen wanneer en waar ik dat wil en sensatie kan opzoeken wanneer en waar ik dat wil. Ik geniet nog elke dag van de keuze die ik heb gemaakt om ondernemer te worden. Ik heb een enorm arbeidsethos en heel veel passies, maar wil dat wel op mijn manier kunnen doen wanneer ik dat wil. Sinds ik ondernemer ben, heb ik me nooit meer een dag verveeld. Dat vind ik heel veel zeggend. En daarmee zeg ik niet dat iedere high sensation seeker ondernemer moet worden, maar ik denk dat er wel een hele goede balans moet zijn tussen bepaalde standaard werkzaamheden en werkzaamheden die nieuw zijn, waar risico’s in zitten, die avontuurlijk zijn en buiten je comfortzone liggen. Dat is aan bedrijven en leidinggevenden om dat goed in te vullen, al kun je zelf natuurlijk ook behoorlijk aan job-crafting doen als de werkomgeving dat toelaat.

Wat ik heb ervaren is helemaal inherent aan de karaktereigenschappen van de HSP’er en de HSS’er. Gevoelens van beperkt worden zijn een belangrijk thema bij HSS’ers  nadat ze verveling gaan ervaren wanneer een bepaalde functie constant wordt. De hoog sensitieve sensatie zoeker voelt vervolgens een sterke drang om binnen een optimaal bereik van opwinding te blijven. Binnen de beperkingen van de baan en de standaarddingen is er  een impliciete behoefte aan autonomie of zelfactie. De behoefte aan autonomie is algemeen bekend als een menselijke basisbehoefte, maar voor gevoelige sensatiezoekers lijkt de behoefte aan autonome zelfactie een fundamentele motor van gedrag te zijn (inclusief carrièrekeuzes) die kan dienen om hen voor te blijven op de verveling.

Herhalend werk lijkt ook veel verveling te veroorzaken, omdat de opwindingsniveaus dan dalen en mensen zich gaan vervelen. Vervolgens daalt de productiviteit en kan afleiding een redding vormen om toch nog een beetje sensatie te ervaren. Het aantal verloren uren door afleiding, of het nu gaat om surfen op het internet, het verzenden en ontvangen van whatsapp of social media berichten of het op een andere manier bezighouden met niet-taakgerelateerde activiteiten, is enorm.

Een goede balans vinden tussen je hoog sensitieve gedeelte en je sensatie zoekende gedeelte is dus essentieel in je carrierepad. Maar hoe doe je dat nou precies? Hoe zorg je er voor dat je je niet gaat vervelen, maar dat je ook niet continu wordt overprikkeld door alleen maar nieuwe ervaringen? Gaat dit over jou en wil je hier meer over leren? Wees dan 26 mei bij mijn online masterclass ‘Creëer een balans tussen hoog sensitiviteit (hsp) en sensatie zoeken (hss)’. Kun je dan niet? Koop dan alsnog je kaartje, dan kun je direct nadat de masterclass is gegeven het in eigen tijd onbeperkt terug kijken. 

Herken jij je in wat ik schrijf? In mijn e-book ontdek je of je hoog sensitief en / of high sensation seeker bent.